Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΝ: Σχεδιάζει νομοθετική πρωτοβουλία για την ανασύσταση φακέλου των οικοδομικών αδειών


dimitris GM

Recommended Posts

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία θα διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ως προς τις πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραμέτρους τους, αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας, θα θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία ανασύστασης του φακέλου των οικοδομικών αδειών, η οποία, με την ισχύουσα νομοθεσία, περιγράφεται στο άρθρο 99 του ν.4495/2017 (η διάταξη αυτή αφορά τα δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαιρέτων).

Στην ανάγκη ανασύστασης της οικοδομικής άδειας, οδηγούνται όλο και συχνότερα οι πολίτες κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων τους, στη φάση έκδοσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Συγκεκριμένα, βασικό στοιχείο της ΗΤΚ αποτελεί το σύνολο των σχεδίων που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, το οποίο οι πολίτες αιτούνται από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως, οι πολίτες διαμαρτύρονται, αφενός για προβλήματα καθυστερήσεων κατά την χορήγηση των αιτουμένων σχεδίων, αφετέρου για περιπτώσεις απώλειας του φακέλου της οικοδομικής άδειας, με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, οπότε η αρμόδια Υ.ΔΟΜ χορηγεί σχετική βεβαίωση. Στην τελευταία περίπτωση, ο πολίτης οφείλει να προβεί σε ανασύσταση του φακέλου της οικοδομικής άδειας.
Έτσι, το ΥΠΕΝ προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να θεσμοθετηθούν ορισμένες ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εν λόγω διαδικασία, όπως περιγράφονται στη συνέχεια:

Για τις ιδιοκτησίες, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8-9-1983 προεδρικού διατάγματος, η ανασύσταση να πραγματοποιείται με αντίγραφα των σχεδίων, ως προσαρτήθηκαν στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, εφ’ όσον η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης, τα οποία να κατατίθενται στην Υ.ΔΟΜ και να θεωρούνται.
Για τις ιδιοκτησίες, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την έναρξη ισχύος του από 8-9-1983 προεδρικού διατάγματος, τα σχέδια της ανασύστασης να περιλαμβάνουν το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και την κάτοψη/κατόψεις, όπου εμφαίνεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, τα οποία επίσης να θεωρούνται από την Υ.ΔΟΜ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

μα γιατί να μην περάσουν αλλά 10 χρόνια μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν κάτι; Αυτό το υπουργείο τρέχει με ταχύτητα του φωτός 

Link to comment
Share on other sites

Πάμε στοίχημα ότι, ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να πουν τα αυτονόητα;

 

Link to comment
Share on other sites

Ας κρατήσουν την ίδια διαδικασία κ ας το πάνε απλά στο e-αδειες. Έλεος.

Κατά τη γνώμη μου για αυτό, όπως κ την ενημέρωση για τις αλλαγές διαρρύθμισης θα έπρεπε αρκούν οι κατόψεις της ταυτότητας, αλλά οκ ίσως να μπλέκει το πράγμα νομικά.

Link to comment
Share on other sites

Σαχλαμαρίτσες, πυροτεχνήματα, εκλογολογία και σε δουλειά να βρισκόμαστε.... Είναι όπως το "όλοι οι Δήμοι της χώρας θα έχουν τη δική τους ΥΔΟΜ"!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Η ανασύσταση φακέλου είναι ευθύνη της εκάστοτε υπηρεσίας. Το μόνο που αρκεί είναι να ορίζονται (αν δεν ορίζονται) οι κατάλληλες προθεσμίες που έχει η υπηρεσία για να ολοκληρώσει την διαδικασία.

Αυτά τα κόλπα περί σύμπραξης του πολίτη, ή τέλος πάντων ο μηχανικός να αναλαμβάνει τον "φάκελο ανασύστασης" είναι παραθυράκια που τα έχουν κάνει "νόμο" οι πολεοδομίες και οι μηχανικοί.

