Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντλία Θερμότητας με Ενδοδαπέδια & FC


hayzelx

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με δύο προσφορές που έχω πάρει για την εγκατάσταση ενός συστήματος αντλίας θερμότητας με ενδοδαπέδια και fan coil ή σκέτα fan coil. Πρόκειται για νεόδμητο διαμέρισμα 90τμ με θερμοπρόσοψη (και άλλα διαμερίσματα πάνω και κάτω) που είναι υπό κατασκευή. Πήρα (προφορική) προσφορά από τον μηχανικό/υδραυλικό που συνεργάζεται ο κατασκευαστής (καθώς η Α/Θ δεν συμπεριλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό των διαμερισμάτων), καθώς κι από έναν ανεξάρτητο με πολύ καλές κριτικές, και συνειδητοποίησα οτι οι προσφορές διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

Ο συνεργαζόμενος για την ενδοδαπέδια κοστολόγησε 56 ευρώ/τμ για Rehau + 18 ευρώ/τμ για το θερμομπετό, δηλαδή περίπου 6600 ευρώ σύνολο, μαζί με την εγκατάσταση. Ο ανεξάρτητος έδωσε προσφορά για 4400 ευρώ για Purmo Klettjet με όλα τα υλικά (συμπεριλαμβανομένου και του θερμομπετού) και την εγκατάσταση που είναι περίπου 50 ευρώ/τμ.

Όσον αφορά τα fan coil, ο συνεργαζόμενος ανέφερε ενδεικτικά περίπου 1800 ευρώ για ένα μεγάλο σώμα (στη σαλονοκουζίνα) και 1000 ευρώ για κάθε μικρό (3, από ένα σε κάθε δωμάτιο) πλήρως εγκατεστημένα. Αντιθέτως, ο ανεξάρτητος έβγαλε μελέτη (και προσφορά) για 2 μεγαλύτερα σώματα στο σαλόνι (260DU/SU - Θέρμανση: 2,33 kW - Ψύξη: 2,16 kW) και 4 μικρότερα (ένα σε κάθε δωμάτιο κι ένα στη κουζίνα, 240DU/SU - Θέρμανση: 2,35kW-Ψύξη: 1,76kW), με κόστος 4000 ευρώ για τα σώματα/υλικά και 2600 για την εγκατάσταση/σύνδεση/ρύθμιση των FC και της αντλίας. 

Θα μπορούσε κάποιος να με κατευθύνει ως προς το ποιά προσφορά ακούγεται πιο λογική όσον αφορά την ενδοδαπέδια είτε τα fan coil? Δεν περίμενα τόσο μεγάλες αποκλίσεις γενικά και προσπαθώ να καταλάβω ποιά θα ήταν η σοφότερη επιλογή.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας, κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο!

Link to comment
Share on other sites

Καθώς στο forum αυτό δεν επιτρέπεται να μιλάμε για τιμές, η μόνη συμβουλή που μπορεί να σας δοθεί, είναι να συγκρίνετε όμοιες προσφορές (που είναι και το λογικό).

Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να βρείτε ένα μηχανολόγο της εμπιστοσύνης σας, θα συζητήσετε μαζί του και θα καταλήξετε αν θα κάνετε ενδοδαπέδιο +FCU ή μόνο FCU και θα σας κάνει μιά πραγματική* μελέτη με πληρωμή.

Ακολούθως θα ζητήσετε προσφορές για υλοποίηση αυτής της μελέτης.

*Πραγματική και σωστή μελέτη γίνεται μόνο με πληρωμή έμπειρου μηχανολόγου που ασχολείται με θέρμανση - κλιματισμό σπιτιών και δεν έχει σχέση με εμπόρους. "Μελέτες" (με πολλά εισαγωγικά) δωρεάν, απλά δεν είναι μελέτες και μάλλον οδηγούν σε πολλές αστοχίες.

Μία πραγματική μελέτη αποσβένει γρήγορα το κόστος της, ενώ μία "μελέτη" οδηγεί σε επιπλέον έξοδα "μπαλωμάτων" που σπάνια λύνουν το πρόβλημα. 

Edited by antloukidis
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @antloukidis,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και το χρόνο σου!

Η ερώτηση περισσότερο έχει να κάνει με το τι είναι πιο λογικό από άποψη κόστους, καθώς δεν γνωρίζω κανέναν μηχανολόγο από τους δύο, και δυστυχώς δεν έχω κάποιον γνωστό για να απευθυνθώ. Η μελέτη που αναφέρετε έχει ήδη γίνει από τον μηχανολόγο που ανέλαβε τη θέρμανση/ψύξη όλων των διαμερισμάτων, οπότε μιλάμε για την υλοποίηση καθώς φαντάζομαι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος (ένα setup) για να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. 

Στη προκειμένη, η διαφορά στην ενδοδαπέδια κυρίως είναι χαώδης και δεν έχω τη παραμικρή ιδέα για το ποιά τιμή είναι πιο λογική, εξού και η ερώτηση μου. Για παράδειγμα, εμπειρικά ήθελα να ακούσω αν τα 50 ευρώ/τμ ή τα 74 ευρώ/τμ είναι πιο λογικό, υποθέτωντας οτι μιλάμε για ίδια απόδοση. Αντιστοίχως και για τα φαν κόιλ, με τις ίδιες υποθέσεις να ισχύουν.

Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Σε θέματα τιμών δεν μπορώ να βοηθήσω καθώς, συνταξιούχος ών, έχω αποκοπεί από την πιάτσα για περισσότερα από 10 χρόνια.

