Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κοπή δένδρου


mondomio

Recommended Posts

Καλημέρα,


για κλάδεμα (και όχι κοπή) πεύκων εντός σχεδίου και εντός του οικοπέδου σου, χρειάζεται άδεια?


Είναι 4-5 κλαδιά γύρω στα 7-8εκ διαμέτρου, τα οποία κοντεύουν να μπουν από τα παράθυρα. Έχω γείτονα "καλοπροαίρετο", γι' αυτό ρωτάω


Link to comment
Share on other sites

Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας κατά τη γνώμη μου.

 

Κάποιοι το κάνουν και με 48ωρη γνωστοποίηση, αλλά δεν έχω δει την κοπή δέντρων στις επιλογές του εντύπου αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Aπό πότε το κλάδεμα ενός δέντρου απαιτεί άδεια από πολεοδομία? 

 

Η ΕΕΜΚ μιλάει για "Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας".

Η γνωστοποίηση εργασιών προ 48 ωρών δεν περιλαμβάνει καν κοπή δέντρων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρότεινα επειδή ο γείτονας είναι "καλοπροαίρετος"...

Επειδή το κλάδεμα θα είναι "χοντρό", ας υπάρχει ένα χαρτί "για το καλο"...

Link to comment
Share on other sites

Ο κίνδυνος είναι καταγγελία για ανασφάλιστο εργάτη και αφορά το ΙΚΑ. Οπότε αν βάλει κάποιον με βενζινοπρίονο σε καλαθοφόρο,  μάλλον θα πρέπει να του βάλει κάποιο εργόσημο. Άλλη δουλειά δεν έχουν να κάνουν μερικοί, από το να ψάχνουν αφορμή να καταγγείλουν το γείτονά τους;

Έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα στην Ελλάδα της φτώχειας και γεμίζουν το χρόνο τους με καταγγελίες. Μιλάμε για την απόλυτη μιζέρια έτσι;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η 48ωρη δεν δίνει δυνατότητα κοπής δένδρου, μόνο η μικρής κλίμακας...

δεν υπάρχει άδεια για κλάδεμα.....

Το κλάδεμα δεν απαιτεί άδεια (κλάδεμα νοείται όταν το δέντρο παραμένει με φύλλωμα, έστω και μια φούντα και όχι να μείνει σκέτος κορμός !!!)

 

Το δέντρο είναι δικό σου ή του γείτονα ???

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

Αν το δέντρο είναι φυλλοβόλο και το κλάδεμα γίνεται πριν την άνοιξη (χειμώνα καιρό) δεν θα φαίνεται φύλλωμα. Είμαστε μηχανικοί και όχι γεωπόνοι για να ασχολούμαστε με κλαδέματα, αλλά αφού χρόνος υπάρχει το συζητάμε. Αυτό που μας αφορά είναι η κοπή δέντρων με ΕΕΜΚ εντός σχεδίου κλπ . Η γνωστοποίηση δεν παρέχει καμία τέτοια δυνατότητα. Το κλάδεμα δεν απαιτεί άδεια τουλάχιστον αρμοδιότητας μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά μην τρελαθούμε! Το κλάδεμα μπορεί και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο εάν θέλουμε να έχουμε γερά και υγιή δέντρα και το βαθύ κλάδεμα ανά κάποια έτη. Αν ήταν έτσι όλοι θα έπαιρναν άδεια κάθε χρόνο για κλάδεμα. Δε νομίζω ότι απαιτείται άδεια. Θεωρώ ότι όταν ο νόμος μιλάει για κοπή, ουσιαστικά αναφέρεται στην αφαίρεση του δέντρου και ελέγχει και τη φύτευση του οικοπέδου, αλλιώς θα αναφερόταν και σε "κλάδεμα". Εννοείται πως εκτός σχεδίου εάν τα δέντρα είναι δασικά απαιτείται άδεια και για το κλάδεμα από το δασαρχείο.

Link to comment
Share on other sites

Ppanag, το δέντρο μαζί και τα κλαδιά του βρίσκεται ολόκληρο εντός του οικοπέδου μου αποκλειστικά, ο γείτονας απέχει γύρω στα 20μ, απλά έχει θέμα "περιβαλλοντικό" και μόνο.

