Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξετάσεις πιστοποίησης για εκτιμητές ακινήτων (valuer in real estate property, R.E.V)


LeonardodaVinci1

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Θα με ενδιέφερε αν κάποιος συνάδελφος μπορούσε να με ενημερώσει με την διαδικασία της πιστοποίησης, τι ισχύει; Για παράδειγμα είναι καλύτερη η TEGOVA; Τι περιλαμβάνει η ύλη εξετάσεων; Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας της εξέτασης; Υπάρχουν πουθενά προηγούμενα θέματα; Και οτι άλλο μπορείτε να μου πείτε είναι ευπρόσδεκτο! 

Edited by Pavlos33
ανοίχτηκε νέο θέμα-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Ολα περνάνε μέσω του Συλλόγου εκτιμητών Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Πριν φτάσεις στις εξετάσεις χρειάζεται να έχεις αποδεδειγμένη εμπειρία. Νομίζω (αν θυμάμαι καλά) πρέπει να έχεις 2 χρόνια εκτιμητική εμπειρία μετά την λήψη του πτυχίου σου και 10 τουλάχιστον εκτιμήσεις στα τελευταία 2 χρόνια  πριν από την εξέταση για το σχήμα valuer in real estate property και 20 εκτιμήσεις-εκ των οποίων οι 10 να είναι σύνθετες σε ειδικά ακίνητα, όπως πχ βιομηχανοστάσια, ξενοδοχεία κλπ για το σχήμα REV (recognized european valuer), όπου στο σχήμα rev απαιτείται πενταετής εκτιμητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου, η οποία να είναι εντός των τελευταίων 10 ετών. Aπό άποψη δικαιωμάτων στην Ελλάδα τα δυο σχήματα πιστοποίησης δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά. Για εκτιμήσεις σε χώρες εκτός Ελλάδος οπωσδήποτε το REV. Αν πάρεις το rev πληρώνεις ετήσια επιτήρηση της πιστοποίησης παραπάνω χρήματα από ότι το valuer. Η ύλη είναι ίδια και για τα δυο σχήματα. Οι ασκήσεις διαφέρουν ελάχιστα, για παράδειγμα μπορεί στην dcf στο σχήμα rev να ζητηθεί δεκαετής περίοδος μελέτης και στο valuer πενταετής. Ουσιαστικά σχεδόν ανύπαρκτες οι διαφορές. Στις εξετάσεις 40 ερωτήσεις θεωρία και 3 ασκήσεις. Ελάχιστη βαθμολογία τουλάχιστον 50% σε θεωρία και 50% σε ασκήσεις και συνολικά η ελάχιστη 75%. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα επικοινωνήσεις με τον ΣΕΚΕ να κάνεις την εγγραφή σου και να δεις πότε έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες εξετάσεις. Ο Σύλλογος διοργανώνει προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις. Αυτό που μπορώ να σου πω για να περάσεις είναι να αρχίσεις να λύνεις ασκήσεις με το χέρι. Ξέχνα για ένα διάστημα το excel. Κάνε καλή προετοιμασία και στη θεωρία και στις ασκήσεις και χρονομέτρησε. Ο χρόνος στην εξέταση περνάει πολύ γρήγορα. Προηγούμενα θέματα δεν υπάρχουν και δεν διαρρέουν διότι δεν επιτρέπεται να πάρεις κάτι μαζί σου φεύγοντας.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ @Pavlos33!

Έχω την διετή εμπειρία και έχω κάνει εγγραφή στο ΣΕΚΕ.

Απλά ήθελα να δω αν μπορεί κάποιος συνάδελφος να με κατατοπίσει αναλυτικότερα.

Δυστυχώς οι εξετάσεις ήταν Νοέμβριο 2022, οπότε πάμε για την επόμενη χρονιά.

Link to comment
Share on other sites

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τι; 

Αν διαβάσεις ξανά στο παραπάνω Post περιγράφω πλήρως την διαδικασία εξέτασης. Αν ρωτάς αν είναι δύσκολα, ναι φυσικά και είναι. Θέλει διάβασμα και όπως σου είπα, να λύνεις ασκήσεις με το χέρι και  να χρονομετράς, διότι ο χρόνος δεν θα σε φτάσει αν αργείς. Η ύλη που δίνει ο ΣΕΚΕ στα σεμινάρια είναι υπέρ αρκετή. Αν δηλαδή καταφέρνεις και λύνεις μόνος σου στο χρόνο που πρέπει δεν  έχεις να φοβάσαι κάτι. Η θεωρία περιλαμβάνει διάφορες θεματικές ενότητες που τις δίνει ο σύλλογος. Πχ στατιστική, οικονομικά, ΝΟΚ, ενεργειακά, εκτιμητικά πρότυπα (σε αυτό διαβάζεις πολύ και καλά) κλπ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Σε ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σου! 

Μάλλον διατύπωσα λάθος την απάντηση μου. Εννοούσα οτι η αρχική μου δημοσίευση αποσκοπούσε στο να με κατατοπίσει κάποιος συνάδελφος αναλυτικότερα. Όπως και κάνατε εσείς! Σας ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.