Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η.Τ.Κ σε οριζόντια ιδιοκτησία εργατικών κατοικιών


Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

Έχω ένα κτίσμα που αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία ενός μεγάλου οικοπέδου που απαρτίζεται από πολλές εργατικές κατοικίες.

Δεν είναι κάθετη αλλά οριζόντια ιδιοκτησία. Το τονίζω αυτό. Δηλαδή κάθε κτίσμα στο οικόπεδο αποτελεί και μία οριζόντια (και όχι κάθετη) ιδιοκτησία.

Η ερώτηση είναι αν στην αρχική καταχώρηση οικοπέδου θα καταχωρήσω ολόκληρο το οικόπεδο και μετά σαν αυτοτελή ιδιοκτησία την οριζόντια μου.

Ή αν θα καταχωρήσω εξ αρχής μόνο την οριζόντια μου.

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Civil Gangster Προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί πλήρως το ερώτημά σου. Στην ΗΤΚ πρώτα ασχολείσαι με το οικόπεδο και πάνω σε αυτό "χτίζεις" τις ιδιοκτησίες. Αν δεν υπάρχει καταχώρηση οικοπέδου από άλλον συνάδελφο (το ερευνάς στην ηλεκτρονική εφαρμογή) τότε θα καταχωρήσεις εσύ και το οικόπεδο. Το κτίριο το οποίο αναφέρεις ότι αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία, είναι μήπως κάποια μεζονέτα μέσα σε μεγαλύτερο κτίριο; Αυτό το ρωτάω για να αναζητήσεις τυχόν σύσταση μικτής κάθετης (οριζόντια επί καθέτου)

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Είναι ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων που περιέχει 50 μονοκατοικίες. Κάθε μονοκατοικία εμφανίζεται ως οριζόντια ιδιοκτησία στο συμβόλαιο. Αυτό το έκανα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να κάνεις τοπογραφικά κτλ για τις μεταβιβάσεις φαντάζομαι.

 

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξα μια δική μου δουλειά σε εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ και όντως δεν γίνεται στα νομικά έγγραφα καμία ρητή μνεία σε κάθετη ιδιοκτησία, ενώ η αναφορά στο ΚΑΕΚ παραπέμπει σε ολόκληρο το οικόπεδο που ανεγέρθηκε ο οικισμός και για την οριζόντια που ασχολήθηκα γίνεται αναφορά για τον στοίχο στον οποίο ανήκει και αναφέρεται βεβαίως και το ποσοστό συνιδιοκτησίας της εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο. Επομένως, καταχωρείς το συνολικό οικόπεδο των 14.000 τμ με το ΚΑΕΚ του και πάνω σε αυτό ορίζεις την ιδιοκτησία που θα κάνεις την Η.Τ.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33Σε ευχαριστώ πολύ. Εκεί κατέληξα και εγώ.

Επόμενη ερώτηση είναι τι συμβόλαιο και πίνακα κατέθεσες? Κατάφερες και τα βρήκες?

Και τέλος, αν έχω μόνο τον αριθμό συμβολαίου πειράζει? Είναι υποχρεωτικό να το αναρτήσω? Για τον πίνακα από όσο ξέρω δεν είναι υποχρεωτικό

Edited by Civil Gangster
Link to comment
Share on other sites

Η δουλειά μου δεν αφορούσε Η.Τ αλλά δεν αλλάζει κάτι. Υπήρχε συμβόλαιο μεταβίβασης από τον αρχικό δικαιούχο σε άλλον αγοραστή  κατοικίας (με έγγραφο άδειας από τον ΟΕΚ) και τοπογραφικό διάγραμμα με την γενική διάταξη των στοίχων και των τύπων κτιρίων. Στο συμβόλαιο αναγράφονταν όλες οι πληροφορίες, για το αρχικό παραχωρητήριο, για την σύσταση Ο.Ι , τον κανονισμό και την απόφαση του ΟΕΚ. Το προαναφερθέν τοπογραφικό μνημόνευε και το συμβόλαιο. Ο σκοπός του τίτλου δεν είναι μόνο για το να καταχωρηθεί , αλλά να διαπιστώσεις την ταύτιση της ιδιοκτησίας και τα στοιχεία που την αφορούν. Αν δεν κάνω λάθος δεν αναφέρει ο νόμος και η σχετική απόφαση για υποχρέωση επισύναψης συμβολαίων. Επομένως, η γνώμη μου είναι να αναζητήσεις  τον τίτλο. Χρήσιμες πληροφορίες θα βρεις μέσω του ΚΑΕΚ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μηχανικού στο Κτηματολόγιο για το ακίνητο ενδιαφέροντος, μέσω του οποίου μπορείς να αναζητήσεις απόσπασμα χωρικής και περιγραφικής βάσης για πληροφοριακούς σκοπούς.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
On 12/2/2022 at 11:51 AM, Civil Gangster said:

@Pavlos33Σε ευχαριστώ πολύ. Εκεί κατέληξα και εγώ.

Επόμενη ερώτηση είναι τι συμβόλαιο και πίνακα κατέθεσες? Κατάφερες και τα βρήκες?

Και τέλος, αν έχω μόνο τον αριθμό συμβολαίου πειράζει? Είναι υποχρεωτικό να το αναρτήσω? Για τον πίνακα από όσο ξέρω δεν είναι υποχρεωτικό

Πρόσφατα έπρεπε να καταχωρήσω ιδιοκτησία σε εργατικές κατοικίες στην Νέα Κρήνη, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Πίνακα ποσοστών δεν βρήκα (δεν νομίζω να υπάρχει) αλλά σαν συμβόλαιο πρέπει να ανεβάσεις το έγγραφο που περιγράφει τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των ιδιοκτησιών του οικοπέδου και όχι κάποιο συμβόλαιο που αφορά αποκλειστικά την ιδιοκτησία σου. Για την περίπτωση μου υπήρχε ΦΕΚ σύστασης ιδιοκτησιών όπου περιγράφονταν τα ποσοστά επί του οικοπέδου όλων διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών (ΦΕΚ 1322/τ.Β'/31-12-1977). Σαν "Κκδότη" έγραψα: "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ" (βλέπε ΦΕΚ).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να ρωτήσω κάτι:

Στο Ν.4495/2017 (άρθρο 52) λέει για την ηλεκτρονική ταυτότητα:

"Στις διατάξεις των άρθρων 53 έως 61 υπάγονται τα κτίρια ή διηρημένες ιδιοκτησίες επί κτιρίων που έχουν ανεγερθεί ή ανεγείρονται με βάση οικοδομική άδεια,καθώς και τα κτίρια ή οι διηρημένες ιδιοκτησίες, για τα οποία επιτρέπεται η διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82"

Τα κτίρια του ΟΕΚ που δεν ανεγέρθηκαν με οικοδομική άδεια, μήπως δεν υπάγονται στην υποχρέωση εκπόνησης ΗΤΚ;

Edited by Kathanas
Link to comment
Share on other sites

Εδώ φτάσαμε να κάνουμε η.τ για αδόμητα οικόπεδα (που δεν προβλέπεται στο νόμο) και θα απαλλάσσεται η εργατική κατοικία;  Όσα απομεινάρια στο νόμο που έρχονται σε αντίθεση, κάποια στιγμή ενδεχομένως με τροποποίηση νόμου να διαγραφούν.

Υ.Γ Οι κατοικίες του ΟΕΚ σίγουρα δεν διαθέτουν Ο.Α;

(σε δική μου περίπτωση, ο οικισμός εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ είχε οικοδομική άδεια)

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.