Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αττικό Μετρό: Ο χάρτης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη


Engineer

Recommended Posts

Toν Ιούλιο θα φτάσει στην Ελλάδα ο δεύτερος μετροπόντικας, ο οποίος θα αναλάβει την εκσκαφική δραστηριότητα για τη διάνοιξη της σήραγγας στη γραμμή 4 του μετρό «Άλσος Βεΐκου-Γουδή», σύμφωνα τα όσα ανέφερε ο Απόστολος Τυρογαλάς, Site Engineer στην Αττικό Μετρό. Την παρουσίαση είχε την ευκαιρία να συναντήσει το Build στο πλαίσιο του WTC 2023, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής. Ο συγκεκριμένος μετροπόντικας είναι ο ένας από τους δύο που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, καθότι ο πρώτος έχει ήδη συναρμολογηθεί και εγκατασταθεί στον δεύτερο σταθμό από τον οποίο ξεκινούν οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας, αυτό της Κατεχάκη.

Θυμίζουμε ότι και τα δύο μηχανήματα TBM (Tunnel Boring Machine = Mηχάνημα διάνοιξης σηράγγων) είναι καινούργια, κατασκευασμένα από τη γερμανική εταιρεία Herrenknecht. Σύμφωνα με τα στελέχη της Αττικό Μετρό, η ολοκλήρωση του έργου κατασκευής της νέας γραμμής είναι προγραμματισμένη σε χρονικό διάστημα 8 ετών από σήμερα. Στο τέλος του μήνα που διανύουμε, θα ξεκινήσει και η διάνοιξη της σήραγγας από τον σταθμό της Κατεχάκη. Το συνολικό μήκος της γραμμής ανέρχεται στα 12,8 χιλιόμετρα και πρόκειται να δημιουργηθούν 15 υπόγειοι σταθμοί, με το συνολικό κόστος του έργου να ανέρχεται στα 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς εξελίσσονται οι εργασίες για τη γραμμή 4
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πρόδρομων εργασιών, ήδη έχουν ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή στο φρέαρ της Βεΐκου, Κολωνακίου, Ακαδημίας, Δικαστήρια και στο Γαλάτσι. Στο φρέαρ της Κατεχάκη, στο ΓΝΑ, στη Βεϊκου, στην ΕΥΔΑΠ, στη Νήαρ Ηστ, στη Φορμίωνος καθώς και στους σταθμούς Δικαστήρια και Ακαδημία, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνταν. Στην τελική φάση της ολοκλήρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αρχαιολογικές έρευνες στους σταθμούς στο Άλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι, στα Ιλίσια και στο Γουδί. Αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στους σταθμούς Εξαρχείων, Ελικώνος, Κυψέλης, Καισαριανής, Ζωγράφου καθώς και στην Βιβλιοθήκη επί της οδού Ακαδημίας. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η εκπόνηση των γεωτεχνικών μελετών, οι τελικές μελέτες για τους σταθμούς και τα φρέατα του έργου. Επιπλέον, τα έργα αντιστήριξης και η εκσκαφή στο φρέαρ της Κατεχάκη καθώς και τα πρώτα 12 μέτρα του αρχικού θαλάμου εκκίνησης με συμβατικά μηχανικά μέσα έχουν ολοκληρωθεί, όπως έχει συμβεί και με την κατασκευή πασσάλων αντιστήριξης στο σταθμό Κολωνάκι. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αντιστήριξης στα φρέατα ΕΥΔΑΠ, ΓΝΑ και Βεΐκου.

Έως το τέλος του 2023 ο ανάδοχος για την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον
Σε ερώτημα του Build προς τα στελέχη της Αττικό Μετρό αναφορικά με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επέκταση της γραμμής 2 προς το Ίλιον, ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όπως επισήμαναν, εντός του 2023 θα ακολουθήσει η υποβολή και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και της τεχνικής επάρκειας των υποψήφιων αναδόχων για την κατασκευή του έργου. Στόχος της Αττικό Μετρό είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου εντός του 2024, με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης να ανέρχεται στα 5 έτη. Να θυμίσουμε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, οι Τέρνα, Ιντρακάτ καθώς και οι κοινοπραξίες Άβαξ-Ghella-Alstom και Άκτωρ-Μυτιληναίος. Το κόστος με το ΦΠΑ είναι 682 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 550 εκατ. ευρώ). Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Αττικό Μετρό.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.