Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα φωτοβολταϊκά οδηγούν την Ολλανδία σε έξι ώρες αρνητικών τιμών ηλεκτρισμού


Engineer

Recommended Posts

Σχεδόν στα -200 ευρώ/MWh έφτασε η τιμή του ηλεκτρισμού στην ολλανδική προημερήσια αγορά την Τετάρτη, όπως δήλωσε έμπορος στο Montel.

Συγκεκριμένα, οι τιμές υπήρξαν αρνητικές για μια περίοδο έξι ωρών με χαμηλότερη στα -195,41 ευρώ/MWh μεταξύ 15:00-16:00.

Η δημοσίευσή τους καθυστέρησε κατά 90 λεπτά διότι χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί δεύτερη δημοπρασία, αφού η τιμή υποχώρησε κάτω από το όριο των -150 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως εξήγησε στο Montel ο Ζαν-Πωλ Χάρεμαν, αναλυτής της EnAppSys.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο της αρνητικής τιμής στην Ολλανδία, η οποία πέρυσι εγκατέστησε 3-4 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 20 γιγαβάτ.

Ο Χάρεμαν πρόσθεσε ότι 6-7 γιγαβάτ εξ αυτών δεν διαθέτουν κίνητρο να περιορίσουν την παραγωγή τους όταν η τιμή είναι χαμηλή, καθώς συνδέονται με μακροχρόνιες συμφωνίες.

"Αν έχεις ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο που αποζημιώνει την ηλιακή παραγωγή σου, τότε δεν έχεις κίνητρο να την περικόψεις. Το ίδιο ισχύει για τα φ/β που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα στο δίκτυο".

"Οτιδήποτε λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ηλιακής αιχμής θα παράγει έναντι ζημίας. Όταν ο ήλιος θα αρχίζει να δύει το απόγευμα, θα χρειαστεί να ανάψουν οι μονάδες αερίου, κάτι που συνήθως στοιχίζει", τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι το καλοκαίρι αναμένεται να δυσκολέψει η κατάσταση.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τελικά είναι καλό ή κακό αυτό για τον πολίτη και γενικά για τον τελικό χρήστη?????

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Και στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι μια μέρα του Οκτώβρη, το 2022, υπήρξε ένα 5ωρο που όλη η ζήτηση καλύφθηκε από ανεμογεννήτριες. 

Βέβαια, δεν μας είπαν για τις υπόλοιπες 364 μέρες τι γίνεται. Λεπτομέρειες.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα από αυτά που γράφει, νομίζω όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι το περιβαλλοντικό αλλά η φιλελευθεροποίηση της τιμής της kWh σε κλειστά συμβόλαια παραγωγών με φ/β.

Το μόνο που με παραξενεύει είναι ότι συμπαρασύρει και τους off grid αυτοπαραγωγούς. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.