Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η πορεία των οχτώ (8) γηπέδων συνολικής χωρητικότητας 420.000 θέσεων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ


Engineer

Recommended Posts

Στο κέντρο των συζητήσεων του αρχιτεκτονικού κόσμου βρίσκονται τα οκτώ γήπεδα στη Ντόχα του Κατάρ - εκ των οποίων τα επτά χτίστηκαν ειδικά για τη διοργάνωση-, με αφορμή τη τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022.

Η Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, σηματοδότησε την έναρξη των αγώνων της FIFA 2022, μέσα από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Al Bayt, την οποία ακολούθησε ο αγώνας Κατάρ – Εκουαδόρ. Εκτός, όμως, από τις ιδιαιτερότητες της ίδιας της τελετής -με τη FIFA να διοργανώνεται για πρώτη φορά σε χώρα του αραβικού κόσμου- και την ήττα της γηπεδούχου με 0-2, ουκ ολίγη συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τα γήπεδα της φετινής διοργάνωσης.

Τοποθετημένα μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, τα οκτώ στάδια θα αποτελέσουν το φόντο του διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου που θα διαρκέσει από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσά τους είναι το ανακαινισμένο εθνικό στάδιο του Κατάρ, καθώς και μια σειρά από νέες κατασκευές.

Τι θα συμβεί, όμως, στα γήπεδα συνολικής χωρητικότητας 420.000 θέσεων μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Δεδομένου ότι το Κατάρ φιλοξενεί λιγότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους,  πρέπει να διαχειριστεί προσεκτικά τη «κληρονομιά» του τουρνουά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοργανωτές κατασκεύασαν στάδια με αρθρωτά στοιχεία, τα οποία μπορούν να αναδιαμορφωθούν όταν ολοκληρωθεί  το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.

 lusail-stadium-foster-partners_dezeen_2364_hero_0-852x479.jpg

Lusail Stadium από την Foster + Partners

Τα ισλαμικά μπολ και η τοπική αρχιτεκτονική του Κατάρ έδωσαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners έμπνευση για το σχεδιασμό του μεγαλύτερου γηπέδου της φετινής διοργάνωσης.

Το στάδιο Lusail περιλαμβάνει 80.000 θέσεις που είναι διατεταγμένες σε δύο επίπεδα και καλύπτονται από ένα κυρτό εξωτερικό από χρυσά, τριγωνικά πάνελ, τοποθετημένα σε ένα ατσάλινο πλαίσιο.

Δομικοί μηχανικοί της Arup και ειδικοί στην αθλητική αρχιτεκτονική από την Populous εργάστηκαν επίσης στο σχεδιασμό του χώρου, ο οποίος φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα εχθές, 22 Νοεμβρίου, και θα κλείσει τη διοργάνωση με τον τελικό στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετά το τέλος της διοργάνωσης, οι ανώτερες βαθμίδες θα μετατραπούν σε οικιστικά καταλύματα, ενώ ο αγωνιστικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί για κοινοτικά παιχνίδια.

 
stadium-974-fenwick-iribarren-architects-fifa-world-cup-qatar_dezeen_2364_hero-852x479.jpg

Stadium 974 από την Fenwick-Iribarren Architects

Το Stadium 974 πήρε το όνομά του από τον διεθνή κωδικό κλήσης του Κατάρ, αλλά και από τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σκαλοπατιών, των περιπτέρων, των μπάνιων και τμημάτων του εξωτερικού του.

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Fenwick-Iribarren, το πολύχρωμο κτίριο αποτελεί φόρο τιμής στη ναυτική ιστορία του Κατάρ, καθώς και στη βιομηχανική κληρονομιά της τοποθεσίας του, κοντά στο λιμάνι της Ντόχα.

Τα εμπορευματοκιβώτια, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη μεταφορά υλικών στην τοποθεσία, διαθέτουν παράλληλα μια αρθρωτή δομή από χάλυβα που αναπτύχθηκε με σκοπό την πλήρη αποσυναρμολόγηση και επαναχρησιμοποίησή τους μετά το τέλος της διοργάνωσης. Το γήπεδο των 40.000 θέσεων θα φιλοξενήσει τον πρώτο του αγώνα στις 30 Νοεμβρίου.