Μετά από επικοινωνία με το νομικό τμήμα της Πολεοδομίας, μου είπανε ότι το κλάδεμα δεν χρειάζεται κανενός είδους άδεια, αρκεί να μην είναι κοπή.

Σε ερώτηση τι διαχωρίζει αυτές τις 2 έννοιες, μου είπε ευγενικά να απευθυνθώ σε γεωπόνο, διότι ούτε αυτός ήξερε.

Πάντως απ' ό,τι μου έδωσε να καταλάβω, και καταγγελία να γίνει, δεν θα έχω θέμα.

Νομίζω ότι γεωπόνος μου είχε πει παλιότερα ότι κοπή θεωρείται ό,τι έχει διάμετρο 12εκ και πάνω, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Κάποιος γεωπόνος εδώ θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.

Link to comment
Share on other sites

άρθρο 40 ν. 1337/1983
Επιχώσεις και αστικό πράσινο
1. Μέσα στα σχέδια πόλεων και οικισμών προ του 1923 και στις Ζ.Ο.Ε. απαγορεύονται οι εκσκαφές και επιχώσεις χωρίς άδεια της οικείας πολεοδομικής αρχής, εκτός αν η επερχόμενη μεταβολή περιλαμβάνεται σε εγκεκριμένες μελέτες. Αν εκτελούνται τέτοιες εργασίες χωρίς άδεια, εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις αυθαίρετες κατασκευές.
2. Για την κοπή δένδρων, μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων, απαιτείται έκδοση άδειας από την οικεία πολεοδομική αρχή. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις του προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρ. 458 του Ποινικού Κώδικα.

άρθρο 4§2 περ. η΄ ν. 4067/2012
2. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:
η. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας. Για την κοπή δένδρων, στο περίγραμμα της εκσκαφής δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια κατά τις διατάξεις του παρόντος, με την εξαίρεση των αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται από τις ειδικές διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου.

άρθρο 4§5 ν. 4067/2012
5. Αυθαίρετη και κατεδαφιστέα είναι κάθε κατασκευή που εκτελείται ή έχει εκτελεστεί:
α) χωρίς οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή έγγραφη ενημέρωση, όπως ορίζονται στο παρόν άρθρο,
β) καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης
γ) με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε και
δ) κατά παράβαση γενικών ή ειδικών διατάξεων και των μέγιστων ανοχών όπως αυτές καθορίζονται.
(o παραβάτης τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 17 ν. 1337/1983, όπως αντικ. με την παρ. 4 του άρθρου 5 ν. 3212/2003 - πλημμέλημα)

άρθρο 35 ν. 4067/2012
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και του άρθρου 34.
-------------------------------------

Ο νομοθέτης του ν. 4067 δεν επέλεξε να ενσωματώσει κυρώσεις στο κείμενο, αλλά να αφήσει αμετάβλητες τις ήδη υπάρχουσες. Η παρ. 2 του άρθρου του ν. 1337/1983 ορίζει ότι για την κοπή δέντρου χρειάζεται άδεια της πολεοδομικής αρχής, διάταξη που επαναλαμβάνεται και στο νέο νόμο.

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αντίθετης διάταξης και άρα κατάργησης. Άρα συνεπάγεται ότι για την χωρίς άδεια κοπή δέντρου σε ιδιόκτητα οικοπέδα εντός του αστικού ιστού εφαρμόζεται το άρθρο 40 του ν. 1337/1983 (πταίσμα) και όχι το άρθρο 17 του ίδιου νόμου.

[edit time=1413091649]sakis01[/edit]

 

 

ΑΔΑ: Β41ΡΩΨΧ-Ξ9Ο
https://diavgeia.gov.gr/doc/Β41ΡΩΨΧ-Ξ9Ο
Περί κοπής δένδρου. (αίτηση Κ. Αχλαδιώτη) ... αρμόδια για να εκδώσει την άδεια κοπής είναι η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου του Πολεοδομικού. Γραφείου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.