Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στο 9,5% βρίσκεται η ανακύκλωση στην Αττική


Engineer

Recommended Posts

Αύξηση κατά 35% σε σχέση με το 2019 αλλά σε επίπεδα του 9,5% με στόχο το 90% βρίσκεται η Αττική στην ανακύκλωση σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σχετική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο ΕΔΣΝΑ, με θέμα «Ανακύκλωση στην Αττική: η επόμενη μέρα. Ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και ο ρόλος των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης».

Τα στοιχεία διαβάζονται ως πολύ θετικά λόγω της προόδου αλλά και αρνητικά σε σχέση με τις επενδύσεις και τον δρόμο που υπάρχει ακόμη μπροστά να διανυθεί.

Τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στους Δήμους της Αττικής στον τομέα της ανακύκλωσης, τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της διοίκησης της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τους στόχους για την επόμενη περίοδο, προσδιόρισε ο Γ. Πατούλης.

Όπως επισήμανε το διάστημα που πέρασε, η Αττική έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά όσον αφορά την ανακύκλωση και την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της. Ενδεικτικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως σε σχέση με το 2019:

• Έχουμε πετύχει αύξηση 25% της συνολικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που εκτρέπουμε από την ταφή.
• Έχουν αυξηθεί κατά 35% οι ποσότητες βιοαποβλήτων που έχουν συλλεγεί
• Έχουν δοθεί 144 καφέ απορριμματοφόρα και 33.755 καφέ κάδοι σε 58 Δήμους της Αττικής.

Οι πέντε (5) βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το σχέδιο της Περιφέρειας:

  1. Δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων.
  2. Προχωρά η Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων, για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή.
  3. Δημιουργούνται οι απαραίτητες νέες υποδομές, στη λογική της αποκεντρωμένης ανά περιφερειακή ενότητα διαχείρισης, για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
  4. Δίνεται βάρος στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, χωρίς την οποία καμία προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει.
  5. Δίνεται βάρος στην καθημερινή αξιολόγηση της προσπάθειας και στη δημόσια λογοδοσία κι έλεγχο όσων εμπλέκονται στο εγχείρημα, αλλά και στη δίκαιη επιβράβευση όσων επιτυγχάνουν τους στόχους.

«Οι επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης»

Επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, ο κ. Πατούλης ανέφερε σχετικά με τις επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης:

  • Έως το Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε εκτρέψει από την ταφή 50.000 τόνους βιοαποβλήτων, που αποτελούν το 3,5% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων που έχουν παραχθεί.
  • Σε σχέση με το 2019, έχουν αυξηθεί κατά 35% οι ποσότητες βιοαποβλήτων που έχουν συλλεγεί και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ποσότητες θα εκτοξευτούν, όταν όλοι οι Δήμοι λειτουργήσουν τη νέα γραμμή.
  • Ως το Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε εκτρέψει 130.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, που αποτελούν το 9,5 % περίπου της συλλεγόμενης ποσότητας της Αστικών στερεών αποβλήτων.
  • Σε σχέση με το 2019, έχουμε πετύχει αύξηση 25% της συνολικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που εκτρέπουμε από την ταφή.
  • Με την αξιοποίηση του συνόλου του εξοπλισμού, οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν κατακόρυφα, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και τους πιο δύσκολους στόχους, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε.

«Συνεχώς ενισχύονται οι Δήμοι με εξοπλισμό»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στον εξοπλισμό με τον οποίο ενισχύονται οι Δήμοι της Αττικής για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, ανακοίνωσε τα εξής:

  • έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 144 καφέ απορριμματοφόρα και 33.755 καφέ κάδοι σε 58 Δήμους της Αττικής.
  • Το σύνολο των απορριμματοφόρων που θα δοθεί είναι 200 και οι κάδοι 48.372.

Ο εξοπλισμός αυτός παραδίδεται χωρίς κόστος για Δήμους και δημότες, αφού η προμήθεια του γίνεται με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

  • από τους 58 Δήμους, 41 υλοποίησαν προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων τους τελευταίους 4 μήνες.
  • Έχουν οργανωθεί 58 τεχνικές συναντήσεις με Δήμους κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2022 για την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.
  • Εκπονούνται οδικοί χάρτες ανά Δήμο.
  • Έχει αποσταλεί προσαρμοσμένο επικοινωνιακό υλικό σε 39 Δήμους που μας έχει ζητηθεί.
  • Επίσης όπως υπογράμμισε, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου 100 εκ. ευρώ, από το Μάρτιο του 2022 ως σήμερα :
  • Έχουν εγκατασταθεί σε 25 Δήμους της Αττικής:
  • 23 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης
  • 32 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2 ρευμάτων
  • 62 Συστήματα αποθήκευσης 4 και 5 ρευμάτων
  • Ως το τέλος του 2023 θα έχουμε εγκαταστήσει, με υπόδειξη των κατάλληλων σημείων από κάθε Δήμο, το σύνολο του εξοπλισμού και θα λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη την Αττική, σε συνδυασμό με τα μέσα που θα διαθέτει κάθε Δήμος συνολικά.

«Επενδύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών»

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως τόνισε, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, μέσα από μία ολοκληρωμένη εκστρατεία. «Από το Μάρτιο του 2022 ως σήμερα, αξιοποιώντας τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, τηλεόρασης και ραδιοφώνου αλλά και τα social media, αναδείξαμε τη σημασία που έχει για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, ο κάθε πολίτης της Αττικής να δίνει αξία στα σκουπίδια που παράγει» σημείωσε.
«Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση των μαθητών»

Ένα άλλο σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών της Αττικής στην ανακύκλωση. Ειδικότερα:

  • Διοργανώνεται Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης σε 77 δημοτικά σχολεία, 66 Δήμων της Αττικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν 20.267 μαθητές.
  • Στα σχολεία αυτά έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι συλλογής 3 υλικών. Χαρτί, Αλουμίνιο και Πλασικό.
  • Τα υλικά ζυγίζονται ανά σχολείο και υλικό, καταγράφονται και δημοσιοποιούνται σε ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί με τον διακριτικό τίτλο recycleatticaschools.gr.

Παράλληλα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης, είναι η λειτουργία των 50 κινητών πράσινων σημείων σε όλη την Αττική. Όπως ανέφερε:

  • 50 ειδικά μετασκευασμένα φορτηγά αυτοκίνητα κυκλοφορούν καθημερινά σε όλη την Αττική και σε σχολεία της.
  • Τα κινητά πράσινα σημεία συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά, μοιράζουν εκπαιδευτικό υλικό, ενημερώνουν κι ευαισθητοποιούν τους πολίτες
  • Ταυτόχρονα, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που συμμετέχουν στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών να εγγραφούν στην κάρτα προνομίων green card , που τους παρέχει σημαντικές προσφορές , εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
  • Σήμερα πάνω από 200.000 πολίτες της Αττικής έχουν εγγραφεί στην κάρτα αυτή, αποτελώντας μέλη μιας μεγάλης πράσινης συμμαχίας για την Αττική.

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα ποσοστά εν έτει 2023 (πια) είναι ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ. Φταίμε όλοι μας καθότι δεν υπάρχει "κουλτούρα" ανακύκλωσης. Όπως σωστά γράφει το άρθρο το πρόβλημα ξεκινάει απ το σχολείο μιας και οι παλαιότερες γενιές δεν είχαν διδαχθεί το αντικείμενο της ανακύκλωσης και του σεβασμού του περιβάλλοντος γενικότερα. Τουλάχιστον τώρα πια στα σχολεία υπάρχει σχετικό μάθημα αλλά και πάλι πρέπει να διδαχθεί σωστά ώστε η ανακύκλωση να γίνει βίωμα στις νέες γενιές μπας και δούμε κάτι καλύτερο..

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστά. Οι παλιότερες γενιές δεν είχαν διδαχθεί το αντικείμενο της ανακύκλωσης διότι δεν ήξεραν τι είναι "σκουπίδια".

Τα σκουπίδια και οι χωματερές είναι προϊόν της αστικοποίησης του πληθυσμού. Ξεκίνησε από την Ευρώπη και ήρθε κι εδώ. Έπρεπε λοιπόν να βρεθούν τρόποι για τραφεί ο πληθυσμός των πόλεων και να πετάξει κάπου τα αποφάγια του. Και από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτε. Παίρνουν άδεια κυκλοφορίας διάφορα βιομηχανικά προϊόντα "ευρείας κατανάλωσης" χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως, έστω και κατά 50%, η ανακύκλωσή τους κλπ.

Μάλλον κουλτούρα ανακύκλωσης θέλουν τα κράτη και όχι οι πολίτες...Να φτάνουμε μέσα στον 21ο αιώνα να "φοβόμαστε" την κατάργηση της πλαστικής σακούλας του S.M. μήπως και στερηθούμε τα εισπρακτικά έσοδα από τα τέλη ρύπανσης; Έλεος ρε παιδιά.   

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.