Μετάβαση στο περιεχόμενο

IRENA: Η παγκόσμια δυναμικότητα των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 9,6% το 2022


Engineer

Recommended Posts

Η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,6 τοις εκατό πέρυσι, αλλά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πρέπει να αυξηθεί κατά τρεις φορές ο τρέχων ρυθμός, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA.

Στην ετήσια έκθεση του IRENA για τη στατιστική των ΑΠΕ ο οργανισμός ανέφερε ότι η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθε σε 3.372 GW στο τέλος του περασμένου έτους, περίπου 295 GW ή 9,6% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Περίπου το 83% του συνόλου της νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. "Αυτή η συνεχής ανάπτυξη ρεκόρ δείχνει την ανθεκτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν μέσω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera. "Όμως, οι ετήσιες προσθήκες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν τρεις φορές από τα σημερινά επίπεδα έως το 2030, εάν θέλουμε να παραμείνουμε σε μια πορεία περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 C", πρόσθεσε.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριάρχησαν στην αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας από κοινού 90% όλων των καθαρών προσθηκών ΑΠΕ το 2022, ανέφερε η έκθεση. Σχεδόν το ήμισυ της νέας χωρητικότητας προστέθηκε στην Ασία. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων, προσθέτοντας 141 GW στη νέα δυναμικότητα της Ασίας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 57,3 GW και 29,1 GW αντίστοιχα, ενώ η Μέση Ανατολή κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ιστορία, με 3,2 GW νέας ισχύος, που τέθηκαν σε λειτουργία το 2022, σημειώνοντας αύξηση 12,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στις 20 Μαρτίου, η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν ο κόσμος θέλει να διατηρήσει τις πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα — βασικός στόχος που κατοχυρώθηκε στο παγκόσμιο σύμφωνο για το κλίμα του Παρισιού.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.