Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων: Η απόφαση για την κατάρτιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου


Engineer

Recommended Posts

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ 2493/B'/04.05.2023 η υπ' αρίθμ. 342/2023 Κ.Υ.Α. με θέμα: Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση αναφέρει:

Άρθρο 1
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων

  1. Ανατίθεται στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) η περαιτέρω ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων (εφεξής αποκαλούμενη «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα»), υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστηρίζεται από διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα, σύμφωνα με το Παράρτημα II της υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 απόφασης του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β’ 1301), και ιδίως με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου του άρθρου 2 της παρούσας.
  2. H ανωτέρω Ηλεκτρονική Πλατφόρμα θα αποτελείται από τις ακόλουθες διαδικτυακές εφαρμογές:

(α) το περιβάλλον εισαγωγής δελτίων από τον χρήστη-μηχανικό που πραγματοποίησε τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο/ταχύ οπτικό έλεγχο (ΤΟΕ) ή από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να εισάγει τα στοιχεία του ΤΟΕ. Με τον τρόπο αυτόν ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τα δελτία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου απευθείας στον διακομιστή (CloudServer) του Ο.Α.Σ.Π. προς έλεγχο και καταχώριση. Κατά την ηλεκτρονική αποστολή του δελτίου πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου διενεργείται αυτόματα πολλαπλός έλεγχος τόσο ενδεχόμενων λαθών εισαγωγής και παράλειψης συμπλήρωσης σημαντικών δεδομένων όσο και λογικός έλεγχος συνδυασμού τεχνικών δεδομένων. Μέσα από το διαδικτυακό περιβάλλον, ο χρήστης θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα της επισκόπησης όλων των δελτίων που έχει υποβάλλει προς τον Ο.Α.Σ.Π., τόσο σε μορφή αρχειοθετημένης εγγραφής (record) όσο και επί ψηφιακού υποβάθρου (σε μορφή GIS).

(β) το περιβάλλον διαχείρισης των δελτίων από τον Ο.Α.Σ.Π., μέσω του οποίου επεξεργάζονται τα υποβληθέντα δελτία, αποτυπώνονται επί του ψηφιακού υποβάθρου (χάρτη GIS) και εκτυπώνονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση τεχνικές εκθέσεις προς φορείς υπεύθυνους για τη διενέργεια του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου και την Πολιτεία. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα επισκόπησης σύνθετων στατιστικών στοιχείων που αφορούν είτε το σύνολο των δελτίων που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί, είτε το υποσύνολο των κτηρίων που έχουν προτεραιοποιηθεί για την πραγματοποίηση δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.

  1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), υποχρεούνται, εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της ως άνω Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Ο.Α.Σ.Π., να καταχωρήσουν σε αυτήν τα στοιχεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς και κρίσιμες λειτουργίες της παρ. 1, όπως αυτά περιγράφονται στην Ενότητα Α της Ταυτότητας του Κτιρίου του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του Ο.Α.Σ.Π. (5η έκδοση, 2020), τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της οικείας Υπηρεσίας ή Φορέα που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου φορέα συντήρησης, το έτος κατασκευής του ελεγχόμενου κτιρίου, καθώς και αρχείο με τον πολεοδομικό φάκελο του κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια και μελέτες αδείας, δηλώσεις τακτοποίησης κ.λπ.). Ο Ο.Α.Σ.Π. αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας, εμπλουτίζοντας το περιβάλλον διαδικτυακής εισαγωγής δεδομένων, που περιγράφεται στην περ. (α) της παρ. 1, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εισάγουν τα απαραίτητα στοιχεία των ελεγχόμενων κτιρίων. Παράλληλα, αναλαμβάνει, εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας, να διασυνδέσει τη λειτουργία αυτή με την κεντρική βάση δεδομένων του Προσεισμικού Ελέγχου για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των σχετικών εφαρμογών.

Άρθρο 2
Κατάρτιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

Για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, καταρτίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων (εφεξής αποκαλούμενο ως «Μητρώο»), υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Το Μητρώο υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα, σύμφωνα με το Παράρτημα II της υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 απόφασης του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Β’ 1301), και ιδίως με την Hλεκτρονική Πλατφόρμα του άρθρου 1 της παρούσας. Η υλοποίηση, τεχνική διαχείριση και συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος του ως άνω Μητρώου ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Άρθρο 3
Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

  1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται: [α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή [β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή [γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή [δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/ και επίβλεψη στατικών μελετών.
  2. Οι Ελεγκτές εγγράφονται στο Μητρώο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους και λαμβάνουν αύξοντα αριθμό Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Για την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, με χρήση των προσωπικών κωδικών που χορηγούνται από το Τ.Ε.Ε., η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, e-mail κ.λπ.)

β) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

γ) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

δ) Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού με δικαιούχο τον μηχανικό (ΙΒΑΝ)

ε) Διεύθυνση επαγγελματικής έδρας, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατηρώντας έδρα σε περισσότερες από μια περιοχές, υποχρεούται να δηλώσει σε ποια από αυτές επιθυμεί να διενεργεί ελέγχους.

