Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η νέα εποχή των «μέγα-πόλεων»: Γιγαντώνονται τα αστικά δίκτυα


Engineer

Recommended Posts

Περισσότερες από μία πόλεις ενώνονται για να σχηματίσουν ένα τεράστιο αστικό δίκτυο, το οποίο μπορεί μάλιστα να εκτείνεται και σε περισσότερες χώρες: Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα εποχή στην οποία εισέρχονται ορισμένες περιοχές του πλανήτη, με πιο ενδεικτικό το παράδειγμα του Greater Bay Area στην Κίνα.

Πρόκειται για την «ένωση» 11 πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, της Σέντσεν και της Γκουανγκντόνγκ, που φιλοξενεί τουλάχιστον 70 εκατ. άτομα και παράγει περίπου το 11,6% του κινεζικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη «σούπερ» πόλη ενδέχεται να είναι τελικά αυτή που σχηματίζεται στη δυτική Αφρική: Έχει έκταση σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων και απαρτίζεται από εννιά πόλεις σε πέντε χώρες, από το Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι το Λάγος στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με το World Economic Forum θα πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 θα φιλοξενεί έως και 500 εκατομμύρια άτομα.

Η τάση

Δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, αναδύεται η τάση και για αντίστοιχη διόγκωση των πόλεων. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο ζούσαν σε πόλεις πριν από είκοσι χρόνια, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%. Μέχρι το 2100 εκτιμάται πως το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαμένει σε πόλεις.

Ως αποτέλεσμα, θα μεγαλώνουν και οι πόλεις. Συγκεκριμένα κατά την εκτίμηση της παγκόσμιας τράπεζας εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον 1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε νέα αστικά κέντρα μέχρι το 2030.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7003764742569811968


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.