Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προς απλοποίηση οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ξεκίνησε η κατάργηση πιστοποιητικών


Engineer

Recommended Posts

Τέλος στη γραφειοκρατία μεταβιβάσεων ακινήτων επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ ξεκινώντας από την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομιάς - γονικής παροχής και δωρεάς. Σύντομα, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, το πιστοποιητικό (του αρ. 105 Ν. 2961.2001) περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς δεν θα χρειάζεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράλληλα προωθούνται και άλλες καταργήσεις καθώς και αυτοματοποιήσεις όπως για παράδειγμα του Ε9.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δεν θα χρειάζεται να τροποποιήσουν  τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα  με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων  που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει  αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΑΑΔΕ παρέχει πλέον τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας "myPROPERTY".

Συγκεκριμένα:

1. Οι δηλώσεις ΦΜΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

- Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
- Την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
- Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
- Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

3. Δηλώσεις γονικών παροχών - δωρεών και κληρονομιών


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.