Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER» για την μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη εποχή της Δυτικής Μακεδονίας


GTnews

Recommended Posts

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «TRANSFORMER» αναδείχτηκε κατά την 1η συνάντηση εργασίας φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο.

Η μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη εποχή για τη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη ξεκινήσει με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό Οδικό Χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών: 

Έχουν συμπεριληφθεί στο ΣΔΑΜ δράσεις που επικεντρώνονται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και την εναλλακτική αξιοποίηση των εδαφών που σήμερα καταλαμβάνονται από τα λιγνιτωρυχεία. Οι πέντε πυλώνες είναι

  1. η Πράσινη ενέργεια,
  2. η «έξυπνη» γεωργία,
  3. ο Βιώσιμος τουρισμός,
  4. η βιοτεχνία και βιομηχανία
  5. η Ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση.

Εξειδικεύοντας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει με άλλες Περιφέρειες από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν Εργαστήρια Μετάβασης για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. 

Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, υψηλής ποιότητας, θέσεων απασχόλησης.

 Το έργο «TRANSFORMER» ακολουθεί την καινοτόμο προσέγγιση των «Εργαστηρίων Μετάβασης» (Transition Super-Labs). Πρόκειται ουσιαστικά για πρωτοβουλίες μεγάλης εδαφικής κλίμακας, με αντικείμενο τη διαχείριση της μετάβασης από τις τοπικές οικονομίες, που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, σε τοπικές οικονομίες μηδενικού άνθρακα”.

Ολόκληρες περιφέρειες λειτουργούν ως ζωντανά εργαστήρια, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν καινοτόμοι τρόποι μετάβασης προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, ακολουθώντας την προσέγγισης ενός οικοσυστήματος διατομεακής συνεργασίας.

Μια σύμπραξη, δηλαδή, της πολιτείας, των οικονομικών παραγόντων, της έρευνας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζει το Υπουργείο Μεταφορών, αναλαμβάνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την ανάπτυξη πράσινων μεταφορών, με την ψηφιοποίηση των μεταφορών και των logistics και την περιβαλλοντικά φιλική και καινοτόμο ανάπτυξη της οικονομίας των μεταφορών. Οι δραστηριότητες στις οποίες εστιάζει το ΕΚΕΤΑ και η ΑΝΚΟ στο πλαίσιο του έργου TRANSFORMER, είναι η καθαρή κινητικότητα στις δημόσιες μεταφορές και η καθαρή ενέργεια, οι καινοτόμες τεχνολογίες μέτρησης διοξειδίου του άνθρακα και μείωσης εκπομπών στη γεωργία και ο συνδυασμός τους με την κυκλική οικονομία και την αλυσίδα αξιών.

Οι τομείς αυτοί αποτελούν δέσμες προτεραιότητας και στο ΣΔΑΜ, συνεπώς, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER» κρίνεται ως μείζονος σημασίας. Η υιοθέτηση της καινοτόμου προσέγγισης των «Transition Super-Labs» θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από τον λιγνίτη, προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Το υπουργείο Μεταφορών θα είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού «Transition Super lab» στη Δυτική Μακεδονία.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.