Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΥΡΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

ειμαι Μηχανολόγος με 2 χρόνια εμπειρία, αυτη την περίοδο προσπαθώ να αγοράσω σπίτι με το πρόγραμμα Σπίτι Μου. Το ακίνητο έχει βρεθεί ομως εχω μπλέξεις με ένα συφερτό ανίκανων ιδιοκτητών, μεσιτών, δικηγόρων κλπ. Οι διορίες πιέζουν και δεν εχω στα χέρια μου οικοδομική άδεια, το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις των επιπέδων, όψεις και τομές που χρειάζονται για τον έλεγχο του ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης εκάνε 3 μέρες να βρει το τηλέφωνο του "μηχανικού του", που θα έλυνε το θέμα, ο "μηχανικός του" έγινε ο μηχανικός γνωστός του μεσίτη ο οποίος θα μπορεί να μας πει το χρόνο που χρειάζεται σε....2-3 μέρες!

Για να μην τρελαθώ λοιπόν αποφάσισα να αναλάβω εγω παράλληλα, να δω πόσο αργός μπορεί να είνια κάποιος που δε ξέρει που πάνε τα 4 σε σχέση με όλους αυτούς τους έμπειρους. Θέλω τη βοήθεια σας, το ακίνητο βρίσκεται στο δήμο αθηναίων, που μπορώ να πάω για τα χαρτιά, τι να ζητήσω, πόσο χρόνο θα μου πάρει;

 

Επίσης έχω βρει αυτή την ηλεκτρονική αίτηση αλλά δε γνωρίζω τι να βάλω στο Α.Μ. Μηχανικού (το δικό ?), και στο ονοματεπώνυμο άδειας. (επισυνάπτω).

image.thumb.png.1ee6102a55c5635779fa48245777f7e5.png

Ακόμα, γνωρίζω τον αριθμό της άδεις απο το προηγούμενο συμβόλαιο αγοραπωλησίας. 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Στο μόνο που έχω να συνδράμω στην συζήτηση είναι ότι θα χρειαστείς πολλή υπομονή. Από εμπειρία μιλώντας, όλοι όσους ξέρω και προσπαθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία κατά κύριο λόγο σχετίζονται με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πωλητών δεν είχαν ετοιμάσει το ακίνητο για να πωληθεί. Δεν συζητάμε καν για ύπαρξη ηλεκτρονικής ταυτότητας, ενώ μέσω των μηχανικών τους, έχουν ενημερωθεί ότι είναι απαιτούμενο για την πώληση. Πολλοί μεσίτες αγνοούν στοιχείωδη πράγματα και καταφέρονται εναντίον μηχανικών που ζητάνε (ζητάμε) πλήρη στοιχεία (τεχνικά και νομικά) για να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας και έκδοση ΗΤΚ. Τα πράγματα δεν είναι απλά τις περισσότερες φορές, καθώς μιλάμε για παλιά ακίνητα-πολλά δε δεκαετίας 60-70-όπου σχέδια έχουν χαθεί και ακόμη και οικοδομικές άδειες είναι χαμένες από τις υπηρεσίες. Ακόμη ένα πρόγραμμα που στην φιλοσοφία του ναι μεν ήταν σωστό, αλλά στήθηκε γρήγορα και οι υπεύθυνοι δεν έλαβαν υπόψη την "αντίδραση" της αγοράς ακινήτων η οποία αντίδραση ήταν η άμεση και τις περισσότερες φορές αναιτιολόγητη, αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από τους πωλητές κάτι που τείνει να ακυρώσει το πρόγραμμα στην πράξη λόγω έλλειψης ακινήτων.  Ένα άλλο στοιχείο που αν δεν κάνω λάθος ισχύει είναι ότι μέσω της ένταξης πρέπει το προς αγορά ακίνητο-εφόσον κριθεί επιλέξιμο και δανειοδοτηθεί-"δεσμεύεται" (μέσω του ΑΤΑΚ του) για 6 μήνες, κάτι που λειτουργεί αποθαρρυντικά στο να διατεθούν ακίνητα, ειδικά δε σε περιοχές με καλή εμπορευσιμότητα κατοικιών.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εχω περάσει μεγάλο κομμάτι από ολα αυτα.

Ο πωλητής και ο μεσίτης παρότι η αγγελία υπήρχε 7 μήνες δεν έχουν προετοιμάσει τίποτα....

ΗΤΚ δεν υπάρχει, αλλά ειναι ζήτημα που θα απασχολήσει αργότερα και οχι σε αυτή τη διορία.

