Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

GiorgosFl

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

Σε νέο υπό μελέτη ή προς επιθεώρηση κτίριο γραφείων, υπάρχει χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται για χρήση data center (30% της συνολικής επιφάνειας) και κλιματίζεται με αυτόνομο σύστημα ψύξης (θερμοκρασία σχεδιασμού 22 βαθμούς κελσίου καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου). Προσπαθώ να κατανοήσω αν μπορεί να θεωρηθεί θερμαινόμενος χώρος και να ενταχθεί σε μια θερμική ζώνη. Σας παραθέτω τον συλλογισμό μου:

 

1.) Θεωρώ ότι εντάσσεται σε θερμική ζώνη, λαμβάνω υπόψιν τις κλιματιστικές μονάδες

Οι κλιματιστικές μονάδες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών φορτίων των μηχανημάτων. Ο ΚΕΝΑΚ προσομοιώνει την χρήση των μηχανημάτων για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του ανθρώπου. Όμως αφού η θερμοκρασία σχεδιασμού είναι 22 βαθμούς κελσίου, μπορεί να θεωρηθεί ως θερμαινόμενος χώρος και να ενταχθούν τα μηχανήματα στην μελέτη, προσθέτοντας έτσι και την κατνάλωση των μηχανημάτων στον τελικό υπολογισμό. Το πρόβλημα είναι ότι, δεν υπάρχει χρήση ζώνης, η οποία να λειτουργεί καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, επομένως η κατανάλωση των μηχανημάτων, (του data center χώρου) θα είναι μικρότερη απ΄ ότι στην πραγματικότητα. Ένας χώρος που προσεγγίζει την περίπτωση μου είναι το Αστυνομικό τμήμα, το οποίο λειτουργεί όλο τον χρόνο, δεν έχει απαιτήσεις ΖΝΧ αλλά έχει διαφορετικό αερισμό και φωτισμό. Επίσης, αφού η κύρια χρήση του κτιρίου είναι γραφεία, η θερμική ζώνη που θα ορίσω εγω ως Αστυνομικό Τμήμα θα λάβει υπόψιν το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων, επομένως και το ΑΤ θα ακολουθήσει το ωράριο λειτουργίας της κύριας χρήσης.

 

2.) Θεωρώ ότι εντάσσεται στην θερμική ζώνη, δεν λαμβάνω υπόψιν τις κλιματιστικές μονάδες.

Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1 2017, στο Κεφάλαιο του αερισμού αναγράφεται το εξής: 

Επισημαίνεται ότι, στους υπολογισμούς για την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις και η παροχή νωπού αέρα σε περιπτώσεις ειδικών εφαρμογών, όπως του τοπικού αερισμού μαγειρείων, αποθήκευσης ή συντήρησης τροφίμων, ειδικών ιατρικών εργαστηριών κ.ά., οι οποίες δεν εξυπηρετούν την κάλυψη των αναγκών αερισμού των χρηστών των χώρων.

Επομένως, σε μια επαγγελματική κουζίνα όπου ο απορροφητήρας λειτουργεί για την απαγωγή λανθάνουσας θερμότητας (στην περίπτωση μου οι κλιματιστικές μονάδες μειώνουν το αισθητό φορτίο), η ΤΟΤΕΕ αναφέρει να μην λάβουμε υπόψιν την κατανάλωση του αλλά δεν διευκρινίζει αν πρέπει να θεωρηθεί ο χώρος ως ΜΘΧ ή όχι. Οπότε, μπορώ να θεωρήσω τον χώρο ως θερμαινόμενο, διότι θα επικρατεί θερμοκρασία 22 βαθμών κελσίου, χωρίς να λάβω υπόψιν την κατανάλωση των μηχανημάτων. Τα προβλήματα όμως είναι τα εξής. Α.) Οι καταναλώσεις των κλιματιστικών δεν θα υπολογιστούν στην τελική κατανάλωση του κτιρίου και Β.) Αφού θα θεωρηθεί ως θερμαινόμενος χώρος, θα πρέπει τα υπόλοιπα μηχανήματα, που εξυπηρετούν τα γραφεία, να θεωρηθούν ότι κλιματίζουν και αυτόν τον χώρο, επομένως η υπολογιζόμενη κατανάλωση θα είναι ακόμα πιο μικρή, διότι η ισχύς θα μείνει ίδια αλλά θα αυξηθεί ο εξυπηρετούμενος χώρος. 

