Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποιο πρόγραμμα για στατικά (μεταλλικές κατασκευές);


sundance

Recommended Posts

Μπορεί να είναι άλλος συνδυασμός φόρτισης κρίσιμος για το μέλος και άλλος για τον κόμβο...

Απλά με Robot , Scia έχεις πολύ καλύτερη εποπτεία , μπορείς ακόμα αφού διαστασιολογήσεις τη σύνδεση να την αντικαταστήσεις με στροφικά ελατήρια και να επανεπιλύσεις το φορέα.

 

Το Τekla είναι για σχεδιασμό , αν και υπάρχει module και για στατικά και το Τedds.

 

Κι εγώ επαρχία δραστηριοποιούμαι και θα έπρεπε να ζητάμε παραπάνω για μεταλλικά.

 

Εγώ προτείνω Robot , Etabs , Scia , Rstab , Μidas ,Staad.

Edited by spy1551
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 449
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο υπολογισμός του μήκου λυγισμού γίνεται με τους περίφημους συντελεστές C1, C2, C3 οι οποίοι δεν μπορούν να μπούνε σε πρόγραμμα. Εγώ με λίγα λόγια έχω φτιάξει excelaki που κάνει έλεγχο διατομής με βάση τα βιβλία του Βάγια και από βιβλιογραφία.  Έτσι...

 

1) Φτιάχνω το μοντέλο μου και  το τρέχω με το Statics.

2) Χιόνι και άνεμο...τα υπολογίζω σε άλλο exel και τα βάζω στο πρόγραμμα γιατί δεν υπάρχει γεννήτρια φορτήσεων ευρωκώδικα.

3) Αφού τρέξω το μοντέλο ελέγχω κάθε κρίσιμη διατομή με το exelaki που έχω. Τεγίδα, ζευκτό, υποστύλωμα, χιαστί για την χειρότερη διατομή. 

4) Στην συνέχεια μπαίνω στο τεύχος και πειράζω ό,τι πιστεύω απαιτείται.

5) Συνδέσεις Robot. Πολύ καλό και σου φτιάχνει τευχάκια για τις συνδέσεις με σχήμα.

6) Αφού τελειώσω με επίλυση και συνδέσεις ξεκινάω detailing (βασικά πράγματα) διατομές σε κλίμακα 1:25 με τις οπές και αποστάσεις κοχλιών.

 

Εγώ πάντως με το RSTAB, περνάω το φορέα, φορτία, συνδυασμούς, πατάω επίλυση και είμαι έτοιμος.. Το μόνο που μένει είναι ο υπολογισμός των συνδέσεων.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως με το RSTAB, περνάω το φορέα, φορτία, συνδυασμούς, πατάω επίλυση και είμαι έτοιμος.. Το μόνο που μένει είναι ο υπολογισμός των συνδέσεων.

Θεμελίωση? Έλεγχος φαινομένων 2ης τάξης? Τυχηματικές εκκεντρότητες?

 

Διάφραγμα πως προσομοιώνεις στο RSTAB? Αν θυμάμαι καλά, τελευταία φορά που το είχα λειτουργήσει δεν είχε επιλογή για master slave κόμβους κλπ.

 

Αν θες, πες μας λίγα λόγια για το τι κάνει το λογισμικό τόσο αυτοματοποιημένα.

Link to comment
Share on other sites

για βιομηχανικά υπάρχει καινούργιο και αυτό

http://www.runet.gr/steelportalframe.htm

έχω το fedra (φερουσα με εξειδίκευση ξύλινους κορμούς,το foram, woodepress κλπ από αυτούς),

δεν ξέρω πόσο καλό είναι το μεταλλικό τους αλλά σαν εταιρία έχουν πολύ καλή υποστήριξη ,αναβαθμίσεις δωρεάν και τους συμπαθώ πολύ .

έχω το μεταλλικό του fespa το οποίο θέλει να περνάς πολλά , φορτία κλπ με το χέρι ,και όταν διορθώνουν !! κάτι στο πρόγραμμα στο χρεώνουν σαν αναβάθμιση,

για βιομηχανικά χρησιμοποιώ το metalcad το οποίο παράγει αποτελέσματα ταχύτατα και το θεωρώ για την τιμή του έντιμο βέβαια βγάζει μεγάλα πέδιλα αλλά προτιμώ την λύση τηε συνεχόμενης πεδιλοδοκού (όπου χρησιμοποιώ το συνδετήριο σαν δοκό) και το μαζεύω κάπως.

Link to comment
Share on other sites

για βιομηχανικά υπάρχει καινούργιο και αυτό

http://www.runet.gr/...portalframe.htm

 

 

Δουλεψα λίγο τη δοκιμαστικη εκδοση.

Δε με ενθουσιασε.

Απλα ειναι καλο, για "γρηγορες μελετες".

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

είναι βέβαια μόνο για δίστηλα πλαίσια (γι'αυτό είπα ότι είναι για βιομηχανικά-αποθήκες), αλλά είναι και 540 ευρώ μόνο .

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε Δημήτρης Π. Επειδή διάβασα ότι ζήτησες σύγκριση ανάμεσα σε Scia και Metalcad, θα σου πω πως είναι σαν να συγκρίνεις μια Ferrari με ένα Fiat. Ανάλογα με το μπάτζετ σου πας και στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Για το metalcad έχω αρκετά κακή άποψη έχει πολλές υπολογιστικές αδυναμίες σε όλο το εύρος των υπολογισμών του. Για το Scia μπορώ να πως από μια δοκιμαστική έκδοση που δοκίμασα πως είναι τρομερό εργαλείο και μπορεί να κάνει τα πάντα. Μαζί με το Sofistik πιθανότατα είναι από τα κορυφαία στατικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, βέβαια και τα 2 δεν θεωρώ πως συνάδουν ιδιαίτερα με την ελληνική πραγματικοτήτα (θα σου πως το πιο απλό πως κανένα από τα δυο δεν έχει σε βασική του έκδοση ικανοτικό σχεδιασμό). Επομένως είτε τα παίρνεις για ειδικά έργα (προκατασκευή ή μονοώροφα μεταλλικά, προένταση κλπ) ή δίνεις επιπλέον λεφτά και παίρνεις και έξτρα πρόγραμμα για ικανοτικούς.

