Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το 2,3 % των κατοικιών της Αθήνας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης


Engineer

Recommended Posts

Στα €94,76 τη βραδιά διαμορφώνεται η μέση τιμή διανυκτεύρευσης στην Αθήνα με τις περιοχές όπου έχουν τα περισσότερα ακίνητα στην πλατφόρμα να είναι το εμπορικό τρίγωνο και η Πλάκα με 2.145, ο Νέος Κόσμος με 1.167 και το Κουκάκι – Μακρυγιάννη με 968.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α) ως προς τα ακριβότερα ακίνητα την πρώτη θέση στη λίστα κατέχει το Ζάππειο με μέση τιμή 148,03 ευρώ την διανυκτέρευση, ακολουθεί το πολύγωνο με 142,76 ευρώ και στην τρίτη θέση το Εμπορικό Τρίγωνο – Πλάκα με 139,56 ευρώ. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η περιοχή της Ακρόπολης με 125,94 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία το 89% των αγγελιών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αφορά σε ολόκληρο σπίτι ή διαμέρισμα σε αντίθεση με ένα μικρό ποσοστό που αφορά σε ιδιωτικό δωμάτιο σπιτιού ή διαμερίσματος.

Με βάση την ανάλυση του Συλλόγου το 2022 εμφανίστηκαν συνολικά στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, booking, VRBO κ.α.) 144.857 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 136.658 το 2019 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 6% με σημαντικές αυξομειώσεις ανάλογα με την περίοδο λόγω και την εποχικότητας του τουρισμού στην Ελλάδα.

Σε Μύκονο και Σαντορίνη τα περισσότερα σπίτια που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα 

Οσον αφορά στο πρόβλημα στέγασης που δημιουργείται λόγω της εκμετάλλευσης των κατοικιών ως τουριστικά καταλύματα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σαντορίνη και η Μύκονος έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα, στην Σαντορίνη το 26,5% της δυναμικότητας του νησιού βρίσκεται σε πλατφόρμες δηλαδή 4.637 κατοικίες ενώ στην Μύκονο διατίθενται το 36,98% δηλαδή 3.547 κατοικίες. Επίσης, στην Θεσσαλονίκη από τις 205,4 χιλιάδες οι 2.250 περίπου ή ποσοστό 1,14% είναι σε λίστες βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο Ηράκλειο Κρήτης το 1,02% ή 944 κατοικίες, στα Χανιά το 7,67% ή πάνω από 4,5 χιλιάδες κατοικίες, στην πόλη της Ρόδου το 1,45%, στην Κέρκυρα κοντά στα 7,7 χιλιάδες κατοικίες ή το 9,11%. Στην Αθήνα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθωσης βρίσκονται 9,6 χιλιάδες κατοικίες επι συνόλου 427,8 ποσοστό 2,24%.

Untitled-21.jpg

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Σύλλογος προτείνει να σχεδιαστεί άμεσα από την κυβέρνηση μια σωστή σωστή και αντικειμενική Κοινωνική Πολιτική Στέγασης για να στηρίξει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη εύρεσης οικονομικής κατοικίας.

Σαν λύση προτείνεται η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησίας των δήμων η του δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα.

Προτείνεται ακόμα στις τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονο φαινόμενο έλλειψης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, οι ξενοδόχοι να διαθέτουν χώρους για την διαμονή των υπαλλήλων που έρχονται από άλλες περιοχές για να εργαστούν στα ξενοδοχεία.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.