Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισροή υδάτων σε ισόγειο κατάστημα


jb007aa

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλό μήνα.

Σε ένα έργο ανακαίνισης ενός καταστήματος το οποίο ήταν κλειστό για χρόνια παρατηρήθηκε εισροή υδάτων. Συγκεκριμένα είναι ισόγειο κατάστημα πολυκατοικίας. Στον πάνω όροφο υπάρχει διαμέρισμα και από τα σχέδια ανέγερσης υπάρχει κουζίνα και μπάνιο πάνω από το κατάστημα. Το ταβάνι του καταστήματος έχει φουσκώσει και έχει εμφανή ίχνη υγρασίας (διχρωμία στο ταβάνι, σταγόνες νερού στην οροφή που κατεβαίνουν και στον τοίχο) κάτω από το σημείο που είναι το μπάνιο και η κουζίνα του διαμερίσματος. Ως μηχανολόγος μηχανικός θα ήθελα να ρωτήσω τι ενέργειες πρέπει να κάνω για το θέμα ασφάλειας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του καταστήματος γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν πρίζες, φώτα και περνούν καλωδιώσεις ισχυρών και ασθενών ρευμάτων (τύπου ΝΥΜ, UTP - είχε γίνει ανακαίνιση στο κατάστημα πριν περίπου 10 χρόνια). Υπάρχει κάποιος έλεγχος στο ΕΛΟΤ HD 384 ή στο νέο πρότυπο 60634 ή κάπου αλλού ή κάτι άλλο?

Συγγνώμη για την ενόχληση και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η οικοδομή είναι τέλη δεκαετίας 1960 με γείωση στους σωλήνες ύδρευσης.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, jb007aa said:

Ως μηχανολόγος μηχανικός θα ήθελα να ρωτήσω...Η οικοδομή είναι τέλη δεκαετίας 1960 με γείωση στους σωλήνες ύδρευσης.

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι ως τεχνικός ίδιας ειδικότητας, η γείωση είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση, ή υπάρχει πλέον κάποιο ηλεκτρόδιο; Γιατί αν δεν την έχουν γειώσει σωστά θα πάτε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι :).

 

4 ώρες πριν, jb007aa said:

...θα ήθελα να ρωτήσω τι ενέργειες πρέπει να κάνω για το θέμα ασφάλειας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του καταστήματος γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν πρίζες, φώτα και περνούν καλωδιώσεις ισχυρών και ασθενών ρευμάτων (τύπου ΝΥΜ, UTP - είχε γίνει ανακαίνιση στο κατάστημα πριν περίπου 10 χρόνια)

Να ζητήσεις αυτοψία στο επάνω διαμέρισμα και να προχωρήσεις σε ενέργειες μόνος σου, ή να συνδράμεις τον Α.Μ. ή τον Π.Μ, αν υπάρχει, στη βεβαίωση επικίνδυνων υγρασιών. Το δεύτερο είναι προτιμότερο γιατί καλύπτει όλους τους κινδύνους για το κτίριο και το διαμέρισμα.

Όσο πιο σωστά είναι τεκμηριωμένη η βεβαίωση τόσο λιγότερα τραβήγματα θα έχετε. Για να μείνει το θέμα σε "πολιτισμένη" απειλή ή άντε μέχρι εξώδικο.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

Η γείωση είναι στην ίδια κατάσταση με την ανέγερση του κτιρίου, δεν έχει προστεθεί τίποτα.. Από το επάνω διαμέρισμα ο ιδιοκτήτης δεν είναι συνεργάσιμος. Όσον αφορά εκεί που γράφεις (συγγνώμη για τον ενικό) να προχωρήσω σε ενέργειες μόνος μου, μπορείς να εξηγήσεις παρακαλώ τι σημαίνει?

Link to comment
Share on other sites

Όσο συνεχίζουν να μπαίνουν νερά από το ταβάνι δεν υπάρχει καμμία ασφάλεια!

Κατεβάζεις το γενικό του καταστήματος και μιλάς με δικηγόρο για να αναγκάσει τον από πάνω να συνεργαστεί (ζητώντας αποζημιώσεις, διαφυγόντα κέρδη καταστήματος μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα κλπ κλπ ....ξέρει ο δικηγόρος καλύτερα από μας!)

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, jb007aa said:

Όσον αφορά εκεί που γράφεις (συγγνώμη για τον ενικό) ένας είμαι :) να προχωρήσω σε ενέργειες μόνος μου...τι σημαίνει?

Πολεοδομία! 

Και αμέσως μετά δικηγόρο, όπως ακριβώς τα γράφει και ο προηγούμενος.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.