Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύμβαση για την αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας


GTnews

Recommended Posts

Παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών υπεγράφη μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της αναδόχου εταιρείας Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, σύμβαση για την αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικός). 

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ κ. Αθανάσιος Κοταράς και ο CEO και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CAF SA (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) κ. Urtzi Montalvo Ibargoyen.  Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης αναβάθμιση 14 συρμών, 8ης παραλαβής, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985. Οι αναβαθμισμένοι συρμοί θα είναι λειτουργικά ικανοί για 25 ακόμα χρόνια.

Οι συρμοί της λειτουργούν από το 1984. Έχουν ξεπεράσει τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής που είναι τα 30 χρόνια. Υπογράφεται η σύμβαση για την αναβάθμιση 14 συρμών, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985. Οι αναβαθμισμένοι συρμοί θα είναι λειτουργικοί για άλλα 25 χρόνια. Κι έτσι θα έχουμε περισσότερους και καλύτερους συρμούς στη Γραμμή 1. Και βέβαια, συχνότερα δρομολόγια και σημαντική μείωση των χρονοαποστάσεων.

Η παράδοση των συρμών θα γίνει τμηματικά. Ξεκινά στους 19 μήνες και ολοκληρώνεται στους 34.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς, μετά τις επεκτάσεις της Γραμμής 3, τα έργα της Γραμμής 4 και την ενίσχυση του Τραμ, προχωρούμε και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στη βασική Γραμμή 1. 

Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσουν άμεσα, τέσσερις παρεμβάσεις ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ και στους σταθμούς της. Επίσης, έχουμε εκπονήσει - μαζί με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ - και ένα σχέδιο 10 σημείων για τη περαιτέρω αναβάθμιση και των παρεχομένων υπηρεσιών.

 Άλλωστε οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι οι πλέον πράσινες μεταφορές, είναι οι μεταφορές του μέλλοντος. Γι’ αυτό και πέραν των αστικών κέντρων, με τα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ετοιμάζεται και το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το τελικό συμβατικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 65,5 εκ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Η σύμβαση έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 

Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπεται: 

  • Η αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων DC κινητήρων έλξης με σύγχρονους κινητήρες AC. Η αντικατάσταση του συστήματος έλξης, της περιστρεφόμενης γεννήτριας, των αεροσυμπιεστών και του πνευματικού συστήματος. Η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού, διευκολύνσεις των επιβατών ΑμεΑ. Αλλά και ένα συνολικό και ουσιαστικό αισθητικό «λίφτινγκ» των συρμών. 
  • Ο χρόνος παράδοσης του συμβατικού αντικειμένου ορίζεται στους 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο, η παράδοση των συρμών θα γίνεται τμηματικά: Ο πρώτος ανακαινισμένος συρμός θα παραδοθεί στους 19 μήνες, άλλοι τέσσερις στους 25 μήνες, πέντε ακόμη στους 30 μήνες και οι εναπομείναντες τέσσερις στους 34 μήνες.

Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του Έργου να υπάρχει μία ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση του τροχαίου υλικού. Παράλληλα, οι χρονοαποστάσεις της γραμμής θα μειωθούν και θα είναι αντίστοιχες με αυτές των γραμμών 2 και 3.

Οι παρεμβάσεις στους σταθμούς της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικός), περιλαμβάνουν:

  1. Ανακατασκευή περίφραξης κατά μήκος της Γραμμής 1, προϋπολογισμού 761.000 ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2022 και Φεβρουάριο του 2023 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση.
  2. Αντιολισθιτική προστασία σταθμών Γραμμής 1, προϋπολογισμού 154.250 ευρώ. Εφαρμογή ειδικής επεξεργασίας για τη δημιουργία αντιολισθιτικής επιφάνειας σε εκτεθειμένες επιφάνειες (δάπεδα, σκάλες). Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022.
  3. Εργασίες ελαιοχρωματισμών σε σιδηροκατασκευές και στέγαστρα, σύμφωνα με την εκτίμηση των σταθμών της Γραμμής 1, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός έχει αναρτηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2023.
  4. Αντικατάσταση υπαρχόντων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED, για καλύτερο φωτισμό των σταθμών και εξοικονόμηση ενέργειας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2022 και υπογραφή σύμβασης τον Ιανουάριο του 2023.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων ανέρχεται στα 2.095.250 ευρώ. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.