Στο θέμα του setup που αναφέρετε, αποτελεί και αυτό αντικείμενο της μελέτης θέρμανσης, όπου θα έχουν υπολογιστεί πού, πόσα και με τι αποδόσεις FCU απαιτούνται, διαστασιολόγηση και διαδρομές σωλήνων, τι κυκλοφορητής, υδραυλικό διάγραμμα, καλώδια αυτοματισμών κλπ.

Η μελέτη που μάλλον έχει γίνει είναι από ότι συμπεραίνω η μελέτη απωλειών, που βέβαια είναι προαπαιτούμενο για τη μελέτη "setup" όπως την αναφέρετε.

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, hayzelx said:

Η ερώτηση περισσότερο έχει να κάνει με το τι είναι πιο λογικό από άποψη κόστους, καθώς δεν γνωρίζω κανέναν μηχανολόγο από τους δύο, και δυστυχώς δεν έχω κάποιον γνωστό για να απευθυνθώ.

Γιατί, μήπως ξέρεις εμάς; :D:D

17 ώρες πριν, hayzelx said:

Πρόκειται για νεόδμητο διαμέρισμα 90τμ με θερμοπρόσοψη (και άλλα διαμερίσματα πάνω και κάτω) που είναι υπό κατασκευή. Πήρα (προφορική) προσφορά από τον μηχανικό/υδραυλικό που συνεργάζεται ο κατασκευαστής (καθώς η Α/Θ δεν συμπεριλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό των διαμερισμάτων)

Ερώτηση: Το κτίριο είναι πράγματι Νεόδμητο ή απλώς το λέμε "νεόδμητο" επειδή τελειώνει τώρα; Πότε έχει βγει η άδειά του; Ρωτάω γιατί αν πράγματι είναι Νεόδμητο υποχρεωτικά πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η ενεργειακή αυτή κλάση είναι πολύ δύσκολο να πιαστεί χωρίς Αντλία Θερμότητας. Πως το κατάφεραν; 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και πάλι @antloukidis, τα σχόλια σας σίγουρα με βοηθάνε να καταλάβω πολύ καλύτερα τη διαδικασία, καθώς είμαι τελείως άσχετος με το χώρο. Απ' όλα κάτι έχουμε να μάθουμε!

@Konstantinos IB ελπίζω η βοήθεια του κοινού να βοηθήσει όσο γίνεται, είναι το καλύτερο δυνατό αυτή τη στιγμή 😆

Το κτίριο είναι πράγματι νεόδμητο, η άδεια είναι 02/2022. Ο κατασκευαστής βάζει λέβητα αερίου σε όλα τα διαμερίσματα, ήταν προσωπική επιλογή το να πάμε σε αντλία θερμότητας (και φυσικά επωμίζομαι το αντίστοιχο κόστος!).

Edited by hayzelx
Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, hayzelx said:

Το κτίριο είναι πράγματι νεόδμητο, η άδεια είναι 02/2022. Ο κατασκευαστής βάζει λέβητα αερίου σε όλα τα διαμερίσματα, ήταν προσωπική επιλογή το να πάμε σε αντλία θερμότητας (και φυσικά επωμίζομαι το αντίστοιχο κόστος!).

O τσέι, αυτός ξέρει, εγώ απλώς ρώτησα. Όντως στο φόρουμ δε μιλάμε για τιμές. Αλλά...εγώ θα προτιμούσα, σαν μηχανικός δηλαδή, να έχω μια βασική μελέτη. Μόνο έτσι μπορείς να συγκρίνεις τιμές. 

Και μετά πας στα υλικά. Τι σωλήνας είναι ο ένας, τι ο άλλος, οι συλλέκτες ποιας εταιρείας είναι, τα εξαρτήματα, κλπ. Π.χ το να έρθει ο άλλος να σου βάλλει συλλέκτες χωρίς ρυθμιστές ροής και να παίζεις με τα βανάκια δεξιά - αριστερά, και να ζητάς μετά βοήθεια από το φόρουμ δε λέει. Ψάξε συζητήσεις εδώ να κουφαθείς. Μετά μελέτη as build θα σου δώσουν; Βασικό. Μέση απόδοση watt/m2; Θερμοκρασίες λειτουργίας; Αν πχ σου δώσουν ως βάση το 42-37 πάει η οικονομία που μπορεί να σου κάνει η Α.Θ. Και άλλα πολλά. Αυτά κοίτα προς το παρόν.  

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις κατευθύνσεις, @Konstantinos IB! Είναι μια πολύ καλή αρχή για να ξεκινήσω το ψάξιμο. Θα επανέλθω με πιο συγκεκριμένες απορίες, αν χρειαστεί. Καλή συνέχεια κι ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Ατομικός λέβητας + splitakia για ψύξη, έναντι ΑΘ για όλα... μάλλον η οικονομική διαφορά θα είναι αμεληταία και σίγουρα θα αποσβεστεί, ενώ θα έχετε σίγουρα ποιοτική - αισθητική βελτίωση καθώς θα υπάρχει μόνο 1 μηχάνημα έξω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό σκεφτήκαμε κι εμείς κι αποφασίσαμε να πάμε στην επιλογή της ΑΘ. Στην υλοποίηση είναι που έχουμε τους ενδοιασμούς καθώς από τη μια θα μας άρεσε η αίσθηση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, από την άλλη πρόκειται για διαμέρισμα εντός Αθηνών και δεν ξέρω μήπως είναι υπερβολή, καθώς τα FCU θα μπορούν να προσφέρουν και ψύξη (που τείνω να πιστεύω οτι η ζέστη είναι μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα εντός Αθηνών). Ιδανική λύση θα ήταν ο συνδυασμός FCU + ενδοδαπέδια, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν αξίζει η διαφορά στο κόστος μόνο για την "αίσθηση" της θέρμανσης, αφού το αποτέλεσμα θεωρητικά θα είναι ίδιο (?) με τα FCU. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.