Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ψηφίστηκε ο νόμος για την εξαγορά κατεχοµένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δηµοσίου


Engineer

Recommended Posts

Ψηφίστηκε από την βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να ξεκαθαρίσει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τα οποία το δημόσιο διεκδικεί ως δημόσια περιουσία με θέμα: Ρυθµίσεις για την εξαγορά κατεχοµένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δηµοσίου.

Με εκπτώσεις που φτάνουν έως 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα, οι ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν οριστικά και πλήρη δικαιώματα στα διεκδικούμενα ακίνητα. 

Δικαίωμα εξαγοράς έχουν όσοι κατέχουν δημόσια ακίνητα επί μια 30ετία χωρίς διακοπή και αποδεικνύεται η χρησικτησία, η ακίνητα, που κατέχονται επί μία 40ετία και ασκούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Στην πρώτη περίπτωση εφόσον υφίσταται κτίσμα αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο μέχρι τις 31/12/1991 ενώ στην δεύτερη τα κτίσματα θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 31/12/1981.

Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου με προσαύξηση 25% εάν υπάρχει κτίσμα και σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος ο υπολογισμός γίνεται βάσει συγκριτικών στοιχείων. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο καταβάλλεται το διπλάσιο ποσό του τιμήματος.

Προβλέπεται έκπτωση σε ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 και 40 ετών με ανώτατο όριο 50% στο ποσό του τιμήματος εξαγοράς. 

Επιπλέον προβλέπεται η καταβολή μειωμένου τιμήματος εξαγοράς που αντιστοιχεί στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σε περίπτωση που ο αιτών έχει αναγραφεί κύριος του δημοσίου ακινήτου στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει ακόμη παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση.

Δεν θα εξαγοραστούν ακίνητα που αντίκεινται στην πολεοδομική νομοθεσία ή αποτελούν αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura, καθώς και δασικές εκτάσεις.

Εκπτώσεις με κοινωνικά κριτήρια

Προβλέπονται επιπλέον εκπτώσεις με κοινωνικά κριτήρια για την προστασία ευάλωτων προσώπων. Αναλόγως με την περίπτωση η έκπτωση κυμαίνεται από 15% έως 30% επί του τιμήματος εξαγοράς. 

Συγκεκριμένα προβλέπονται εκπτώσεις:

•    Κατά 30% εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό πάνω από 80% ή φιλοξενεί πρόσωπα περισσότερο από ένα έτος και έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα έως €40.000 ή οικογενειακό έως €60.000.

•    Κατά 20%, εάν είναι άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως €18.000 ή €24.000 οικογενειακό εισόδημα.

•    Κατά 20% εάν είναι παλιννοστών ομογενής, ο οποίος έχει εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών (ν. 1892/1990).

•    Κατά 20% εάν είναι πολύτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως €40.000 ή €80.000 οικογενειακό.

•    Κατά 15% εάν είναι τρίτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα €25.000 ευρώ ή €40.000 οικογενειακό. Το ποσοστό αυτό εφαρμόζεται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

•    Κατά 15% εάν είναι μακροχρόνια άνεργος.

•    Κατά 20% εάν είναι δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

•    Κατά 15% εάν εντός του ακινήτου υπάρχει κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία για τον αιτούντα.

Διευκολύνσεις στην πληρωμή 
Ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% ή τμηματικά σε 60 μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι κατώτερες των €100.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού της δόσης δεν εκδίδεται απόφαση εξαγοράς και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/12227303.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ολοκλήρωση
Ν.5024
ΦΕΚ: 41 Α΄/24.02.2023

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=e4189303-9e54-49bd-8a6f-afa9015a0435

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

να είσαι καλά Δημήτρη

 

όπως βλέπω Δημήτρη, την καλημέρα μου, ελπίζω να είσαι καλά, όπως βλέπω δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ιδιοκτήτης που δικαιούται να κάνει την αίτηση ηλεκτρονικά να εξαγοράσει την γη από το Δημόσιο σύμφωνα με την νομοθεσία σήμερα, οπότε ενημερώνω να ξέρουν και οι αναγνώστες μας ότι δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να αγοράσουν σήμερα γη που να κατέχουν πολλά χρόνια σε ακίνητα ακόμα και όταν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

εχετε μήπως κάποια ποιο νέα πληροφόρηση αν δημοσιεύτηκε η "Ψηφιακή Πύλη, "?? Ωστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούνε να κάνουν το αίτημα όποιοι δικαιούνται και να εξαγοράσουν την γη από το Δημόσιο όπως έχει ανακοινωθεί με τον Νόμο μας??

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ για την ενημέρωση σου Ted78, να είσαι καλά. Αν μπορέσεις ενημέρωσε μας εδώ αν μάθεις ότι αρχίζουν να δέχονται αιτήσεις. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.