Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα - Οικοδομησιμότητα εντός ζώνης οικισμού


Recommended Posts

Γειά σας συνάδελφοι και καλή χρονιά να έχουμε!

Έχω μια περίπτωση πελάτη που έχει ένα γήπεδο (οικόπεδο) εκτός σχεδίου, εντός ζώνης οικισμού στην Κέρκυρα.

Το γήπεδο έχει εμβαδό ~2200μ² και ένα μικρό τμήμα του (όπως φαίνεται σ' ένα παλιό τοπογραφικό που έχει στα χέρια του), περίπου 65μ² είναι εντός τω ορίων του οικισμού. Το υπόλοιπο εμβαδόν του οικοπέδου είναι εκτός των ορίων. Θα ήθελα τη γνώμη σας γιατί δεν μου είχε ξανατύχει παρόμοια περίπτωση:

1. Εφόσον ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου είναι μέσα στα όρια, τότε όλο το οικόπεδο θεωρείται ότι είναι εντός ζώνης;

2. Μετά την παρέλευση της 9ης Δεκεμβρίου 2022, τι γίνεται μ' αυτά τα μικρά οικόπεδα, εφόσον δεν έχει κατατεθεί αίτηση για προέγκριση άδειας; Στην παράταση που δόθηκε μέχρι Σεπ. 2023 μπορεί να κατατεθεί αίτηση; Ή χάνεται αυτό και πάει άχρηστο, μέχρι νεωτέρας;

Ευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

Το κριτήριο για να θεωρείται ένα γήπεδο άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο ως εντός ζώνης 500 μ από τα όρια του οικισμού προ 23 είναι να διαθέτει επιφάνεια τουλάχιστον 2.000 τμ εντός τη ζώνης και να προϋφισταται αποδεδειγμένα προ  24.4.77. Άρα, αν το δικό σου γήπεδο διαθέτει την ημεροχρονολογία δημιουργίας προ 77 είναι άρτιο κατά παρέκκλιση αφού έχει εμβαδόν μεγαλύτερο από 2.000 τμ εντός ζώνης. Το γήπεδο  βρίσκεται σε δυο τομείς  με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το εκτός οικισμού τμήμα το οποίο είναι και εντός ζώνης 500 μ και το εντός οικισμού τμήμα το οποίο διέπεται από διαφορετικές διατάξεις (ΠΔ του 81 ΦΕΚ 138Δ για προ 23 οικισμό).  Τώρα σε ότι αφορά την κατ εξαίρεση οικοδόμηση τέτοιων γηπέδων. Αν θυμάμαι καλά υπήρχε προθεσμία μέχρι 9/12/2022 δυνάμει του άρθρου 40 Ν. 4759/20 για να εκδοθεί προέγκριση Ο.Α. Με ανακοίνωση το ΥΠ.ΕΝ έδωσε το δικαίωμα για να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να εισαχθεί στο σύστημα απλώς μια αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης και σε κάποιο νομοσχέδιο (δεν ξέρω αν έχει ψηφιστεί ως νόμος ακόμη) η πρόταση ήταν να παραταθεί και η δυνατότητα προέγκρισης Ο.Α μέχρι τις 30/9/2023. Οπότε εάν στην περιοχή σας δεν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ, ή δίκτυο natura 2000 όπου σε αυτά ορίζονται μεγαλύτερες αρτιότητες (συνήθως για ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ είναι τα 4.000 τμ. Για περιοχές natoura τα 10.000 τμ ή 4.000 τμ κατά παρέκκλιση για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα προ 31/3/2011) νομίζω ότι αν είχε γίνει αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης μπορεί να εκδοθεί και προέγκριση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.