 
Al Janoub Stadium by AECOM and Zaha Hadid Architects.png

Al Janoub Stadium από την AECOM και τους Zaha Hadid Architects

Το στάδιο Al Janoub βρίσκεται νότια του κέντρου της Ντόχα. Ο χώρος 40.000 θέσεων, ο οποίος φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα στις 22 Νοεμβρίου, δημιουργήθηκε από τη Zaha Hadid Architects σε συνεργασία με την AECOM και διαθέτει μια πλήρως αναδιπλούμενη οροφή, σχεδιασμένη να διατηρεί τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα.

Η χαρακτηριστική του μορφή προσομοιάζει με πανί από dhow, ένα παραδοσιακό ψαροκάικο της χώρας. Μετά το τουρνουά, το στάδιο θα γίνει το σπίτι της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Al Wakrah Sports Club.

 
khalifa-international-stadium-renovation-qatar-world-cup_dezeen_2364_col_1-852x479.jpg

Διεθνές στάδιο Khalifa από το Dar Al-Handasah

Το μόνο υπάρχον κτίριο που επαναχρησιμοποιήθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 είναι το εθνικό στάδιο του Κατάρ, Khalifa International Stadium, το οποίο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ντόχα.

Πρόσφατα ανακαινίστηκε από τον αρχικό του αρχιτέκτονα Dar Al-Handasah για να αυξήσει τη χωρητικότητά του σε 40.000, ακολουθώντας τα πρότυπα της FIFA.

Άλλες πρόσφατες μετατροπές στο κτίριο από τότε που εγκαινιάστηκε το 1976, περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός θόλου πάνω από την οροφή του, καθώς και σύγχρονο ψηφιακό φωτισμό.
Al Bayt Stadium by Dar Al-Handasah.png

Στάδιο Al Bayt από το το Dar Al-Handasah

Το στούντιο Dar Al-Handasah δημιούργησε και το στάδιο που μοιάζει με σκηνή στο Al Khor, το οποίο φιλοξένησε τον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά ποδοσφαίρου την περασμένη Κυριακή.

Με το όνομα Al Bayt Stadium, ο σχεδιασμός του παραπέμπει στις παραδοσιακές σκηνές bayt al sha'ar που χρησιμοποιούνταν από νομάδες σε όλη την περιοχή. Στο εσωτερικό, παρέχει χωρητικότητα 60.000 θέσεων, ενώ η χαρακτηριστική μορφή της οροφής του επιτυγχάνεται με μια μεμβράνη από υφαντό πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), η οποία περιλαμβάνει και ένα αναδιπλούμενο τμήμα.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η ανώτερη βαθμίδα των θέσεων θα αφαιρεθεί και θα διατεθεί για την κατασκευή αθλητικών υποδομών σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στη θέση του θα κατασκευαστεί πολυτελές ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο και ένα νοσοκομείο.


al-thumama-stadium-gahfiya-head-cap-fifa-world-cup-qatar_2_dezeen_2364_hero_2-852x479.jpg

Στάδιο Al Thumama από τον Ibrahim M Jaidah

Το παραδοσιακό καπέλο gahfiya που φορούν άνδρες σε όλη τη Μέση Ανατολή ήταν το σημείο αναφοράς για το κυκλικό στάδιο Al Thumama με χωρητικότητα 40.000 θέσεις από τον αρχιτέκτονα του Κατάρ Ibrahim M Jaidah.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, ο μοναδικός σχεδιασμός του έχει και λειτουργικό σκοπό, προστατεύοντας τους θεατές από τον ήλιο «με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που χρησιμοποιεί το gahfiya για να καλύψει το κεφάλι από τη ζέστη». Αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα με ένα σύστημα ψύξης που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια.

Ένα boutique ξενοδοχείο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην ανώτερη βαθμίδα του μετά την εκδήλωση, με τα δωμάτια να βλέπουν στον αγωνιστικό χώρο.
Ahmad Bin Ali Stadium by Pattern Design and Ramboll.png

Στάδιο Ahmad Bin Ali από τους Pattern Design και Ramboll

Το βρετανικό αρχιτεκτονικό στούντιο Pattern Design και η εταιρεία μηχανικής Ramboll σχεδίασαν το Ahmad Bin Ali Stadium, το οποίο διακρίνεται για το περίτεχνο μεταλλικό εξωτερικό του που παραπέμπει στις παραδοσιακές προσόψεις του Κατάρ, Naqsh.

Όπως όλοι οι χώροι που χρησιμοποιούνται για το τουρνουά, το υπαίθριο γήπεδο θα ψύχεται τεχνητά για να εξασφαλίζεται η άνεση των παικτών και των 40.000 επισκεπτών του.

