Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτοβολταϊκά: Μέχρι και είκοσι (20) μήνες καθυστέρηση στη σύνδεση


Engineer

Recommended Posts

«Αυτό που θέλει κάθε κλάδος είναι η σταθερότητα δεν είναι δυνατόν να έχουν βγει 10 νόμοι που να αλλάζουν το αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ», επισημαίνουν στο iEnergeia.gr παράγοντες της αγοράς.

Πολύ σοβαρά ζητήματα στην αγορά προκαλεί η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου γεγονός που λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωμένα έργα να μένουν εκτός σύνδεσης ακόμα και για 20 μήνες.

Όλα αυτά και ενώ το καλοκαίρι του 2022 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση άλλαξε την προτεραιότητα στη λήψη όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ. Από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν δύο κατηγορίες έργων όπου στην πρώτη είχαν προτεραιότητα τα έργα δυναμικότητας 8.000MW και στην άλλη έργα ΑΠΕ ισχύος 1.500MW, όπου προβλεπόταν η σύναψη διμερών συμβολαίων με ενεργοβόρους καταναλωτές.

«Αυτό που θέλει κάθε κλάδος είναι η σταθερότητα δεν είναι δυνατόν να έχουν βγει 10 νόμοι που να αλλάζουν το αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ», επισημαίνουν στο iEnergeia.gr παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος και το θέμα των δικτύων δημιουργεί προβλήματα στους μικρούς παίκτες για τους οποίες δεν έχει γίνει κάποια κίνηση στήριξης τους. Οι ίδιοι παράγοντες καταλογίζοντας καθυστερήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ ζητούν άμεσα να στηθούν μετασχηματιστές στους υφιστάμενους υποσταθμούς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά υπάρχουν περιπτώσεις έργων που είναι κατασκευασμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα -ακόμα και 20 μήνες- το έργο να μην έχει συνδεθεί. Περισσότερα από 1.000MW φωτοβολταϊκών έργων στην επικράτεια αντιμετωπίζουν προβλήματα επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα αναφέρουν πως ενώ υπάρχει νόμος για να βγαίνουν οι όροι σύνδεσης σε δύο μήνες αυτοί βγαίνουν σε 18 μήνες.

Να σημειωθεί πως αρκετοί φορείς από κλάδους των ΑΠΕ τον τελευταίο καιρό μιλούν για αποκλεισμό τους λόγω της ανυπαρξίας ηλεκτρικού χώρου.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.