Το ακίνητο είχε πωληθεί πάλι το 2015 οπότε δεν έχουμε να κάνουμε με χαμένα αρχεία.

Το ακίνητο μου έχει δεσμευτεί με ΑΤΑΚ, αυτή είναι η διορία των 60 ημέρων, από τη ημέρα δέσμευσης, που τρέχει τώρα.

Ρωτάω συγκεκριμένα πράγματα για να κατατοπιστώ και να προχωρήσω, τα υπόλοιπα του προγράμματος που σχολιάζεις τα έχω περάσει ήδη. 

Παρακαλώ αν υπάρχει κάποια βοήθεια, μην παω τελειως τσάμπα αυριο πολεοδομία. Επίσης η επιλογή της ηλεκτρονικής αίτησης φαίνεται να είναι αρκετά βοηθητική, αν ήξερα πως συμπληρώνεται σωστά.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

50 λεπτά πριν, judge_vag said:

...

Το ακινητο είχε πωληθεί πάλι το 2015 οποτε δεν έχουμε να κάνουμε με χαμένα αρχεία.

...

Άρα Μηχανικός έχει βγάλει τουλάχιστον βεβαίωση περί μη αυθαιρεσιών για το ακίνητο

οπότε απαιτείς από τον ιδιοκτήτη να σου δώσει (ή τα έχει ο ίδιος ή ο μηχανικός που υπέγραψε) στέλεχος οικοδομικής άδειας, κατόψεις τοπογραφικά κλπ της Οικοδομικής Άδειας.

Αν έχει κάνει και τακτοποιήσεις κάποιες αυθαιρεσίες (σπάνιο φαινόμενο να μη είχε εκτός κι αν τα έκαναν γαργάρα) τα σχέδια και όλο το περιεχόμενο της υπαγωγής και την υπαγωγή.

Όλα τ άλλα θα βγεις χαμένος.

Αν ομως πας για χαμένος πας ΥΔΟΜ με αριθμό άδειας και ανάλογα έτος της άδειας και περιοχής ο φάκελος μπορεί να είναι εκεί ή στη Συγγρού ή στην αποθήη στην Μάντρα ή σε μικροφίλμ...

Ανάλογα το τι και το που θα εξαρτηθούν οι χρόνοι.

 

Επικουρικά το ΗΤΚ να το δεις από τώρα με δικό σου Μηχανικό που έχει ενασχόληση με ακίνητα.....

Και να τσεκάρει με προσοχή και βασική τουλάχιστον μέτρηση αν το ακίνητο έχει υπερβάσεις από την Οικοδομική Άδεια

 

Edited by Didonis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, judge_vag said:

Για να μην τρελαθώ λοιπόν αποφάσισα να αναλάβω εγω παράλληλα... 

Προτείνω καλέ μου φίλε, να μην ασχοληθείτε εσείς με τα συγκεκριμένα επιμέρους θέματα!!! Θα χάσετε χρόνο και χρήμα και τελικώς δεν θα τα λύσετε!!! Αυτά είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να σας τα προσκομίσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! Αν ναι έχει καλώς, αν όχι πληρώνει έναν μηχανικό και αυτός αναλαμβάνει το πλήρες έργο, επίσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

Αν δεν ανταποκριθεί σε αυτό ο φίλτατος ιδιοκτήτης, ξεχάστε τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία! Υπάρχουν πολλές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...

Καλή τύχη!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@judge_vag βλέπω ήδη έχετε λάβει πολύτιμες πληροφορίες. Θα ήθελα να προσθέσω ότι χωρίς την ανάθεση/εξουσιοδότηση από πλευράς του ιδιοκτήτη, είναι και παράνομο να αναζητήσει τρίτος προσωπικά στοιχεία του ή του ακινήτου του. 

Αντιθέτως ο ιδιοκτήτης έχει πρόσβαση σε όλα όσα ζητάτε και όπως ειπώθηκε παραπάνω, έχουν ήδη περάσει από τα χέρια του, αφού το διαμέρισμα μεταβιβάσθηκε το 2015 (άρα μετά τις 28/7/2011) και αν διαβάσετε προσεχτικά το συμβόλαιό του, αναγράφονται αναλυτικά και μάλιστα κατατέθηκαν και στο αρχείο του συμβολαιογράφου για τη σύνταξη του ανωτέρω συμβολαίου! Δεν μένει παρά να τα ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη για να τα πάρει από τον συμβολαιογράφο... Θα έπρεπε να τα είχε πάρει μαζί με τον ακίνητο και να είχε φροντίσει να μην τα χάσει !!! Όπως θα κάνετε κι εσείς όταν το πάρετε με το καλό !!!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.