 Education City Stadium by Fenwick-Iribarren Architects and Pattern Design.png

Education City Stadium από τους Fenwick-Iribarren Architects και Pattern Design

Με το όνομα «διαμάντι στην έρημο», το Education City Stadium είναι ο όγδοος και τελευταίος χώρος για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 στο Κατάρ.

Το παρατσούκλι του σταδίου αναφέρεται στην πρόσοψή του, η οποία αποτελείται από ένα σχέδιο που μοιάζει με διαμάντι και παίρνει τη μορφή του από την παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική. Είναι σχεδιασμένο να εκτρέπει το δυνατό ηλιακό φως και μπορεί να φωτίζεται τη νύχτα.

Μετά τους αγώνες, σχεδιάζεται ο χώρος να μετατραπεί σε αθλητικό κόμβο για την περιοχή Education City, όπου βρίσκεται, με την κορυφαία βαθμίδα των θέσεων να αφαιρεθεί για να δημιουργηθεί χώρος για τις πανεπιστημιακές τάξεις και τους χώρους εκδηλώσεων.

Συνολικά, σύμφωνα με δηλώσεις της διοργάνωσης, μετά το πέρας της, περίπου 170.000 θέσεις θα αποσυναρμολογηθούν και θα αποσταλούν σε αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ανάγκη από υποδομές. 

Μάλιστα, αν όλα συμβούν με βάση το πλάνο, υπολογίζεται ότι μέχρι και 22 νέα στάδια μπορούν να δημιουργηθούν σε αναδυόμενες οικονομίες, ενώ αυτή η αναδιάρθρωση θα αφήσει το Κατάρ με ορισμένα μόνο γήπεδα με χωρητικότητα μεταξύ 20-25.000 θέσεων, τα οποία υπερκαλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες ψυχαγωγίας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Έχω ακούσει ότι για αυτά τα γήπεδα είχαν μερικές δεκάδες χιλιάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. 

Link to comment
Share on other sites

On 12/2/2022 at 12:10 AM, jedi.Yannis said:

Έχω ακούσει ότι για αυτά τα γήπεδα είχαν μερικές δεκάδες χιλιάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. 

Κακές φήμες...

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στο Κατάρ... Προφανώς, κάποια Βρετανικά μέσα έχουν ιδίο συμφέρον να προάγουν αυτή την προπαγάνδα (πήραν τον συνολικό αριθμό θανάτων αλλοδαπών τα τελευταία 15 χρόνια και το μετέφρασαν ως εργατικά τυχήματα στα στάδια...). 

Εν πάσει περιπτώσει, βρισκόμενος εδώ 8 χρόνια έχω εντελώς διαφορετική εικόνα και βάζω τελεία εδώ.

Ήθελα μόνο να τονίσω ότι το στάδιο του Education City κατασκευασε η "δική μας" κατασκευαστική εταιρεία J&P

Επίσης, όλα τα στάδια πλην του Khalifa που ανακαινίστηκε, είναι καινούργια και όλα βρίσκονται στην Ντόχα ή στην μητροπολιτική περιοχή εκτός του Al Bayt που βρίσκεται στην 2η μεγαλύτερη πόλη του Κατάρ το Al Khor (περίπου 40χλμ βόρεια της Ντόχα)

Η άποψη μου για την διοργάνωση ως τώρα είναι απολύτως θετική και πραγματικά απορώ πως γίνεται τόσο καλή διαχείριση μέσα σε μία πόλη με τόσο κόσμο να μετακινείται καθημερινά....Φυσικά έχει περισσότερη κίνηση στους δρόμους τις ώρες πριν από μεγάλα ματς αλλά δεν διαφέρει σε τίποτα από την συνηθισμένη κίνηση μεγαλούπολης σε ώρες αιχμής... Η κίνηση-κυκλοφορία στο μετρό είναι ομαλότατη ενώ όλη η διαδικασία έχει "χαβαλέ". Π.χ. σε τίποτα δεν θυμίζει ταλαιπωρία το να περπατάς 30 λεπτά για να φτάσεις στο μετρό μαζί με καμιά χιλιάδα Αργεντινούς που τραγουδάνε ασταμάτητα....(μιλάω για εκτός γηπέδων - ή στα fan zones, στα γήπεδα ο χαβαλές πολλαπλασιάζεται...)  

Link to comment
Share on other sites

Θα το μεταφέρω αν ανακύψει κουβέντα στην παρέα μου. Προφανώς εδώ μέσα είναι πιο έγκυρη ενημέρωση από τυχαία ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.