 

Με το Fespa επίσης δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το ΡΑΦ και περιμένω την έκδοση των μεταλλικών που σκοπεύουν να βγάλουν σύντομα. Αν είναι αναλόγα επιπέδου με τα μπετά του ΡΑΦ τότε θα μιλάμε για μια πολύ δυνατή (τεχνικοοικονομικά) επιλογή για τα ελληνικά δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

Θεμελίωση? Έλεγχος φαινομένων 2ης τάξης? Τυχηματικές εκκεντρότητες?

 

Διάφραγμα πως προσομοιώνεις στο RSTAB? Αν θυμάμαι καλά, τελευταία φορά που το είχα λειτουργήσει δεν είχε επιλογή για master slave κόμβους κλπ.

 

Αν θες, πες μας λίγα λόγια για το τι κάνει το λογισμικό τόσο αυτοματοποιημένα.

 

Για τη θεμελίωση θεωρώ πως θα πρέπει να χρησιμοποιείς άλλο πρόγραμμα, όπως και για τα κατασκευαστικά σχέδια. Είμαι κατά της λογικής έχω ένα πρόγραμμα που κάνει τα πάντα.

 

Το RStab υποστηρίζει έλεγχο φαινομένων 2ης τάξης. Σχετικά με τις τυχηματικές εκκεντρότητες, εννοείς τις κατασκευαστικές ατέλειες μάλλον. Βάζω πάντα κατασκευαστικές ατέλειες ως "φορτίο".

 

Διάφραγμα δεν προσομοιώνω.

 

Να διευκρινίσω πως έμαθα να κάνω μελέτες μεταλλικών στη Γερμανία. Έχω την αίσθηση πως οι Έλληνες μηχανικοί, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στα μπετά έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη και αντιμετώπιση μιας μεταλλικής κατασκευής απ' ότι οι Γερμανοί. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω χρησιμοποιήσει το etabs για μελέτη κτηρίου με δικτύωμα ανοίγματος 32μ.

Συμπερασματικά έχω να πω ότι έμεινα αρκετά ευχαριστημένος με το κομμάτι της ανάλυσης.

Σχετικά με τη διαστασιολόγηση και εκεί δεν είχα παράπονο. Βέβαια μην περιμένετε να δείτε "σελίδες" από την τριανδρία, αλλά έμεινα ευχαριστημένος.

Εξεπλάγην ευχάριστα με τα αυτόματα μήκη λυγισμού στο δικτύωμα.

Περιμένω πως και πως να υπολογίζει συνδέσεις βάσει ευρωκώδικα.

Επίσης έχει θέμα με τους συνδιασμούς, και δυστυχώς δεν έχει γεννήτρια φορτίσεων και επιβολή φορτίων για άνεμο και χίονι κατά ευρωκώδικα.

Επίσης δεν λύνει θεμελίωση, ή τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω αν γίνεται.

 

Γενικά μου αρέσει πάρα πολύ το user interface του etabs και ενώ π.χ. το scia είναι σαφώς πιο εξευρωπαϊσμένο δεν το έχω "χωνέψει".

Έχω την εντύπωση βέβαια ότι και το scia δεν κάνει παρά 2-3 βασικές συνδέσεις και όχι ιδιαίτερα πράγματα. π.χ. νομίζω ότι δεν έχει αρθρωτές συνδέσεις στύλου με θεμελίωση, συνδέσεις δικτυώματος και άλλες "συχνές ή μη" συνδέσεις.

 

Από το scadapro έμεινα απογοητευμένος. Έχω να το αναβαθμίσω βέβαια 1,5 χρόνο. Βάζω αρθρώσεις και δεν τρέχει, δύκολες αλλαγές σε μέλη, όχι επιλογή βέλτσιτης διατομής. Πολύ καλό στις αυτόματες φορτίσεις και φυσικά επιλύει θεμελίωση. Τώρα τελευταία είδα ότι διαφημίζουν διασύνδεση με το etabs. Αν πράγματι δουλεύει έτσι όπως ονειρεύομαι να δουλεύει τότε θα είναι ένα φανταστικό πακέτο.

 

Το robot είναι επίσης πολύ αξιόλογο αλλά δεν κατάλαβα ποτέ κάποια πράγματα όπως συνδυασμούς φορτίσεων, συντελέστές για μήκη λυγισμού σε ομάδες και κάποιες άλλες επιλογές. 

 

Σχετικά με τη θεμελίωση προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επιλύεται στο ίδιο πρόγραμμα γιατί έχουμε "άπειρους" συνδυασμούς και είναι πολύ έυκολο να γίνει λάθος στη μεταφορά. Εκτός αν κάποιος επιλύει με 4-5 βασικούς συνδυασμούς.

 

Υπάρχουν και κάποια προγράμματα εξωτερικού όχι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα, όπως το prokon τα οποία είναι αρκετά καλά αλλά δεν υποστηρίζουν ευρωκώδικες...

 

Συμπέρασμα: Εδώ και χρόνια ζω με την ελπίδα για ένα στατικό πακέτο όπως το θέλω εγώ, και απ' ότι φαίνεται θα μείνω με την ελπίδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.