Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νόμιμη κηρύχθηκε η απεργία – αποχή των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης


Engineer

Recommended Posts

Νόμιμη κηρύχθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αποχή των μηχανικών από συγκεκριμένα καθήκοντα στις Υπηρεσίες Δόμησης μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον τους το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) συνεχίζουν κανονικά την αποχή-απεργία μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου ενώ έχουν ανακοινώσει και πανελλαδική στάση εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου. Αν και το υπουργείο Εσωτερικών με αρμόδιο υπουργό τον κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε την Τετάρτη (25/1) αγωγή ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών ανέφεραν ότι η δικαιοσύνη απάντησε με τον καλύτερο τρόπο.

«Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αντί να καταφύγει στον διάλογο και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, επέλεξε τον δρόμο της προσφυγής στην Δικαιοσύνη η οποία ωστόσο, μίλησε, με καθαρή φωνή, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε αυτούς, που αντί να μεριμνούν για την βελτίωση της κατάστασης, προτιμούν να στρέφονται κατά των εργαζομένων», τόνισαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ομοσπονδίες κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους μισούς δήμους της χώρας η οποία έχει «χτυπήσει κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει, από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) ενώ οι 164 (49%) δεν έχουν. Παράλληλα, από τις 168 υπηρεσίες, οι 16 λειτουργούν μερικώς καθώς το 10% λαμβάνει υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ ενώ σε τέσσερις δήμους δεν υπάρχει κανένας μηχανικός ή μόνο ένας σε 28 δήμους.

Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι τρείς Ομοσπονδίες τονίζουν:

Σε συνέχεια της από 25 Ιανουαρίου 2023 Κοινής Ανακοίνωσης μας σας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγο εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ.: 73/2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), η οποία απορρίπτει την Αγωγή των δύο Υπουργείων και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Η Απόφαση (73/2023) αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής μας κινητοποίησης, και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων μας. Αποτελεί ηχηρή απόρριψη των αναφερομένων στην Αγωγή των δύο Υπουργείων, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη, όχι μόνο για τις Ομοσπονδίες μας, αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων. Ειδικά γιατί ελήφθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Νόμος «Χατζηδάκη».


Όπως αναφέρει και η απόφαση «στο δικόγραφο της αγωγής δεν εκτίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί βάσιμα το συμπέρασμα ότι η υπό κρίση Απεργία-Αποχή θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα σε πανεθνικό επίπεδο.»

Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Απεργία-Αποχή, η στήριξη της από Συλλόγους Μηχανικών όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η ευρεία δημοσιότητα που της προσδώσαμε, αποτελούν αναμφίβολα, θετική παρακαταθήκη. Η συμπόρευση και η κοινή δράση των Ομοσπονδιών μας οφείλει να γενικευθεί, όπως και η στήριξη και από άλλους κλάδους εργαζομένων.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν, έστω και ελάχιστα, με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που θέτουμε με το εξώδικό μας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πάντως προς υπεράσπιση κάποιων συναδέρφων δημοσίων υπαλλήλων ΥΔΟΜ, μου έτυχε περίπτωση που μου έστειλαν παρατηρήσεις ελέγχου απο το προσωπικό τους email, για να μη μείνουν πίσω σε δουλειά. Βέβαια πρακτικά δε μπορώ να υποβάλλω διορθώσεις άλλα θα τις έχω έτοιμες μόλις οι παρατηρήσεις αναρτηθούν στο eadeies για να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος.

Καλό θα ήταν και εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πιέσουμε προς τη στελέχωση των ΥΔΟΜ, με ότι μέσο έχουμε. Εξαρτάται άμεσα η δουλειά μας από αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι πρέπει να στελεχωθούν οι ΥΔΟΜ για να μπορεί να υπάρχει και σωστή συνεργασία αλλά και έλεγχος.

Προσωπικά θεωρώ ότι η "λύση" του να μην υπάρχει έλεγχος των περισσότερων οικοδομικών αδειών αντί της στελέχωσης των ΥΔΟΜ θα  δημιουργήσει προβλήματα μακροπρόθεσμα. Σίγουρα θα υπάρχουν ευτράπελα κατά αντιστοιχία των ρυθμίσεων αυθαιρέτων.

Link to comment
Share on other sites

Εχει καταντησει αηδια.

Στον νομο μου για παραδειγμα υπαρχουν 7 δημοι διασκορπισμενοι σε αποστασεις εως και 80 χιλ.

Η Πολεοδομια της Πρωτευουσας εχει 2 (δυο ) μηχανικους για  ελεγχο αδειων ενω ειναι εντεταλμενη να ελεγχει αδειες για τους 4 απο τους 8 δημους (λογω ελλειψης μηχανικων ). Η μεγαλυτερη αποσταση κτισματος (σε αυτους τους δημους) απο την Πολεοδομια ειναι 137 χιλ.!!

 

Link to comment
Share on other sites

Στην αρχή υπήρξε αυτή η διαδικασία, μέσω παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του ΕΣΗΔΗΣ, που περιλάμβανε και πολλούς Δήμους. Δεν προχώρησε ή καλύτερα, εάν προχώρησε, δεν φάνηκε να καλύπτει σημαντικά κενά.

Μετά υπήρξε η σύσταση του ΕΕΤΑΑ και η δημιουργία μητρώου μηχανικών. Ούτε αυτό φάνηκε να προχωράει ή απλώς προχώρησε αλλά δεν βοήθησε αρκετά.

Εν συνεχεία, υπήρξε αυτή η περίφημη προκήρυξη για Περιφέρειες και Δήμους, που υποτίθεται κάλυψε τα κενά σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, υπήρξε μια πληροφόρηση οτι θα προσληφθούν και επιπλέον μηχανικοί (ως επιλαχοντες της συγκεκριμένης προκήρυξης).

Τελικά και μετά από όλα τα παραπάνω, γιατί βρισκόμαστε άραγε πάλι στο σημείο μηδέν; Εχει αναρωτηθεί κανείς; (ρητορικό είναι το ερώτημα...).

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.