Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

11 λεπτά πριν, cien said:

Δεν είναι απίθανο... Παρόλα αυτά είναι κρίμα να αφήνουν υπονοούμενα σε νόμους και να μην μπορούν να γράψουν ξεκάθαρα πράγματα.

Ας αφήσουν όσα υπονοούμενα θέλουν. Από την στιγμή που ρητά δεν αναφέρεται η απαγόρευση χρήσης του Ε9 (το αναλύω εδώ) συνεχίζεται η χρήση του. Από νομολογία του παρελθόντος το Ε9 αποτελεί έγγραφο φορολογικής διοίκησης. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που αναφέρει το άρθρο 160 είναι σχεδόν αδύνατο να τεκμηριωθεί η αυθαίρετη χρήση ή κατασκευή με άλλον τρόπο πλην του Ε9. Τώρα αυτές τις μπούρδες για καλώδια, οικιακές συσκευές και συνδέσεις τα αφήνουμε για...διασκέδαση.

Περίπτωση αλλαγής χρήσης από κύρια σε κύρια (πχ είχες αποθήκη ισογείου την έκανες κατοικία). Ας μας πουν πως θα τεκμηριώσει κάποιος (αν όχι από το Ε9) ότι η εγκατάστασή της έγινε πριν το 2011. Ειδικά η υποπερίπτωση γ είναι που έφαγαν γκολ απο τα αποδυτήρια.  Μια χαρά για όλες τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις μετά το 2011. Οικοδομή με ρεύμα το 1980. Υπόγειο με αλλαγή χρήσης από ΒΧ σε ΚΧ ...χθες (2022), με βεβαίωση ηλεκτροδότησης (έστω το 1981). Παίρνει και τον μειωτικό του, παίρνει και την παλαιότητά του και "νομιμοποιεί" και την χρήση μετά το 2011.  Πάντα τέτοια ρε λεβέντες που παράγετε το φοβερό και τρομερό νομοπαρασκευαστικό έργο.

γ) ο χρόνος εγκατάστασης της αλλαγής χρήσης από 
βοηθητική σε κύρια σε κτίρια με οικοδομική άδεια απο-
δεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσι-
ας αρχής, εξαιρουμένης της δήλωσης Ενιαίου Φόρου 
Ιδιοκτησίας Ακινήτων/Πράξης Προσδιορισμού Φόρου, 
που προκύπτει από τη μηχανογραφική σύνθεση της 
δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), άλλως λαμβάνεται 
ο χρόνος θεώρησης της αδείας για την ηλεκτροδότηση 
του ακινήτου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, dimitris GM said:

ό,τι  εγινε,  με βαση οσα ίσχυαν μεχρι σημερα  ως προς την χρηση του Ε9,  δεν προσβαλλεται.

Αυτό εξυπακούεται! Για εδώ και εξής.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι ο περιορισμός του e9 αφορά μόνο περιπτώσεις αλλαγής χρήσης η κατασκευής σε υπόγεια στάθμη ή εντός του όγκου νόμιμου κτιρίου (περ.α,β,γ παράγραφος 1) Για όλες τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες ισχύει η παρ.4 όπου δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση ε9, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θα συμφωνήσω απόλυτα στο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός του Ε9 για την απόδειξη χρόνου αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Όπως και με τους κλειστούς ημιυπαιθριους πως θα αποδείξεις ότι το κλείσιμο δεν έγινε χθες; Το θέμα είναι όταν μιλάμε για Ε9 αναφερόμαστε φαντάζομαι σε τροποποιημένο Ε9 γιατί προφανώς ούτε οι επιφάνειες θα είναι σωστές αλλά ούτε οι χρήσεις. Πόσο πίσω θα πρέπει να γίνουν οι τροποποιήσεις; 5 χρόνια που ζητάνε οι συμβολαιογράφοι ή από το 2010;

Link to comment
Share on other sites

Αρκεί του 2023!

Εκτός βεβαίως όταν υπάρχει ανάγκη για άμεση εγγραφή νέου εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου, που πάει 5 χρόνια πίσω.

Link to comment
Share on other sites

και η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής που να αποδεικνύεται ο χρόνος υποβολής και οι τροποποιήσεις? Βέβαια η αρμόδια φορολογική αρχή απαντάει προφορικά οτι δεν δίνουν τέτοια βεβαίωση! Η ευθύνη είναι του μηχανικού ή του ιδιοκτήτη που προσκομίζει τα έγγραφα? Κτηριακά μπορώ να αποδείξω με αεροφωτογραφία την ύπαρξη του κτίσματος αλλα προφανώς οχι τη χρήση. Είμαι υπεύθυνος μέχρι εκεί?

