Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φ/Β: Ρεκόρ το 2022 με νέες εγκαταστάσεις 1.362 MW – Στα 110 MW τα νέα συστήματα net-metering


Engineer

Recommended Posts

Την «επέλαση» των φωτοβολταϊκών σταθμών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα πιστοποιεί η νέα εγκατεστημένη ισχύς που προστέθηκε στο σύστημα, η οποία σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ανήλθε πέρυσι σε 1.362 Μεγαβάτ. 

Το νούμερο αυτό αποτελεί ιστορικό υψηλό, παίρνοντας τα σκήπτρα από το αμέσως προηγούμενο έτος. Το 2021, είχαν διασυνδεθεί 838 Μεγαβάτ, «επίδοση» ρεκόρ έως τότε. Την ίδια στιγμή, το νέο «κύμα» φωτοβολταϊκών που διασυνδέθηκαν πέρυσι αυξάνει στα 5.488 Μεγαβάτ τη συνολική εγκατεστημένη με την οποία «έκλεισε» το 2022. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με το 2021, σημαντικά ενισχυμένο είναι το χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών που συνδέθηκαν στο σύστημα μεταφοράς, αγγίζοντας τα 341 Μεγαβάτ. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, οι νέες εγκαταστάσεις ήταν πολλαπλάσιες στο δίκτυο διανομής, φτάνοντας τα 1.021 Μεγαβάτ. 

Από τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΣΕΦ προκύπτει επίσης αξιόλογη «αναθέρμανση» των εφαρμογών ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι, μέσα στο 2022, εγκαταστάθηκαν συστήματα net-metering συνολικής ισχύος 110 Μεγαβάτ, περίπου 3πλάσια από ό,τι το 2021, όταν είχαν διασυνδεθεί συστήματα 38 Μεγαβάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχε «κλείσει» με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σταθμών net-metering στα 89 Μεγαβάτ. Επομένως, οι περσινές εγκαταστάσεις ξεπέρασαν το σύνολο των συστημάτων που είχαν διασυνδεθεί έως σήμερα, ανεβάζοντας πλέον το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στα 199 Μεγαβάτ. 

Η ενίσχυση της αξιοποίησης του ενεργειακού συμψηφισμού μέσα στο 2022 προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από εμπορικά συστήματα. Για το 2023, με έναυσμα και τα προγράμματα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», εκτιμάται ότι θα ξεπερασθεί η επίδοση του προηγούμενου έτους. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.