Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα και οικοδομησιμότητα οικοπέδου όταν δεν απεικονίζεται ορθά στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Recommended Posts

Γεια σας. Είναι ένα οικόπεδο, εντός σχεδίου πόλεως σε οικοδομικό τετράγωνο που η Ο.Γ. με τη Ρ.Γ. ταυτίζονται. Στο οικόπεδο είχε βγει άδεια το 1990 και χτίστηκε διώροφη οικοδομή, σε επαφή με τον δρόμο, νόμιμα.  Στην περιοχή λειτουργεί κτηματολόγιο. Ο ιδιοκτήτης αμέλησε να το δηλώσει. Στο κτηματολόγιο φαίνεται πάνω κάτω σωστά το πολύγωνο του, ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Μετά την αποτύπωσή μου, δεν συμπίπτει ακριβώς το οικόπεδο με το πολύγωνο του ΚΑΕΚ. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι μεταξύ του προσώπου της αποτύπωσης και του προσώπου του ΚΑΕΚ, υπάρχει μια διαφορά 0,7μ. Μου λέει η δικηγόρος, εμπειρικά, ότι ίσως μελλοντικά να δημιουργηθεί πρόβλημα μετά τη διόρθωση, γιατί στο κτηματολόγιο το οικόπεδο θα φαίνεται περίκλειστο, αφού δεν θα είναι σε επαφή με τον ΚΑΕΚ του δρόμου, μιας που θα μείνει μια λωρίδα αγνώστου ιδιοκτήτη μεταξύ τους και το δημόσιο δεν θα πάει ποτέ να κάνει διόρθωση του γεωτεμαχίου του. Αν μέσα στο πολύγωνο φαινόταν ο ιδιοκτήτης ίσως μέσω 19 02 να μπορούσα να δώσω το πολύγωνο στον ΚΑΕΚ του δρόμου. Αλλά τώρα πώς θα πιάσω να μοιράζω αριστερά και δεξιά ένα πολύγωνο αγνώστου; Οπότε το ερώτημά μου είναι εάν όντως μια λωρίδα γης μεταξύ της πραγματικής θέσης του οικοπέδου και της λάθος θέσης του ΚΑΕΚ του δρόμου, θα επηρεάσει την οικοδομησιμότητα του μελλοντικά. Παραθέτω και μια εικόνα γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν τα έχω περιγράψει καλά. Με μαύρο η απωτύπωσή μου, με κόκκινο το κτηματολόγιο. Βόρια ο δρόμος. 

δ1.jpg

Edited by ntanos
Διόρθωση τίτλου
Link to comment
Share on other sites

Η δικηγόρος λέει βλακείες. Η οικοδομησιμότητα δεν επηρεάζεται από την καταχώριση στο Κτημ/γιο (που και σε αυτό, δρόμος αποτυπώνεται στη φάτσα).

Ανεξάρτητα όμως από αυτά, καλό είναι (μετά την αναγνώριση του ιδιοκτητη) να γίνει ΔΓΜ ώστε το οικόπεδο να έρθει στη σωστή θέση (στο Κτημ/γιο)

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα,

και το προβλημα δεν ειναι μονον στην προσοψη  [που πρεπει να  λυθει]

ειναι και οι πλαγιες  πλευρες  , οπου φαινεται να  πατάει σε άλλα 2... και η πισω πλευρα που   επηρεαζει τρια ομορα.

Αυτα τα διπλανα ΚΑΕΚ πώς εχουν αποτυπωθει στο ΕΚ;

Δεν εκανε κανενας αιτηση διορθωσης;

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ναι πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Έκανα ΔΓΜ και μου το πάγωσε. Η συζήτησή μας ήταν ότι περιέγραψα πιο πάνω, αυτή έλεγε ότι θα γίνει το οικόπεδο περίκλειστο, εγώ ότι δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο γιατί νομίζω ότι δεν συνδέονται και μεταξύ τους, αφού άλλου είδους είναι η κτηματολογική μελέτη και άλλου είδους η μελέτη για οικοδομική άδεια, ότι και καλά για τη δεύτερη, πρέπει να εξαρτηθείς από τα βάθρα της ΓΥΣ άσχετα που τους έχουν πια δώσει συντεταγμένες hepos. Σκέφτηκα, σε περίπτωση που μου κάνουν νερά και από το κτηματολόγιο και από την πολεοδομία, αν γίνεται, να πάει ο ιδιοκτήτης και να δηλώσει το όνομα του μέσα στον ΚΑΕΚ όπως είναι τώρα, και αφού περαστεί το πολύγωνο στο όνομά του, τότε να κάνει ΔΓΜ, και να δώσει τη λωρίδα στον ΚΑΕΚ του δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

 " Στο κτηματολόγιο φαίνεται πάνω κάτω σωστά το πολύγωνο του, ως αγνώστου ιδιοκτήτη. "

   Σε ποιο σταδιο ειναι η κτηματογραφηση;

 Με "αγνωστος" μετα την πρωτη αναρτηση, εχει δυσκολιες...Ειναι κι αυτος ο ιδιοκτητης πολυ περιεργος...  Ολοκληρο διοροφο "αμελησε" να το δηλωσει...

