Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου έως το τέλος του α' εξαμήνου


Engineer

Recommended Posts

Ανεβάζει ταχύτητες η ΑΑΔΕ για την καταγραφή και παρακολούθηση όλων των ακινήτων, με στόχο να εντοπίσει ιδιοκτήτες που έχουν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στο Ε9 ή έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά, γλιτώνοντας τεκμήρια και φόρους.

Ειδικότερα, ο ελεγκτικός μηχανισμός εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, ούτως ώστε να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω μητρώο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ακινήτων που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβληθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σε ενιαία βάση

Τα στοιχεία λοιπόν αυτά θα διασταυρωθούν, σε μια ενιαία βάση, με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου σε πρώτη φάση να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις όπου απαιτούνται για τυχόν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων. Σε δεύτερο στάδιο, μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής θα εντοπιστούν τυχόν διαφορές και διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Τα ανωτέρω βήματα θα ανοίξουν ουσιαστικά τον δρόμο στους ελεγκτές, μέσω των διασταυρώσεων, να αποκτήσουν σαφή εικόνα των ακινήτων των φορολογουμένων, αλλά παράλληλα να ανακαλύψουν τους ιδιοκτήτες που δεν εμφανίζουν την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους, με στόχο να καταβάλλουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, ή να μην πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, ή ακόμη και να εισπράττουν χωρίς να το δικαιούνται επιδόματα ή υψηλότερα ενοίκια που δεν δηλώνονται. Ουσιαστικά ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία ακινήτων που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Κτηματολόγιο, εντοπίζοντας εύκολα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων, αλλά και όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που υπάρχουν σε αυτά, πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.ά., είτε τα κτίσματα βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα που θα προκύψουν θα έρθουν στο φως ιδιοκτήτες που ναι μεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους με ακρίβεια στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκείμενου να γλιτώσουν από ενδεχόμενες αμφισβητήσεις ή διεκδικήσεις τρίτων επί των ακίνητων τους, δεν έχουν όμως πράξει το ίδιο και προς την εφορία αποκρύπτοντας τετραγωνικά ή την κατάσταση των ακινήτων τους, όχι μόνο για να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά και για να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη στην εφορία ή προς τις τράπεζες.

Κλήση για εξηγήσεις

Στις περιπτώσεις φυσικά αυτές οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα κληθούν άμεσα από την εφορία να δώσουν αφενός εξηγήσεις, αφετέρου και τροποιητικές δηλώσεις, ώστε όλα τα αρχεία να «ταυτιστούν», γεγονός όμως που μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με πρόσθετους φόρους, αναδρομικά τεκμήρια και πρόστιμα. Άλλωστε, από τη στιγμή που εντοπιστούν λάθη τα οποία και θα διορθωθούν, θα πρέπει να επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων, όπως και όλοι οι φόροι και τα τέλη, καθώς και τα τεκμήρια για όλα τα έτη, γεγονός που δεν αποκλείει και τον καταλογισμό αναδρομικά ακόμη και πρόσθετου φόρου εισοδήματος.

Από την έντυπη έκδοση


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.