Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαίρετα: Μισοί έλεγχοι για οικοδομικές αυθαιρεσίες το 2022 στις Κυκλάδες


Engineer

Recommended Posts

Στα νησιά των Κυκλάδων, και ανάμεσα σε αυτά κυρίως στη Μύκονο, είχαν γίνει το 2022 901 έλεγχοι σε οικοδομές από την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ωστόσο είναι σχεδόν κατά 50% λιγότεροι από ό,τι το 2021 (1.851 συνολικά έλεγχοι), όταν υπήρχε και η σχετική «συγκράτηση» λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα και το 2020, όταν υπήρχε η πολύμηνη καραντίνα, οι οικοδομικοί έλεγχοι ήταν επίσης κατά 30% περισσότεροι (1.688) σε σχέση με την τελευταία χρονιά, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη… νωχελικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες, η οποία φαίνεται να συνδυάζεται με την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης, τουλάχιστον στο Νησί των Ανέμων. Επίσης, τη διετία 2020-2022 δεν φαίνεται να ζητήθηκε ούτε μία φορά η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος.

Κάτι που συμβαίνει στη Μύκονο τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από τους ελέγχους στο νησί κλιμακίων των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Ακόμα, στις ίδιες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές έγιναν την περασμένη χρονιά 3.154 έλεγχοι νυκτερινών κέντρων, 1.030 έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα και καταστήματα αλλά και 21.504 έλεγχοι ύποπτων ατόμων.

Ανεξέλεγκτη δραστηριότητα

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία – σύμφωνα με τις καταγραφές των αστυνομικών αρχών – για την πολυσυζητημένη εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπου καταγράφονται περιπτώσεις ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας και ασυδοσίας σε ορισμένα νυκτερινά κέντρα και τουριστικά καταλύματα. Πρόκειται για μια κατάσταση που φαίνεται να επιδεινώνεται κάθε χρόνο…

Εκείνο πάντως που εντυπωσιάζει από τα συγκεκριμένα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι το 2022 οι συνολικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά των Κυκλάδων ήταν 26.889 έναντι 30.760 το 2021 (δηλαδή κατά 13% λιγότεροι από μια χρονιά όπου υπήρχαν ακόμη περιορισμοί λόγω της πανδημίας).

Σημειώνεται ότι και το 2020 που υπήρχαν lockdowns στη χώρα μας και σε πολλές χώρες του κόσμου και η τουριστική κίνηση ήταν εξαιρετικά μειωμένη οι έλεγχοι στις Κυκλάδες (πολλοί αφορούν τη Μύκονο) ήταν 23.099, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, όπου υπάρχει πλήρης κινητικότητα. Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι το 2021 υπήρξαν 1.660 έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα, καταστήματα κ.λπ., δηλαδή κατά 38% περισσότεροι από αυτούς της περασμένης σεζόν. Σημειώνεται ότι οι σχετικοί «τουριστικού» τύπου έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. το 2020 εν μέσω καραντίνας ήταν 2.043,  διπλάσιοι από αυτούς του 2020.

Η εγκληματικότητα

Οσον αφορά την εγκληματικότητα στην εν λόγω τουριστική περιοχή της χώρας, το 2022 σημειώθηκαν 498 κλοπές, 128 διαρρήξεις, εννέα ληστείες, πέντε εκβιάσεις και 116 απάτες. Ακόμα, υπήρξαν 145 επιθέσεις με σωματικές βλάβες, 217 εξυβρίσεις και 21 βιασμοί και σχετικές απόπειρες.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.