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM είναι σε περιοχή που λειτουργεί το κτηματολόγιο και ο μόνος τρόπος για τέτοιες περιπτώσεις είναι η αγωγή. Μάλιστα η δικηγόρος με ενημέρωσε ότι θα κάνει διεκδίκηση για το μεγάλο κομμάτι, δηλαδή θα στείλει αγωγή μόνο στον Δήμο που διαχειρίζεται τα αγνώστου και για τα άλλα 3 μικρότερα θα "επιφυλαχθεί" για αργότερα και πιθανών να μη χρειαστεί αργότερα ούτε 19 02 γιατί τα 3 μικρά κομμάτια είναι, μικρά και εντός ορίων ανοχής. *

*απλά να δούμε τι θα κάνουμε με τη λωρίδα που κόβει το οικόπεδο από τον λάθος ΚΑΕΚ του δρόμου.  Και της απαντάω, αν είναι έτσι να δώσω και αριστερά και δεξιά στον κόσμο τα πολύγωνά του, να το μοιράσουμε το οικόπεδο του αγνώστου όπως θέλουμε, να μη μπαίνουν και οι άνθρωποι αύριο μεθαύριο σε έξοδα, και εκεί μπλόκαρε. Μου είπε να ρωτήσω στην πολεοδομία, το αμέλησα, και στο κτηματολογικό γραφείο έθεσα το ερώτημα και ακόμα περιμένω να μου απαντήσουν. Τη γνώμη σας θα ήθελα, να δω αν παρεκκλίνω της πραγματικότητας. Θα ενημερώσω για ότι μου απαντήσουν.

 

Edited by aquar
Link to comment
Share on other sites

ό,τι και να πουμε εδω

και παλι με το Κτηματολογιο θα λεγαμε να συννενοηθεις.

οσο για αυτο που λες

θα στείλει αγωγή μόνο στον Δήμο που διαχειρίζεται τα αγνώστου

 Δεν καταλαβα τι δουλειά εχει ο Δημος και πώς διαχειριζεται τα "αγνωστος"

Αυτα ανηκουν στο Δημοσιο. Με αυτο ανοιξες αλισβερισι.

Ξαναδες τε τα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε νομίζω ότι με την προσέγγισή σου επηρρέασες και την Δικηγόρο να καταλήξει σε αβάσιμα συμπεράσματα. Το οικόπεδο κατά το κτηματολόγιο συνορεύει με τον δρόμο, όπως και με το τοπογραφικό σου συνορεύει με τον δρόμο. Δηλαδή κτηματολόγιο και τοπογραφικό συμπίπτουν ως προς τον προσδιορισμό των ομόρων του τεμαχίου (σε όλες τις πλευρές) και φαίνεται να είναι κοντά σε σχήμα και επιφάνεια.

Στο Κτηματολόγιο τα οικόπεδα απεικονίζονται με μία ζώνη ανοχής στην θέση τους και όσο το σχήμα και η επιφάνεια, μεταξύ τοπογραφικού και κτηματολογίου είναι εντός των οριζόμενων αποκλίσεων, δεν συντρέχει λόγος γεωμετρικής μεταβολής (δεν θα γίνει καν δεκτή από το Κτηματολόγιο). Το Κτηματολόγιο είναι ένα ηλεκτρονικό Υποθηκοφυλάκειο με με δυνατότητα απεικόνισης γεωχωρικής πληροφορίας με την ανάλογη ακρίβεια. Δεν είναι βάση δεδομένων ακριβούς αποτύπωσης των οικοπέδων.

Τα ακριβή όρια και η επιφάνεια ενός οικοπέδου προκύπτουν και θα προκύπτουν πάντα μόνο από Τοπογραφικό Διάγραμμα και η επιφάνεια και η θέση θα πρέπει να είναι εντός των ορίων αποκλίσεων που ορίζει το Κτηματολόγιο (που στην περίπτωσή σου φαίνεται να ισχύει).

Νομίζω πρέπει μόνο να γίνει αναγνώριση αγνώσοτυ.

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται ( από τις αποκλίσεις) ότι η περιοχή είναι μεταξύ αυτών που κτηματογραφήθηκαν αρχικά. Όταν λοιπόν τελειώσουν οι προθεσμίες, τα δεδομένα του Κτηματολογίου θα καταστούν οριστικά. Οπότε, το πρόβλημα (ανεξαρτήτως ανοχών) θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Για το λόγο αυτό επμένω στη διόρθωση των γεωμ. στοιχείων.

Και προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες "αστοχίες", στις νέες κτηματογραφήσεις ζητούνται (κατά το δυνατόν) εξαρτημένα διαγράμματα, και γίνονται κι επίγειες μετρήσεις

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή είναι θεσμοθετημένη μόνο η συμβατότητα ως προς το εμβαδό. Από το σχήμα εικάζω ότι είσαι εντός αποδεκτής απόκλισης, αλλά αυτό είναι μόνο μία πρόχειρη εκτίμηση. Πολλή προσοχή λοιπόν, ζήτα κτηματολογικό διάγραμμα και φύλλο και έλεγξε αν το εμβαδό της αποτύπωσής σου είναι εντός της αποδεκτής απόκλισης. Αν δεν είναι επιβάλλεται να ζητήσεις ΔΓΜ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.