Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκδοση οικοδομικής άδειας σε αραιοδομημένο τμήμα πριν κύρωση της ΠΕ


topeng

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

Σε περιοχή η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σύνταξη πράξης εφαρμογής έχουμε τμήμα που αφορά την οριοθέτηση του οικισμού, η οποία εγκρίθηκε το 1989 και τμήμα που αφορά  έγκριση επέκτασης και πολεοδόμησης της περιοχής, που εγκρίθηκε το 1994.  Το τμήμα το οποίο είναι εκτός της παλαιάς οριοθέτησης  και εντός της μελέτης επέκτασης του σχεδίου χαρακτηρίζεται ως αραιοδομημένο;

 Νομίζω πως ναι

Για τα πυκνοδομημένα τμήματα βγήκε η ΥΠΕΝ/ΔΤΟΠΕΦ/ 18734/216/2020 εγκύκλιος «Διευκρινιστικές οδηγίες σε θέματα Πράξεων Εφαρμογής» και το έγγραφο οικ. ΥΠΕΝ/ΔΤΟΠΕΦ/118953/1906/14/11/2022 της Δνσης τοπογραφικών Εφαρμογών, τα οποία αναφέρονται στη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών πριν την κύρωσης της πράξης εφαρμογής σε πυκνοδομημένα τμήματα. Για τα αραιοδομημένα τμήματα τι γίνεται;

Είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικών πριν την κύρωση της Πράξης εφαρμογής;

Σας ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Τα αραιοδομημένα και πυκνοδομημένα καθορίζονται σύμφωνα με την πυκνότητα των κτιρίων

Εάν το αριαοδομημένο είναι εντός των ορίων του οικισμού, δομείται (μέχρι την κύρωση της ΠΕ) σύμφωνα με τους όρους δόμησης του οικισμού

Αν όχι, περιμένεις...

Link to comment
Share on other sites

Aρχικά θέλω να κάνω μία παρατήρηση που αφορά την "πολυδιάσπαση" των θεμάτων. Αυτό το θέμα που έχει σχέση με τις εγκυκλίους 106/1986 & 59/ 1987 υπάρχει, πολλαπλά μάλιστα , σε κάμποσα σημεία αυτής εδώ της ενότητας. Αν το έψαχνες κάτι σχετικό θα έβρισκες.

Βασικά οι εγκύκλιοι αυτοί βγήκαν και για τις δύο περιπτώσεις (Α' κατοικία & Β' Κατοικία), για τα πυκνά από οικίες τμήματα. 

Στα πυκνά δύσκολα μπορεί η μελέτη να "τροποποιήσει" , ας το πούμε έτσι, την αρχική ιδιοκτησία και σ' αφήνει, κατα κάποιο τρόπο και να κτίσεις πριν την κύρωση. Στα "αραιοδομημένα" τμήματα, μίας υπό ένταξη περιοχής, μπορεί η μελέτη να κάνει ελεύθερα αρκετές παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες , πχ να φυτεύσει επάνω σε μία μεγάλη ιδιοκτησία, που θα έχει μεγάλη εισφορά σε γη, ενα ή και περισσότερα (Ν)έα οικόπεδα. Κλπ, κλπ.κλπ.

Όσοι γράφετε σ' αυτό το κεφάλαιο που σχετίζεται με τις Π.Ε. καλό είναι πάντα να ξεκινάτε με το αρχικό Εμβαδόν της ιδιοκτησίας που ερευνάτε.

Διαφορετικά αντιμετωπίζεται μία  ιδιοκτησία των 300τ.μ. από μία των 3000τ.μ. Η πρώτη δίνει εισφορά σε γη περι τα 35τμ και η δεύτερη γύρο 1020τμ.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να το ξαναγράψω, πως μία ιδιοκτησία, στην οποία γίνεται και η ελάχιστη ακόμη προσκύρωση, δεν μπορεί να δομηθεί πριν την κύρωση της Π.Ε. 

 

Άποψη μου είναι πως δεν μπορείς να κτίσεις. Μπορείς όμως να το συζητήσεις με την αρμόδια πολεοδομία αφού, ούτως ή άλλως, αυτή τα δώσει το Οκ!

Πάντως κάπου εδώ, στην πολυδιάσπαση των θεμάτων, θα βρεις αρκετό υλικό για την διαδικασία του θέματος.

Αν το πετύχεις γράψε μας.  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σας. Έχω οικόπεδο σε αραιοδομημενο έχει εγκριθεί το ρυμοτομικό και πρέπει να γίνει πράξη εφαρμογής η οποία ακόμα δεν έχει γίνει ανάθεση. Σε ένα άρθρο στο ίντερνετ διάβασα το εξής:

Το θέμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιπτώσεις πυκνοδομημένων περιοχών που έχουν καθοριστεί στα οικεία Προεδρικά Διατάγματα πριν την νομοθετική μεταβολή που επέφερε ο Ν. 2508/97 (ΦΕΚ 124Α /97) άρθρο 25 παρ.8 και ο Ν. 4315/14 (ΦΕΚ 269Α /14) και (σύμφωνα με την οποία καταργείται η διάκριση περιοχών σε πυκνοδομημένες, αραιοδομημένες και αδόμητες) έχει ρυθμιστεί με το άρθρο 121 παρ.6 του Ν. 4819/21 (ΦΕΚ 129Α /21) σύμφωνα με το οποίο:

«Στο άρθρο 8 του Ν. 1337/83 (ΦΕΚ 33Α /83) προστίθεται παρ.14 ως εξής: 14. Στις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στο πυκνοδομημένο τμήμα πολεοδομικών μελετών σύμφωνα με την καταργηθείσα με την παρ. 8 του άρθρ. 25 του Ν. 2508/97 διάταξη της παρ. 2 του άρθ. 8 του παρόντος, δύναται να χορηγούνται οικοδομικές άδειες πριν την πράξη εφαρμογής με την προϋπόθεση τακτοποίησης των κατά τον υπολογισμό υποχρεώσεων εισφοράς σε χρήμα και μετατροπής σε χρήμα της υποχρέωσης εισφοράς σε γη και τήρησης των οριζομένων στην παρ. 10 του άρθρου 43 του παρόντος προϋποθέσεων.».

Επομένως, το Α Κεφ. της διευκρινιστικής Εγκυκλίου 1874/216/2020 δεν έχει πλέον πεδίο εφαρμογής μετά την ισχύ της διάταξης του άρθρου 121 παρ.6 του Ν. 4819/21 « Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων-[…], χωροταξικές-πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις».

Μετά από ψάξιμο βρήκα το άρθρο 25 παρ8 Ν. 2508/97

. Οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 43 του ν.1337/1983, όπως ισχύει, καθώς και όλες οι διατάξεις του ν.1337/1983 που αναφέρονται σε διάκριση πυκνοδομημένων, αραιοδομημένων και αδόμητων περιοχών, εφαρμόζονται μόνο σε εκκρεμείς διαδικασίες πολεοδόμησης, που διέπονται από τον παραπάνω νόμο 1337/11983. Επίσης, εφαρμόζονται μόνο σε εκκρεμείς διαδικασίες πολεοδόμησης οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 της παρ.7 του άρθρου 6, των παρ. 1 και 2 του άρθρου 8, των παρ.1 και 2 του άρθρου 9 και του άρθρου 13 του ν.1337/1983, όπως ισχύουν.

Όταν λέει ... εφαρμόζονται μόνο σε εκκρεμείς διαδικασίες πολεοδόμησης... τι εννοεί; Δίνει κάποιο παράθυρο ώστε να εκδοθεί αδεια πριν την πράξη εφαρμογής; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.