Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τροποποίηση Σύστασης και διόρθωση Ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο


anchelos

Recommended Posts

Καλημερα θα χρειαστω μια γνωμη για ενα ζητημα που αντιμετωπιζω. Αφορα περιπτωση σε επαρχεια οπου το κτηματολογιο εχει αναρτησει τις πρωτες εγγραφες το 2018 και δεν δεχεται νεα δικαιωματα και αντιρρησεις. Αγοραστηκε ιδιοκτησια το 21 η οποια αφορουσα 1 τμημα απο τα 2 μιας Συστασης καθετου εντος σχεδιου πολεως. Προσφατως διαπιστωθηκες, πως καποια απο τα ορια ητανε λαθος, καθως στο πλαι ειχε φαει 10 τετραγωνικα ενας γειτονας μεσω μιας μαντρας και στο πισω οριο εχει δηλωσει εναν διαδρομο ο απο πισω ως δικο του.

Το σκεπτικο αρχικα ειναι ο ιδιοκτητης να κανει Τροποποιηση υπαρχουσας Συστασης καταθετωντας νεο τοπογραφικο Διαγραμμα και συνταξη Συμβολαιου, βαζοντας να υπογραψει ολους τους συμβαλλομενους, τον συνιδιοκτητη του Αλλου τμηματος κια λοιπους μεπλεκομενους, γειτονα πλαινο και γειτονα απο πισω.

Το ερωτημα τιθεται το πως αυτα τα νεα ορια μπορουν πλεον να ενημερωθουν στην Βαση του κτηματολογιου με δεδομενο οτι δεν δεχεται αντιρρησεις η οποιαδηποτε αλλη μορφη περα απο να μεταγραφει πραξεις συμβολαιων και να ενημερωνει το αρχειο, χωρις ομως να επεμβαινει στα νεα τετραγωνικα.

Το οικειο αρμοδιο γραφειο, με ενημερωσε οτι μεχρι τελος του Ετους (2023) αναμενεται να ολοκληρωθει η διαδικασια και να γινουν οι οριστικες αναρτησεις, και εκ τοτε να μπορουν να ξεκινησουνε οι οποιες διαδικασιες, ενδεομενως μεσω γεωμετρικων μεταβολων. Διαβασα και καποια σχολια που εχουν γινει εδω μεσα να εχω και μια γενικη εικονα για τα των Γεωμετρικων Μεταβολων.

-Συγνωμη αν κουρασα με τις λεπτομερειες, το πρακτικο ερωτημα ειναι, τι μπορει να γινει εφοσον Συνταχθει νεο Τοπογραφικο με τα σωστα ορια πλαινα και πισω, και γινει η Τροποποιηση της καθετου εχοντας ολοι υπογραψει, πως θα ενημερωθει το κτηματολογιο για τα νεα μετρα και την κατοχυρωσει του ιδιοκτησιακου στα νεα τμηματα που θα προκυψουν? Ο ιδιοκτητης σαφως θα μπει σε σεβαστα εξοδα για ολα αυτα, οποτε θελει εκ τον προτερων να γνωριζει το μελλοντικο διαδικαστικο.

-Επισης σε περιπτωση αδειοδοτησης, ασχετως κτηματολογικου δικαιωματος, τα μετρα που θα ισχυσουν θα ειναι αυτα που θα φανουν στο νεο τοπογρφικο και συμβολαιο? Δηλαδη σαν πιο απλο ερωτηματα θετω, οτι εστω πχ οτι αυριο ειχε στα χερια του το νεο τοπογραφικο και συμβολαιο, θα μπορουσε να καταθεση σε αδεια με τα νεα μετρα και το νεο σχημα οτι και αν αυτο συνεπεαγεται (πλευρικες αποστασεις κτλ) στην Πολεοδομια, ενοσο ακομα τρεχει το θεμα με το Ιδιοκτησιακο στο κτηματολογιο μεχρι να φτασει σε Κατασταση Οριστικης Αναρτησης?

 

Χρησιμοποιείστε σωστή ορθογραφία και τόνους, τόσο στους τίτλους των θεμάτων όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Ευχαριστώ, ntanos

Edited by ntanos
Απουσία τόνων
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Καταρχήν μου κάνει εντύπωση αυτό που σου είπαν..

Πρόκειται για περιοχή με λειτουργούν κτηματολόγιο από ότι κατάλαβα, από το 2018. Που σημαίνει πρώτες εγγραφές. Από τότε, όντως δεν γίνονται ενστάσεις, αλλά σίγουρα κατατίθενται τα νέα συμβόλαια, και επίσης, σε όσες περιοχές αντίστοιχες έχω εργαστεί, εννοείται ότι εξετάζονται αιτήματα για γεωμετρικές μεταβολές. Είτε λόγω λαθών, είτε λόγω νέων πράξεων. Η περίπτωσή σου είναι προφανές ότι αποτελεί νέα πράξη που θα πρέπει να καταχωρηθεί. Ίσα ίσα, που με την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών υποτίθεται ότι δεν θα είναι εφικτή η διόρθωση των γεωμετρικών σφαλμάτων.

