Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαδικασία εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού


Engineer

Recommended Posts

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/137972/1210/2022 - ΦΕΚ 6941/Β/30-12-2022 με θέμα: Όροι και διαδικασία εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος και τις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος της Χώρας.

Άρθρο 1

Γενικά

1.Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος (γεωθερμικά πεδία) και στις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ) της Χώρας, πραγματοποιείται από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός των ορίων της οποίας ευρίσκεται το γεωθερμικό πεδίο ή η ΠΓΘΕ ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτών μετά από διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές. Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας δύναται να γίνει και με τη διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατόπιν αιτήσεως ενδιαφερομένου προς την αρμόδια ως άνω αρχή, σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 30 της παρούσας.

2.Δεν εκμισθώνονται δικαιώματα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε γεωθερμικά πεδία ή ΠΓΘΕ που έχουν προηγουμένως εκμισθωθεί ή παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και για όσο χρόνο αυτά παραμένουν ισχυρά ή εάν εκτελούνται έρευνες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), δημόσιους ερευνητικούς φορείς, ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συγκεκριμένα τμήματα γεωθερμικών πεδίων ή ΠΓΘΕ βάσει έγκρισης από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοικήσεως σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 6 του ν. 4602/2019.

3.Η ΕΑΓΜΕ και ο εκμισθωτής υποχρεούνται να παραδώσουν στον μισθωτή όλα τα στοιχεία που τυχόν διαθέτουν για το εκμισθωμένο γεωθερμικό πεδίο ή ΠΓΘΕ.

4.Σε περίπτωση εκμίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε τμήμα ή τμήματα ενός γεωθερμικού πεδίου ή μιας ΠΓΘΕ, στη συνέχεια δύναται να εκμισθωθεί μόνο το δικαίωμα εκμετάλλευσης, ενώ το δικαίωμα της διαχείρισης παραμένει υποχρεωτικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Άρθρο 2

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό

1.Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, καθώς και ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών. Στη διακήρυξη μπορεί να απαιτείται από τις ενώσεις ή κοινοπραξίες η περιβολή συγκεκριμένης νομικής μορφής για την υπογραφή της σύμβασης. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αναγράφεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη σύσταση εταιρίας, αν ο επιλεγείς διαγωνιζόμενος είναι ένωση ή κοινοπραξία.

2.Διαγωνιζόμενοι που εμπίπτουν στην έννοια της εξωχώριας εταιρείας από φορολογικά μη συνεργάσιμα κράτη και από κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3310/2005, δεν θα ληφθούν υπόψη. Εάν ο διαγωνιζόμενος είναι ένωση προσώπων ή κοινοπραξία, το ίδιο θα ισχύει αν ένα τουλάχιστον μέλος της ένωσης ή κοινοπραξίας συνιστά εξωχώρια εταιρεία κατά τα ανωτέρω.

3.Σε περίπτωση ένωσης ή κοινοπραξίας προσώπων που υποβάλλουν κοινή προσφορά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να αφορούν σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες στην ένωση ή την κοινοπραξία.

4.Κάθε διαγωνιζόμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δικαιούται επί ποινή αποκλεισμού να συμμετέχει σε ένα και μόνο διαγωνιζόμενο σχήμα είτε μεμονωμένα, είτε ως μέλος ένωσης ή κοινοπραξίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποκλείονται από τη διαδικασία όλοι οι διαγωνιζόμενοι στη σύνθεση των οποίων συμμετέχει το πρόσωπο.

Όροι και διαδικασία εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού ΥΠΕΝΔΑΠ137972121028.12.2022-ΦΕΚ-6941-30.12.2022-τεύχος-Β.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.