Κανονικά δεν πρέπει κανείς να αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις, και η διαδικασία φυσικά να οδηγείται στα δικαστήρια για αργοπορία των υπηρεσιών. Ούτε που με νοιάζει.

Αλλά φυσικά θέλουμε ένα κράτος αδύναμο, άχρηστο που να αποποιείται των ευθυνών του. Δηλαδή τι πάει να πει να "θεωρήσει" τα σχέδια. Χωρίς αυτοψία, χωρίς ιδέα για τι πρόκειται πραγματικά να βάζει μια σφραγίδα επειδή ο μηχανικός έβαλε σωστά τους όρους δόμησης και τους υπολογισμούς στο διαγρ. κάλυψης. Έλεγχος μηδέν. Δεν συζητώ για τα στατικά, ίσως τα πιο σημαντικά σε έναν φάκελο αδείας.

Αν είναι έτσι, να μην χρειάζεται θεώρηση, να μπαίνει στο σύστημα ΗΤ ως έχει. Πάντα με ευθύνη του μηχανικού.

Αν θέλει το κράτος (η πολεοδομία) να τους κάνουμε την δουλειά, να θεσμοθετήσει αμοιβές, standard, και να γίνεται έτσι η πληρωμή. Ούτε ένα ευρώ από τον πολίτη, αξιοκρατικές αμοιβές για τους μηχανικούς.

Ελλάδα 2023 και keep going.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός.

Μιας και οι προτάσεις είναι δωρεάν και όπως είπε ο συνάδελφος παραπάνω "εκλογολογία", θα πρότεινα να γίνουν εκτενείς προσλήψεις συναδέλφων μηχανικών σε όλες τις ΥΔΟΜ (να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν και αυτές που υπολειτουργούν σταματώντας να είναι βασιζόμενες στην κεντρική ΥΔΟΜ της Περιφερειακής Ενότητας), να έχει δουλειά και ο κλάδος μας που επί πάνω από μια δεκαετία και βάλε χαντακώθηκε  (να μην πως δημοσίως τι έγινε), συνάδελφοι άλλαξαν δουλειά, έφυγαν εξωτερικό κλπ και την ανασύσταση να την αναλαμβάνει η Υ.ΔΟΜ μιας και ευθύνη της διοίκησης είναι η απώλεια φακέλων των Ο.Α. Ο πολίτης δεν χρωστάει τίποτα να πληρώνει τα σπασμένα, διότι κάποτε κάποιος δικός τους άνθρωπος (πατέρας, παππούς κλπ) έκανε το σκ...του παξιμάδι να βγάλει εκείνη την έρμη την άδεια, να σηκώσει το σπίτι και να βάλει τα παιδιά του μέσα. Του οφείλει σεβασμό αυτό το κράτος. Το αν οι υπηρεσίες έπαιζαν κλαρίνο και τη μια πλημμύριζε το αρχείο, την άλλη γινόταν σεισμός και τα γνωστά "ποντίκια" σούφρωναν τις μελέτες νύχτα από το αρχείο για να μη φανούν τα μαργαριτάρια που είχαν παραδώσει και άλλα κατασκεύαζαν στην πράξη, ουδόλως ενδιαφέρει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Είναι βεβαίως προφανές, ότι με την υπάρχουσα υποστελέχωση των υπηρεσιών, τέτοια σκέψη δεν υφίσταται. 

Link to comment
Share on other sites

Παντως εμενα ειναι η πιο προσοδοφορα ενασχοληση τελευταια.

Κανω δύο αυτη τη στιγμη, και εδωσα αλλες δυο προσφορες μεσασ τη βδομαδα.

Αφου ετσι θελουμε το επαγγελμα, ετσι πορευομαι κι εγω........

Link to comment
Share on other sites

Έτσι μπράβο! Η φιλοσοφία μας οφείλει να είναι το "χορεύουμε όπως βαρούν τα όργανα"! Αρκεί βεβαίως η αμοιβή μας να είναι ικανοποιητική!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.