Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνική περιγραφή αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης


nrvk00

Recommended Posts

 

Καλημέρα. Έχω ένα εκπαιδευτήριο στο οποίο λόγω πρόσβασης ΑΜΕΑ χρειάζεται να εγκαταστήσω αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης (1 ζώνη - 2 πυρανιχνευτές). 

Δεν μπορώ να βρω με τίποτα σε παλιότερες μελέτες μου κάτι παρόμοιο. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να ανεβάσει μια αντίστοιχη τεχνική περιγραφή?

Link to comment
Share on other sites

Μονοζωνικό θα βρείς μόνο ως αυτόνομο πίνακα αυτόματης κατάσβεσης που δεν ξέρω αν πληρεί τις προϋποθέσεις που χρειάζεσαι. Πχ αν δέχεται κομβίο για χειροκίνητη ενεργοποίηση και τι είδους κομβίο γιατί άλλα τα συνήθη και άλλα της αυτ. κατασβ. που είναι διαφορετικά  πιστοποιημένα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Σίγουρα δεν χρειάζομαι πίνακα αυτόνομης κατάσβεσης. Αν βάλω τότε αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, τότε λογικά πρέπει να βάλω άλλο πίνακα όχι μονοζωνικό. Δεν γνωρίζω όμως τι πρέπει να μπει.

Link to comment
Share on other sites

Πας για πίνακα 2 ζωνών (πυρανιχνευτες, κομβία χειροκίνητης) μη διευθυνσιοδοτούμενο και το πρότυπο ελέγχου είναι το ΕΝ 54-2 ΕΝ 54-4. Με εφεδρική πηγή  και καλώδια πυράντοχα 30 min. Ελάχιστος χρόνος αυτονομίας 60 min. Από τον επισυναπτόμενο πίνακα και τον οποιονδήποτε πίνακα, μπορείς να δώσεις κι άλλα χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνω ότι οπίνακας αυτός είναι τυχαία επιλογή και σαν αυτόν θα βρεις δεκάδες.

BS-1632_068105172_01_Z03.PDF

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα,

Ακολουθεί περιγραφή

Πυρανίχνευση

Κατασκευάζεται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης σύμφωνα με την παράγραφο 4.1 των γενικών διατάξεων και περιγράφεται κατωτέρω και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 54. Το σύστημα πυρανίχνευσης είναι ήδη τοποθετημένο στην επιχείρηση από την αρχική υπόδειξη μέτρων πυροπροστασίας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

1)    Λειτουργία ανιχνευτών

α) Οι ανιχνευτές καπνού φωτοηλεκτρικοί που τοποθετούνται στο κτίριο διεγείρονται με την παρουσία ορισμένης ποσότητας καπνού στους χώρους.

β) Οι θερμοδιαφορικοί ανιχνευτές ενεργοποιούνται όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 60οC ή παρουσιάσει απότομη άνοδο κατά 10οC μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) λεπτού.

2)    Θέση ανιχνευτών

Οι ανιχνευτές καπνού και οι θερμοδιαφορικοί τοποθετούνται επί της οροφής σε απόσταση άνω των 15 εκ. από τους τοίχους. Η ακτίνα δράσης των ανιχνευτών είναι 7,5 m και μεταξύ τους η διπλάσια όπως αυτή ορίζεται από τον κατασκευαστή ή από το κέντρο δοκιμών. Κάθε ανιχνευτής καπνού και θερμοδιαφορικός καλύπτει επιφάνεια 50 μ2, ενώ απόσταση ανιχνευτή από ανιχνευτή σε διαδρόμους μπορεί να είναι 10 μ. και απόσταση από τοίχο 5.0 μέτρα. Λόγω όμως των εσωτερικών διαρρυθμίσεων που έχει η επιχείρηση οι ανιχνευτές τοποθετούνται πιο πυκνά και συγκεκριμένα σε κάθε ιδιαίτερο χώρο.

3)    Στοιχεία (μέρη) του συστήματος πυρανίχνευσης

Το σύστημα πυρανίχνευσης αποτελείται από :

α) Κεντρικό πίνακα ελέγχου ο οποίος περιλαμβάνει :

1)    Ισάριθμες ενδείξεις περιοχών, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος του προστατευόμενου χώρου της επιχείρησης.

2)    Κύρια και εφεδρική τροφοδοσία χαμηλής τάσεως. Η εφεδρική τροφοδοσία επαρκεί για συνεχή λειτουργία συναγερμού 30 ωρών, ενώ σε κατάσταση ηρεμίας πρέπει να εξασφαλίζεται 72 ώρες αδιάληπτης λειτουργίας με 25% προσαύξηση. Επίσης υπάρχει μονάδα φόρτισης των συσσωρευτών.

3)    Σύστημα αυτόματης επανάταξης.

4)    Σύστημα επιτήρησης γραμμών με επιλογικό διακόπτη εντοπισμού της βλάβης.

5)    Σύστημα αφεσβέσεως φωτεινών επαναληπτών.

6)    Ηχητικά όργανα συναγερμού.

7)    Αυτόματη ειδοποίηση της Π.Υ.

β) Καλωδιώσεις καταλλήλων διαστάσεων που συνδέουν τους ανιχνευτές, τις σειρήνες και τους φωτεινούς επαναλήπτες με τον κεντρικό πίνακα.

γ) Ανιχνευτές με ένδειξη ενεργοποίησης.

δ) Φωτεινούς επαναλήπτες σε εμφανή σημεία που συνδέονται με τον πίνακα πυρανίχνευσης.

ε) Σειρήνες συναγερμού που ενεργοποιούνται αυτόματα από τον πίνακα πυρανίχνευσης μόλις διεγερθεί κάποιος ανιχνευτής.

Οι συσκευές συναγερμού θα έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και είναι κατανεμημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε τα σήματα να υπερισχύουν της μέγιστης στάθμης θορύβου που υπάρχει σε κανονικές συνθήκες και να ξεχωρίζουν από άλλα ηχητικά σήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.