Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

valuers.gov.gr: Σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα για το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης της διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την τήρηση του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών.

Την πλατφόρμα σχεδιάζει αναπτύσσει και υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ η διαχείριση και ο έλεγχος γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) στη διεύθυνση https:// valuers.gov.gr.

Ελεύθερη πρόσβαση έχουν όλοι οι πολίτες ενώ οι υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής διαχείρισης, εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση κωδικών Δημόσιας Διοίκησης και έχουν ως ρόλο τη διαχείριση και τον έλεγχο των πληροφοριακών στοιχείων του συστήματος.

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές (Φυσικά πρόσωπα) εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του συστήματος που τους αφορούν.

Οι κλάδοι εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών του συστήματος είναι: 

  • Ακίνητα (ιδίως οικόπεδα, γεωργικές εκτάσεις, κτίρια, διαμερίσματα, καταστήματα, τεχνικά έργα κ.ά.) 
  • Μηχανολογικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός (ιδίως μηχανήματα, γραμμές παραγωγής, εργοστάσια, μεταφορικά μέσα κ.ά.) 
  • Επιχειρήσεις και άυλα αγαθά (ιδίως μετοχές, εφευρέσεις, βιομηχανικά σχέδια, αστικό όνομα, φήμη κ.ά.) 
  • Κινητά κάθε είδους (ιδίως έργα τέχνης, τιμαλφή, έπιπλα, οικοσκευή, βιβλία, νομίσματα, αντίκες κ.ά.)


Διαδικασία εγγραφής Φυσικών και Νομικών Προσώπων 

Για τα Φυσικά Πρόσωπα, ο ενδιαφερόμενος πιστοποιημένος εκτιμητής συνδέεται στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς - διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (Taxisnet). Για τα Νομικά Πρόσωπα ο νόμιμος εκπρόσωπος συνδέεται με τους κωδικούς - διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (Taxisnet) του Νομικού Προσώπου. 

Την πρώτη φορά που εισέρχεται στο σύστημα ο ενδιαφερόμενος πιστοποιημένος εκτιμητής, ζητείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης εγγραφής και η επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή. Στην αίτηση αυτή επισυνάπτει υπεύθυνη δήλωση με την οποία, μεταξύ άλλων, αποδέχεται και την δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των σχετικών πληροφοριακών του στοιχείων. 

Η αρμόδια αρχή διαχείρισης και ελέγχου των πληροφοριακών στοιχείων, παραλαμβάνει το αίτημα μέσω του συστήματος, προχωρά σε έλεγχο των στοιχείων αυτών και των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών και, τελικά, εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα. 

Ο ενδιαφερόμενος πιστοποιημένος εκτιμητής δύναται να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του μέσω του πληροφοριακού συστήματος. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και στην περίπτωση της θετικής έκβασης του αιτήματος, η αρμόδια αρχή οριστικοποιεί την εγγραφή του ενδιαφερόμενου πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών με τη δημιουργία της ψηφιακής του καρτέλας και δημοσιεύει τα πληροφοριακά του στοιχεία στο σύστημα.

ΟΠΣ Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών ΦΕΚ 2368-Β-12.04.2023.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.