Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Αθήνα στην 10άδα των πόλεων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις υπερπολυτελείς κατοικίες


Engineer

Recommended Posts

Στη δεκάδα των πόλεων που κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών τη χρονιά που μας πέρασε βρέθηκε η Αθήνα, διεκδικώντας επάξια και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Knight Frank στο «The Wealth Report 2023».

Από τις 100 αγορές που παρακολουθούνται από τον Prime International Residential Δείκτης (PIRI 100) της Knight Frank, οι 85 σημείωσαν θετική μεταβολή ή σταθερή αύξηση των τιμών το 2022. 

Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Ντουμπάι με άνοδο τιμών της τάξεως του 44,2% εδραιώνοντας το status του ως κόμβου δεύτερης κατοικίας για UHNWI παγκοσμίως, ενισχυόμενο και από πολλές πρωτοβουλίες για την έκδοση visa. 

Η Αμερική (7%) ξεπέρασε οριακά την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και η Αφρική (6,5%) στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου της περιοχής με την κορυφαία απόδοση. Η περιοχή της Ασία-Ειρηνικού ακολούθησε στο 0,4%.

knightFrankPIRI.jpg

Το 2021 χαρακτηρίστηκε ως μια χρονιά με απίστευτη αύξηση των τιμών μετά το άνοιγμα των αγορών και την συγκράτηση των δαπανών καθώς αναστάλησαν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid19. 

Στον απόηχο αυτής της έκρηξης, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις το 2022 θα ήταν ένα έτος κατά το οποίο η αγορές θα επανέρχονταν στη συνήθη συνθήκη δραστηριότητας. Αντί αυτού και όμοια με το 2021, κατά το 2022 παρατηρήθηκε το υψηλότερο επίπεδο αύξησης των τιμών prime κατοικιών σε ετήσια βάση (5,2%) από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ήταν όμως ένας χρόνος σε δύο ημίχρονα…

Το κλίμα άλλαξε ταχύτητα στα μέσα του 2022 καθώς ο πληθωρισμός πήρε την ανιούσα και το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε. Μια επαπειλούμενη κρίση έκανε την εμφάνισή της μαζί με έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τα χρηματιστήρια -για να μην αναφέρουμε τα κρυπτονομίσματα- ταλαντεύτηκαν.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την αύξηση των τιμών των ακινήτων?

Η διατήρηση του πλούτου, η τάση για εξασφάλιση σε «επενδυτικά λιμάνια» και η περιορισμένη προσφορά έπαιξαν το ρόλο τους. Αλλά το κύμα που προκλήθηκε από την πανδημία σαφώς είχε και απονερα. Ο Covid-19 έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ζωή μας είναι εύθραυστη και την ανάγκη για επικοινωνία. Αμφότερες πυροδότησαν μια μαζική μετάβαση στην υβριδική εργασία. Για τους πλούσιους διεθνώς, αυτό ενίσχυσε την όρεξή τους για επενδύσεις και αγορές, με το 17% σύμφωνα με την Knight Frank να εμπλουτίζει τα χαρτοφυλάκιό του το 2022.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.