Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί ηλεκτρολογίας το θέμα


nalexan

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα. Έχω μια απορία και ελπίζω να μη με πιάσετε απτά μούτρα. 
Έστω ότι έχω μια συσκευή με ονομαστική τάση λειτουργίας 230V. Σε περίπτωση υπέρτασης, η συσκευή θα καει, καθώς όπως είναι το αυτονόητα, προσφέροντας μεγαλύτερο δυναμικό, προκαλείται και μεγαλύτερη ένταση ρεύματος, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των ηλεκτρονικών διατάξεων και τελικά την καταστροφή τους. 
Σε αντίθετη περίπτωση τωρα, σε υπόταση, για να παραμείνει το γινόμενο της ισχύς ίδιο, ανεβαίνει και πάλι το ρεύμα που διαρρεει το κύκλωμα με το γνωστό αποτέλεσμα να καει η συσκευή. 
Τελικά και στις δυο περίπτωσης, γιατί έχουμε αύξηση της έντασης;
Με συγχωρείτε για την αστεία ερώτηση για κάποιους αλλά καλύτερα η αμάθεια παρά η ημιμάθεια.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Edited by Pavlos33
έγινε μορφοποίηση κειμένου-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αγαπητέ

Οι υπερτάσεις στο δίκτυο είναι συνήθως μικρής διάρκειας (της τάξης των ms ή μs) αλλά μεγάλου πλάτους (παλμός μεγάλου πλάτους, δηλ. υψηλής τάσης της τάξης των kV) και ο λόγος που καταστρέφουν μια συσκευή δεν είναι η αύξηση του ρεύματος αλλά το γεγονός οτι η υπέρταση "σπάει" την αντοχή των διηλεκτρικών στα μονωτικά στοιχεία της συσκευής με αποτέλεσμα την καταστροφή της.  Οι νεότερες συσκευές έχουν ένα εύρος καλής λειτουργίας από 209 εως 242V περίπου. 

 

Στην υπόταση, επειδή η ισχύς ζήτησης του φορτίου είναι σταθερή, π.χ. 500W,  όταν πέσει η τάση, προκειμένου να διατηρηθεί η απαίτηση ισχύος, ανεβαίνει η ένταση ρεύματος με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των ηλεκτρονικών μερών και εν τέλει τη πιθανή καταστροφή τους.

 

Συνηθέστερο φαινόμενο είναι αυτό της υπέρτασης, είτε λόγω κεραυνοπτώσεων στην επαρχία, είτε από χειρισμούς σε μεγάλες μηχανές και αυτόματους ισχύος, από ζεύξεις και αποζεύξεις φορτίων και πυκνωτών αντιστάθμισης ΔΕΗ κλπ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.