Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αίτηση για να δω σχέδια Άδειας από συνάδελφο προς Πολεοδομία


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Μετά από διένεξη με πελάτη μου, εκείνος ανέθεσε την δουλειά σε νέο Μηχανικό ο οποίος έβγαλε και την άδεια για το εν λόγω project. Βλέποντας το διάγραμμα κάλυψης φαίνεται πως ο νέος μηχανικός έχει χρησιμοποιήσει την δική μου μελέτη με ελάχιστες ή καθόλου αλλάγες. Καθώς τίθεται θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα ήθελα να ζητήσω από την Πολεοδομία και τα υπόλοιπα σχέδια ώστε να μπορέσω να τα συγκρίνω με τα δικά μου. Γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να πάρω τα υπόλοιπα σχέδια του φακέλου Αδείας? 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Μου φαίνεται περίεργο που δεν γνωρίζεις, αν η άδεια έχει εκδωθεί ηλεκτρονικά, μπορείς να αναζητήσεις και να βρεις κάποια στοιχεία (πχ. ΔΔ, στέλεχος, τοπογραφικό) και από το e-adeies. Διαφορετικά αν θες να σου αποστειλεί ο πλήρης φάκελος με όλα τα κλειδιά των αρχείων που έχουν ανέβει, επικοινώνησε με το τμήμα αντιγράφων μήπως μπορείς να κάνεις και αίτηση ηλεκτρονικά.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

@HV - MastorasΣε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να επιδείξετε το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης της εργασίας που περιγράφετε, ώστε να προκύπτει το έννομο συμφέρον. 

Link to comment
Share on other sites

Αν η μελετη εχει ηδη κατατεθει τοτε αποτελει πλεον "δημοσιο εγγραφο".Για να γινει αποδεκτο το αιτημα σας πρεπει να αποδειξετε οτι εχετε ευλογο συμφερον ή ειδικο εννομο συμφερον βασει και του αρθρου 5 ν 2690/99 (με στοιχεια βεβαια).

Τοτε η υπηρεσια ειναι υποχρεωμενη να σας δωσει τα ζητουμενα.

Ο Νομικος του Φορουμ θα μπορουσε να βοηθηθει καλυτερα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή πολλοί (όχι εσύ KF) μπερδεύουν την έννοια "δημόσια έγγραφα", υπάρχουν δύο τύποι σύμφωνα με τον Ν2690/99 και συγκεκριμένα το Άρθρο 5

Παράθεση

 

1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.

 2.Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.

 

Άρα για να λάβει κάποιος  γνώση των ιδιωτικών εγγράφων θα πρέπει όχι μόνο να έχει έννομο συμφέρον αλλά και να είναι σχετικά με υπόθεσή του στην Διοίκηση (όλη την Διοίκηση και όχι μόνο την έχουσα τα έγγραφα) .....

 

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση πάνω σε αυτό που λες. Το απόσπασμα περιγραφικής βάσης του Κτηματολογίου το οποίο περιέχει πληροφορίες ιδιοκτητών, συμβολαίων κλπ στο οποίο έχουμε πρόσβαση οι μηχανικοί μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου (με αναζήτηση του ΚΑΕΚ), αποτελεί δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο και κατά πόσο έχουμε έννομο ή ειδικό συμφέρον το οποίο να δικαιολογεί την λήψη του;

Link to comment
Share on other sites

Δεν τα λέω εγώ :)  αλλά ο νόμος και δεν είναι μόνο αυτά αλλά ακόμα και το ΔΚ ή Τοπογραφικό.... στα οποία έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες!!!!

Προσπαθώ εδώ και καιρό να βρω πως έχουν προσπεράσει αυτό το σημείο του νόμου αλλά δεν το έχω βρει..... 

Είναι μέχρι κάποια στιγμή να "τα πάρει" κάποιος και να κινήσει την διαδικασία.

 

edit.

Για τα ηλεκτρονικά έγγραφα υπάρχει ο Ν4727/2020 όπου λέει 

 
Παράθεση

 

Άρθρο 4
Δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες των φορέων του δημόσιου τομέα
1. Η πρόσβαση στα έγγραφα, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), αφορά και στα ηλεκτρονικά έγγραφα, μπορεί δε να ασκηθεί και με χρήση ΤΠΕ κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν Μέρος.
 

Βγάλε συμπέρασμα....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Προφανως  οσο αφορα το κτηματολογιο ή τα υπολοιπα  και εφ οσον τα στοιχεια φαινονται μονο στους εχοντες την αδεια (οπως οι μηχανικοι ), εμμεσα προκυπτει οτι ολοι οι μηχανικοι (γιαυτα τα εγγραφα) εχουν ευλογο νομιμο συμφερον.

Οσο αφορα ομως τις μελετες ισχυουν τα προαναφερθεντα (π.χ η προσβαση στις Αρχιτεκτονικες Μελετες)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.