Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

44GW ώριμων έργων περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο - Χωρίς επάρκεια ο ηλεκτρικός χώρος


Engineer

Recommended Posts

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι εάν όλα τα έργα ΑΠΕ τα οποία έχουν μπει στο στάδιο αδειοδότησης μπορούν να γίνουν στην πραγματικότητα και αυτό γιατί ο ηλεκτρικός χώρος δεν επαρκεί.

Τα στοιχεία της ΡΑΕ είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος, καθώς δεδομένου πως 44GW έργα είναι ώριμα (από αυτά 10GW λειτουργούν, 10GW έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης και 23GW έχουν αιτήσεις πλήρεις) το δίκτυο υπολείπεται σε σχέση με τον όγκο των έργων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2030 το δίκτυο θα χωράει 28GW.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται αφού το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030 προβλέπει πως θα προστεθούν 34,5GW στα φωτοβολταϊκά, ενώ τα αιολικά θα ανέλθουν στα 27,8 GW. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πρόσφατα από τη Θεσσαλία πως η μόνη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, είναι οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. «Η χώρα μας το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην προσέλκυση επενδύσεων και στην όγδοη θέση στη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί ηλεκτρικός χώρος, είτε μέσω της κατασκευής καινούργιων δικτύων, είτε με νέους υποσταθμούς. Από κει και πέρα από το υπουργείο Ενέργειας έχει ζητηθεί τόσο από τον ΑΔΜΗΕ, όσο και τον ΔΕΔΔΗΕ να περιγράψουν ένα πλάνο μέγιστων περικοπών που μπορούν να γίνουν στο δίκτυο. Με δεδομένο πως τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ποτέ στο 100% των δυνατοτήτων τους, θα μπορούσαν για παράδειγμα να υπάρχουν περικοπές 20-30% απελευθερώνοντας έτσι ηλεκτρικό χώρο, σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.