Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλική κατοικία - σκελετός - απορίες


Recommended Posts

(Έγινε μεταφορά στην ενότητα ιδιωτών. Didonis)

Καλησπέρα σε όλους.

Δεν είμαι μηχανικός. 

Κοιτάζω για κατασκευή μεταλλικής κατοικίας σαν πελάτης και έχω βρει 2 τρόπους που "παίζουν".

Σκελετός απο χάλυβα τύπου "Η" και σκελετός απο χαλύβδινους κοιλοδοκούς τετράγωνου σχήματος. 

Υπάρχει κάποια διαφορά δεδομένου οτι θα υπάρξει στατική μελέτη για όποιο απ τα 2; 

Το 2 έρχεται αρκετά φθηνότερο απ το 1 όπου έχω κοιτάξει προς το παρόν αλλά ο μηχανικός μου έχει εμπειρία απο δουλειές εταιρείας που κάνει το 1.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Για ασφαλή κατοικία ψάχνω πρωτίστως. 

Φαντάζομαι αν δεν είναι ασφαλές το σπίτι που θα μένω, και χρήματα να έχω μετά, ίσως να μη προλάβω να τα χαρώ 😆

Απλά δεν έχω γνώση του αντικειμένου, ο μηχανικός με τον οποίο συνεργάζομαι ξέρει και εμπιστεύεται την κατασκευή 1 απλά μάλλον για να βγω στα χρήματά μου με αυτή, θα πρέπει να κάνω αλλαγές στα αρχικά σχέδια μιας και αλλιώς τα υπολόγιζα και με τις αυξήσεις στις τιμές φέτος, αλλιώς βγαίνουν. 

Βέβαια έχω δει και δουλειές της εταιρείας 2. Έχω δει χωρίς να ξέρω τι βλέπω ναι μεν αλλά φαντάζομαι οι άνθρωποι που μένουν σ εκείνα τα σπίτια, επίσης δε θα ήθελαν να ρισκάρουν. Τώρα τι να πω;

Edited by theodoros_k
Link to comment
Share on other sites

Αφού λοιπόν το βασικό είναι η ασφάλεια, ξεκινάς από τη συμβατική (και δοκιμασμένη) κατασκευή

Φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοπληρώσεις με οπτοπλινθοδομή (τούβλα), κλπ

Απευθύνεσαι σε μηχανικό που εμπιστεύεσαι απόλυτα, και του ζητάς ενδεικτικό κοστολόγιο

Έπειτα, ζητάς κοστολόγηση για μεταλλικό φορέα

Βλέπεις τα + και τα - της κάθε περίπτωσης, και αποφασίζεις

 

υ.γ. Για την περίπτωση 2, υποθέτω ότι αναφέρεσαι σε προκάτ. Η συμβουλή μου (εκ πείρας) είναι να αγνοήσεις την "ελκυστικότητα" της τιμής και να μην περάσεις ούτε απέξω

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μου είναι οτι με όποια κατασκευαστική και να μιλήσω στις μέρες μας, απασχολεί μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Εμένα σαν πελάτη μου λέει οτι θα πάρεις το σπίτι αυτό με το κλειδί στο χέρι - εμείς θα τα κάνουμε όλα - μελέτες και εφαρμογές και επιβλέψεις.

Εγώ βέβαια συνεργάζομαι με μηχανικό τον οποίον τον γνώρισα μέσω της μιας κατασκευαστικής αλλά αυτός δεν είναι εργαζόμενος εκεί - είναι ανεξάρτητος - άλλο αν έχουν ξαναχτίσει μαζί.

Οπότε ουσιαστικά η συμβουλή είναι να ξεχάσω τους μηχανικούς απ τις κατασκευαστικές και να πιάσω έναν τρίτο μηχανικό που θα κάτσουμε κάτω να αναλύσουμε το κόστος για κάθε μια κατασκευαστική επιλογή μαζί με τα συν / πλην και μετά απλά θα βρω έναν κατασκευαστή να εφαρμόσει αυτά που θα αποφασίσουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δυο μόνο απόψεις -προτροπές

1) Το μέταλλο είναι εισαγόμενο προϊόν και το μεταλλικό κτίριο πρέπει να το κατασκευάζει εταιρεία ειδική στις μεταλλικές κατασκευές (και όχι ο κ. Γιάννης που φτιάχνει κάγκελα ). Ως εκ τούτου μια σωστή μεταλλική κατασκευή στο τέλος κοστίζει πιο πολύ από την συμβατική με σκυρόδεμα (ή φέρουσα τοιχοποιία αν υπάρχει δυνατότητα)

2) Η κατασκευή με κοιλοδοκους δεν απαγορεύεται από τους κανονισμούς . Όμως οι τεχνικές απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες (π.χ πολύ μεγάλη προσοχή στις συγκολλήσεις και μόνο από πιστοποιημένο τεχνίτη ).Ένα ακόμα "ελάττωμα" είναι ότι οι κόμβοι που θα συγκολληθουν θα καλυφθούν π.χ με τσιμεντοσανιδες και επομένως δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος τους με την πάροδο του χρόνου. Τέλος θέλει ειδική βαφή ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται  το οικόπεδο πράγμα που δυστυχώς πολλοί δεν το κάνουν.

kf

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, theodoros_k said:

.....