 

3.) Τον θεωρώ ως ΜΘΧ

Σύμφωνα και με το παραπάνω απόκομμα, ο χώρος data center μπορεί να θεωρηθεί ως "χώρο ειδικών εφαρμογών" επομένως να μην ενταχθεί σε κάποια θερμική ζώνη και να θεωρηθεί ΜΘΧ. Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ κάτι τέτοιο είναι δόκιμο, διότι στον χώρο αυτόν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία κατά την λειτουργία του και ούτε χρησιμοποιείται για την επίτευξη θερμικής άνεσης του ανθρώπου. Το πρόβλημα εδώ είναι μεγαλύτερο, διότι τώρα θα "κλέψω" τον χώρο γραφείων, αφού θα δειχθεί ότι συνορεύει με ΜΘΧ άρα θα έχει μια μεταφορά θερμότητας προς/από τον χώρο του data center, κάτι το οποίο δεν ισχύει γιατί έχω σταθερά 22 βαθμούς κελσίου.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Θα είναι χαρά μου να ακούσω και την δική σας γνώμη.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Προσωπική μου άποψη:

Τα data center είναι ειδική χρήση, στην οποία καταναλώνεται μεν σημαντική ενέργεια για ειδικό όμως σκοπό που δεν διέπεται από τον ΚΕΝΑΚ (επίτευξη συνθηκών άνεσης για τους χρήστες). Όπως π.χ. οι ψυκτικοί θάλαμοι.

Οπότε θα εξαιρούσα την επιφάνεια αυτή από το ΠΕΑ. Επίσης δεν είναι μη θερμαινόμενος χώρος. Είναι ένας χώρος θερμαινόμενος και ψυχόμενος που δεν αφορά τον ΚΕΝΑΚ. Τις τοιχοποιίες των γραφείων σε επαφή με το data center θα τις έπαιρνα ως αδιαβατικές.

Σε περίπτωση που έκανα έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας θα τις θεωρούσα σε επαφή με μθχ (b=0,5) γιατί ανήκουν στο ίδιο κτίριο.

Είναι όπως η περίπτωση που έχεις ΠΕΑ για γραφεία βιομηχανίας σε επαφή με την βιομηχανία. Εξετάζεις μόνο τα γραφεία ενώ τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τον χώρο της βιομηχανίας τις θεωρείς είτε σε επαφή με μθχ αν η βιομηχανία δεν θερμαίνεται ή αδιαβατικές αν η βιομηχανία θερμαίνεται.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω ως προς την ειδική χρήση, δεν εμπίπτει στον ΚΕΝΑΚ αλλά σε ενεργειακό έλεγχο.

Είναι όμως χώρος με σταθερή θερμοκρασία επομένως πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επαφή του με τους τους χώρους των γραφείων και στον ΚΕΝΑΚ και σε μελέτες κλιματισμού. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτό πιστεύω θα ίσχυε αν εξετάζαμε μεμονωμένα τον χώρο των γραφείων. Για το παράδειγμα που παραθέσατε με την βιομηχανία έχω έναν προβληματισμό. Εξηγούμαι:

Αν εξετάζεται ολόκληρο το κτίριο τότε ο χώρος του data center θα πρέπει με κάποιο τρόπο να υπολογιστεί στα συνολικά τετραγωνικά, είτε στην ωφέλιμη επιφάνεια είτε ως ΜΘΧ.

Υπάρχει η επιλογή ο χώρος αυτός, αφού θερμαίνεται/ψύχεται με συνθήκες παραπλήσιες αυτές του χώρου των γραφείων, να τον συμπεριλάβω στην επιφάνεια των γραφείων δίχως να λάβω υπόψιν τα μηχανήματα του. Εδώ υπάρχει το πρόβλημα του κατά πόσο το σύστημα θέρμανσης/ψύξης των γραφείων μπορεί να καλύψει και τον "νέο" χώρο που αυθαίρετα πρόσθεσα. Μπορεί να μην μας ενδιαφέρει η ισχύς των μηχανημάτων (πέρα του δικτύου διανομής) αλλά το COP/EER το οποίο όμως έχει επιλεχθεί για μια μονάδα με συγκεκριμένη ισχύ, όπου αν αυτή αυξηθεί αλλάζουν και οι βαθμοί απόδοσης της. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.