Τώρα, σε ότι αφορά την απαίτηση για ΔΓΜ, επειδή στην ιδιοκτησία σου υπάρχουν ήδη τμήματα καθέτων, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να διορθώσεις τη χωρική βάση του κτηματολογίου. Μήπως η νεότερη καταμέτρηση βρίσκεται εντός ανοχών σε σχέση με το πολύγωνο του κτηματολογίου? Θα υπέθετα ότι αν η απάντηση είναι θετική, η νέα κατάσταση όπως την αποτυπώνεις, δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει λόγος να οδηγήσει σε ΔΓΜ.

Σκέψου ότι και κάθετες να μην είχες, αν με κάποιο συμβόλαιο γίνει νεότερη καταμέτρηση ενός οικοπέδου, αν βρισκόμαστε εντός ανοχών εμβαδού δεν απαιτείται διόρθωση και ΔΓΜ. Θα υπέθετα λοιπόν ότι και στην περίπτωσή σου ισχύει το ίδιο. Αλλά καλό είναι να το ρωτήσεις και στο τοπικό κτηματολογικό γραφείο.

Αν καταλήξεις να εκδίδεις κάποια άδεια, είναι προφανές ότι αυτή βγαίνει επί του νέου τοπογραφικού διαγράμματος και το κτηματολόγιο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, αν φυσικά είσαι εντός ανοχών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι μάλλον δεν το εξήγησα εγώ σωστά. Είναι Γραφείο Κτηματογραφησης, δεν υπάρχει Κτηματολόγιο εδώ. Ξεκίνησε λοιπόν να λειτουργεί το 2016 και να δέχεται τα πρώτα δικαιώματα. 2 Χρονια μετά (2018) έγιναν οι πρώτες εγγραφες, και εδωσε απατήσεις (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ), σε όσους κατέθεσαν μέσα στα πρώτα αυτά 2 χρόνια.

όσοι λοιπόν πήραν αυτές τις απαντήσεις, είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν αντίρρηση αν δεν συμφωνούσαν με το ορια που τους κατοχύρωσαν, αλλά επίσης μπορούσαν να δέχονται και νέα δικαιώματα για οσους δεν πρόλαβαν καν να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους για να μην την χάσουν (είχαν πάρα μα πάρα πολλά ΑΓΩΝΣΤΑ). Αυτό μέχρι και τους τελευταίους μήνες.

Κάπου περίπου προς το Περσινό Καλοκαίρι σταματησάν να δέχονται το οποιοδήποτε δικαιώμα και αντίρρηση, και δέχονται μόνο νεα δικαιώματα που προέρχονται από κληρονομιές που δεν δηλώθηκαν, και μεταγράφουν νεα συμβολάια. Αγοροπωλησίες και πάντως τύπου Συμβολαιογραφικές πράξεις περνάνε από εκεί πριν πανε στο Υποθηκοφυλακείο για Μεταγραφή.

Όποτε τωρα δεν εχεις το δικαιωμα να πας με και να πεις μου φαγε μια μαντρα ο ενας γείτονας και ενα διάδρομο ο άλλος γείτονας. Η απάντηση του Γραφειου είναι οτι έχουμε εντολή να γίνουν οι οριστικές εγγραφές στο 2023 και έπειτα βλέπουμε με ποια διαδικασία θα διεκδικείς ορια και μαλλον θα γίνεται με Γεωμετρικές Μεταβολές. Αυτο ακριβως δηλαδή μου είπαν.

Δηλαδή αν γίνει συμβόλαιο Τροποίησης Σύστασης το δέχονται να το μεταγράψουν στο Υποθηκοφυλακείο, άλλα δεν το λαμβάνουν υπόψιν για τροποποίηση ορίων του Ιδιοκτησιακού.

Αυτό συνεπάγεται πως ναι μεν, μπορείς με τη νέα σύσταση και τοπογράφικο να βγάλεις την Άδεια με τα νέα μέτρα αλλά δεν σε κατοχυρώνεσαι Ιδιοκτησιακά για τα νέα κομμάτια, σε περίπτωση που στο μέλλον αρχίσουν φασαρίες με τους Γείτονες, του τύπου δεν σου ανήκει αυτο το κομμάτι, δεν στο χει δώσει το κτηματολόγιο και τα γνώστα.

Όποτε με βάση όλα αυτά τη λύση θα μπορούσατε να δώσετε?

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος-βλ κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.