στ) πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω), ή αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών, ή συναφή τίτλο σπουδών διδακτορικού επιπέδου, ή συναφή μετα-διπλωματικό τίτλο σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.

ζ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία υπευθύνως δηλώνει ότι:

ζα. δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, καταπίεση, δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

ζβ. θα ενημερώνει εντός δέκα (10) ημερών το Τ.Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις συμμετοχής του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου,

ζγ. η συμμετοχή του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου παρέχει αυτοδίκαια το δικαίωμα γνωστοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του για τους σκοπούς του ελέγχου,

ζδ. αποδέχεται τη χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους ελέγχους που έχει προβεί, με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

η) Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας

  1. Η ιδιότητα του Ελεγκτή αποκτάται με την εγγραφή του στο Μητρώο.
  2. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων μηχανικού εγγεγραμμένου στο Μητρώο, ο Ελεγκτής υποχρεούται να δηλώσει ηλεκτρονικά στο Τ.Ε.Ε. τη σχετική μεταβολή, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών.
  3. Για την έναρξη του Μητρώου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του Τ.Ε.Ε., κατά την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος.

Άρθρο 4
Διαδικασία εκπαίδευσης Ελεγκτών

  1. Κάθε τρεις (3) μήνες στην Αθήνα και στα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε. (ήτοι: Περιφερειακό Τμήμα Ευβοίας, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, ΠεριφερειακόΤμήμα Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα νομού Αιτωλοακαρνανίας, Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Περιφερειακό Τμήμα νομού Κέρκυρας, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα νομού Μαγνησίας, Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, Περιφερειακό Τμήμα νομού Δωδεκανήσου, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης), διοργανώνονται από το Τ.Ε.Ε., σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων.
  2. Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών αυτών σεμιναρίων, οι Ελεγκτές λαμβάνουν από το Τ.Ε.Ε. Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας.

Άρθρο 5
Διαδικασία ορισμού και επιλογής Ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

  1. Το Τ.Ε.Ε., βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στην Ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.
  2. Η επιλογή των Ελεγκτών γίνεται με τυχαία ηλεκτρονική κλήρωση από το Μητρώο, με κριτήριο την απόσταση από το ελεγχόμενο κτίριο. Για κάθε ελεγχόμενο κτίριο ορίζονται δύο (2) Ελεγκτές. Αρχικά επιλέγονται Ελεγκτές, οι οποίοι έχουν επαγγελματική έδρα εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται το κτίριο. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος Ελεγκτής στο Μητρώο εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται Ελεγκτής με επαγγελματική έδρα εντός της οικείας Περιφέρειας και, αν δεν υπάρχει, εντός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  3. Στην περίπτωση που ο έλεγχος αφορά κτίριο σε νησιωτική περιοχή, αρχικά κληρώνονται Ελεγκτές με έδρα στη συγκεκριμένη νησιωτική περιοχή. Αν δεν υπάρχουν, επιλέγεται Ελεγκτής με έδρα εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και, αν δεν υπάρχει, επιλέγεται Ελεγκτής από ηπειρωτική περιοχή με απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη νησιωτική περιοχή, εντός ή εκτός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που βρίσκεται το κτίριο.
  4. Σε περίπτωση που για το ίδιο κτίριο έχουν γίνει περισσότερες της μίας καταχωρίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., γίνεται μία ενιαία κλήρωση για το σύνολο των καταχωρίσεων.
  5. Οι κληρώσεις διενεργούνται σταδιακά, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των Ελεγκτών, την πρόοδο της χρηματοδότησης και την προτεραιοποίηση της παρ. 1 του παρόντος, συγχρονισμένα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και αναλογικά με τον αριθμό των καταχωρίσεων των κτιρίων κάθε Περιφερειακής Ενότητας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π.
  6. Το πληροφοριακό σύστημα κληρώνει αυτόματα τους Ελεγκτές, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Οι Ελεγκτές ενημερώνονται ηλεκτρονικά, σχετικά με τον έλεγχο, και υποχρεούνται, εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημέρα της ηλεκτρονικής τους ειδοποίησης, να ενημερώσουν το πληροφοριακό σύστημα για την αποδοχή ή μη του ορισμού τους. Σε περίπτωση μη αποδοχής ή άπρακτης παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας, η κλήρωση επαναλαμβάνεται αυτόματα.
  7. Σε περίπτωση που οι Ελεγκτές αποδεχθούν τον ορισμό τους, το πληροφοριακό σύστημα ενημερώνει αυτόματα την ενδιαφερόμενη Υπηρεσία ή Φορέα μέσω του εκπροσώπου του, τα στοιχεία επικοινωνίας του οποίου έχουν δηλωθεί κατά την καταχώριση του κτιρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., προκειμένου να επικοινωνήσει με τους Ελεγκτές και να ορίσουν την ημερομηνία της αυτοψίας.
  8. Το Τ.Ε.Ε. επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων διαχείρισης των κληρώσεων και των ορισμών των Ελεγκτών, καθώς και τυχόν δυσχέρειας στη διεξαγωγή του ελέγχου.

ΚΥΑ 342-2023 ΦΕΚ 2493-B'-04.05.2023 Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων.pdf

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.