Link to comment
Share on other sites

Αρκεί ένα τελευταίο Ε9 με την σωστή επιφάνεια, εκεί αναγράφεται και το είδος χρήσης του ακινήτου οπότε καλύπτεσαι και εκεί. Κοινώς ότι σου ανέφερε ο συνάδελφος πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Στο Ε9 δηλώνουν Κ.Χ. κατοικία 81,90μ2 (με έτος 1920 & όροφο 0) ΚΑΙ Κ.Χ. αποθήκες 112,70μ2 (με έτος 1920 & όροφο 0). Οικοδομική άδεια δεν υπάρχει παρά μόνο η παλαιότητα του βασικού κτιρίου με υπόγειο ως προ του 55. Στην Πραγματικότητα είναι διώροφο κτίριο του 1920 (υπόγειο πέτρα και οροφος ωμόπλινθος) με υπογειο αποθήκη 82μ2 και ισόγεια κατοικία 82μ2 (ως εδω οκ είμαστε νόμιμοι ως προ 55). Υπάρχει στον ακάλυπτο ισόγεια κατοικία 73μ2 (φαίνεται σε αεροφωτογραφία του 73) αλλα περισέυουν απο το Ε9 30,80μ2 αποθήκης (112,70-81,90 υπόγειο αλλα δεν είναι σωστός ο όροφος στο ε9). Τα υπόλοιπα 42,20μ2 (73,00-30,80) δεν δηλώνονται στο Ε9.

Ερωτήματα:

1)Απλά βάζει σε ενα νεο Ε9 τα πραγματικά τετραγωνικά και χρήσεις και τακτοποιώ τα 73μ2 με κατηγορία 1 ως προ του 1975 με χρήση κατοικίας??

2)Αν μου έφερναν διορθωμένο Ε9 με τα σωστά τετραγωνικά και χρήσεις με έτος 1950 θα λέγαμε οτι είναι νόμιμα?

3)Και αν δεν υπάρχουν παλιές αεροφωτογραφίες στην περιοχή θα βασιστούμε απλά στο Ε9 ή θα το βάλουμε σε μεταγενέστερη χρονολογία - κατηγορία (2-4) που προκύπτει απο κάποια πιο πρόσφατη αεροφωτογραφία?

4)Τα συμβόλαια δεν παίζουν ρόλο στην περιγραφή των κτιρίων ως προς την επιφάνεια και χρήση?

Link to comment
Share on other sites

Γειά και πάλι, σχετικά με αυτά που ρωτάς:

1) Το Ε9 θα πρέπει να ταυτίζεται με το τελικό άθροισμα νόμιμων + αυθαίρετων τετ. μέτρων αν κάνεις υπαγωγή. Δεν αναφέρεις αν στο κτίσμα υπάρχει σύσταση, αν ναι τότε χρειάζεται για κατ.1 μία υπαγωγή ανά οριζόντια. Αν όχι τα κάνεις όλα σε μία δήλωση.

2) Ναι αν ειναι σωστές οι επιφάνεις + χρήση αρκεί ως αποδεικτικό παλαιότητας. Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αυθαίρετες προσθήκες μετά το 1920 το κτίσμα θα πάει με την δυσμενέστερη παλαιότητα, όπως επίσης και ότι αν δεν έχεις σύσταση τότε θα δηλωθούν ολα τα μέτρα σε 1 γραμμή με την ψηλότερο όροφο. Ρώτα και τον φοροετεχνικό του πελάτη.

3) Στο ερώτημα 2 αναφέρεις για έτος 1950, προφανώς κάτι που έχει γίνει αρκετά μετά το 1950 φαίνεται και κατασκευαστικά αν αυτό εννοείς.

4) Μέχρι τώρα στους νόμους αυθαιρέτων δεν αναφέρονται τα σ.ε. ως αποδεικτικά παλαιότητας.

Edited by akis73
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/10/2022 at 6:07 ΜΜ, akis73 said:

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αυθαίρετες προσθήκες μετά το 1920 το κτίσμα θα πάει με την δυσμενέστερη παλαιότητα

Ακη εννοείς στο Ε9 σωστά; Π.χ εχω κτισμα προ του 1955 με αυθαίρετη προσθηκη στον όροφο 25 τ.μ. τοτε τακτοποιω μονο τα 25τ.μ. ως κατηγορια 4 (ειναι μετα το 1983).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.