Οπότε ουσιαστικά η συμβουλή είναι να ξεχάσω τους μηχανικούς απ τις κατασκευαστικές και να πιάσω έναν τρίτο μηχανικό που θα κάτσουμε κάτω να αναλύσουμε το κόστος για κάθε μια κατασκευαστική επιλογή μαζί με τα συν / πλην και μετά απλά θα βρω έναν κατασκευαστή να εφαρμόσει αυτά που θα αποφασίσουμε;

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και η επιλογή σωστού μελετητή, μια πολύ καλή αρχή

Κατασκευαστή (εργολάβο που θα αναλάβει όλη την κατασκευή) δεν χρειάζεται να βρεις. Με τη βοήθεια των επιβλεπόντων μπορείς και μόνος σου

κι εδώ είμαστε...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω αυτό που λές @tetris εντοπίζει την πηγή του προβλήματός μου γιατί εγώ πήγα σε κατασκευαστικές.

Πλέον έχω αρχιτεκτονικά σχέδια και μελέτες.

Βέβαια, καμία κατασκευαστική δε μου είπε οτι 'φίλε αυτό που έχεις σχεδιάσει, εγώ δεν θεωρώ οτι το κάνουμε καλά'.

Όλοι είναι ναι γειά σας, στείλτε μας σχέδια να σας πούμε προσφορά.

Ενώ εγώ αυτό που θα περίμενα απ το μηχανικό είναι να μου πει οκ έχουμε σχέδια για την κατοικία αυτή. Η κατοικία αυτή γίνεται απο λάσπη, μπετόν, μέταλλο, ξύλο, πέτρα.
Πάμε να δούμε τώρα τι υλικό είναι το καλύτερο για την κατοικία αυτή και μετά θα εφόσον έχουμε καταλήξει στο υλικό για το σκελετό, θα δούμε τι επιλογές έχουμε σε τοιχοποιία και να πάει όλο κάπως έτσι - έχοντας βέβαια και το budget μας κάπου στην άκρη του μυαλού μας.

Εφόσον με τις μελέτες τελειωμένες, εγώ δεν έχω μια τέτοια καθαρή εικόνα, θεωρώ πως κάτι έχω κάνει λάθος.

Οπότε, αυτό που νομίζω οτι πρέπει να κάνω στο σημείο που βρίσκομαι είναι να πάρω τις μελέτες όπως είναι, μαζί με την άδεια και να πάω σε κάποιο γραφείο, να τους πω ορίστε αυτά που έχω ως τώρα, πάμε για αναθεώρηση της άδειας βάσει αυτών που θα μου προτείνετε για να προχωρήσουμε σωστά.

Edited by theodoros_k
Link to comment
Share on other sites

Αν σε ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια σε σεισμό, τότε ο μεταλλικός Φ.Ο θεωρώ πως είναι ασφαλέστερος. Όχι όμως γενικά και αόριστα. Σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πχ ένας ανεμοστρόβιλος, ασφαλέστερη είναι μια συμβατική κατασκευή.

Κάθε κατασκευή έχει τις ιδιαιτερότητες της, και σχεδιάζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Όσον αφορά το μέταλλο, να προτιμήσεις τυποποιημένες διατομές (τύπου Η που λέει και ο μηχανικός σου) γιατί πολύ ευκολότερα σε κλέβει ο κατασκευαστής σε βάρος της ασφάλειας σε σχέση με κοιλοδοκό που δε μπορείς να μετρήσεις πάχος διατομών, ούτε να ελέγξεις της ποιότητα των συγκολλήσεων.

 

Edited by Gousgounis
άτιμη αυτόματη διόρθωση. Έκανε την κοιλοδοκό κοιλιοδουλο!
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, theodoros_k said:

...
Οπότε, αυτό που νομίζω οτι πρέπει να κάνω...

Και πιθανόν να έχεις πλήρη ανατροπή της μέχρι τώρα εικόνας.  Γιαυτό, ξαναλέω, ότι θα πρέπει να απευθυνθείς σε έμπειρο και σοβαρό μηχανικό(*). 

Και πιθανόν, αν βρεις τον κατάλληλο, να αρχίσεις ένα ταξίδι μαζί του, που στο τέλος θα έχεις βγει σοφότερος, ώστε να πιάσουν τόπο οι επιλογές σου.

Διότι, πριν φτάσουμε στην τελική μελέτη, πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλές ώρες γόνιμης αλληλεπίδρασης.

'Ετσι, έχοντας στις αποσκευές σου την αποκτημένη εμπειρία, θα είσαι σε θέση να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις σε κάθε στάδιο της κατασκευής.

 

(*) Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της πορείας σου. Επισημαίνω δε, ότι σοβαρός μηχανικός δεν είναι αυτός που σου λέει ό,τι θέλεις να ακούσεις κολακεύοντας τις (πιθανόν λανθασμένες) επιλογές σου, αλλά αυτός που δεν θα διστάσει να σου πει την αλήθεια μη φοβούμενος το να σε χάσει από πελάτη. Κι επειδή η αγορά βρίθει από "δήθεν", θέλει πολλή προσοχή

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.