Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση σε Κοινή Χρήση - Κυριότητα


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

Σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο το 1993 με τις διατάξεις του ν.1337/83 δεν έχει κυρωθεί ακόμα η Πράξη Εφαρμογής.

Το 1993 οι ιδιοκτήτες βγάζουν "Οικοδομησιμότητα" η οποία υπό τον όρο ότι θα θέσουν σε κοινή χρήση ένα μικρό ρυμοτομούμενο τμήμα, τους δίνει δικαίωμα υποβολής μελέτης για έκδοση Οικοδομικής Άδειας.

Έτσι και έγινε. Έγινε πράξη σε συμβολαιογράφο με τίτλο "Δήλώση σε κοινή χρήση" και εκδόθηκε Ο.Α. 

Η πράξη της "Δήλωσης" δεν μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο, δεν ήταν συμβαλλόμενος ο Δήμος. Στο Κτηματολόγιο (αρχικές εγγραφές) μου έχει αποδοθεί και το τμήμα αυτό ως ιδιοκτησία.

Ερώτημα: Στο τμήμα που τέθηκε σε κοινή χρήση έχουν ακόμα την κυριότητα; Δηλαδή εγώ που κάνω σήμερα Τοπογραφικό για την ιδιοκτησία, εντάσσω και το ρυμοτομούμενο τμήμα στο οικόπεδο, γράφω ότι υπάρχουν 2 ξεχωριστά οικόπεδα ή το ξεχνάω τελείως το τμήμα αυτό;

(Αν λυθεί αυτή η απορία, έχει και συνέχεια το ερώτημα, πιο πιπεράτη!)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν ο τίτλος της πράξης είναι σωστός. Συνήθως αναγράφεται "Παραχώρηση σε κ.χ. ρυμοτομούμενου τμήματος....". 

Ο δήμος δεν είναι συμβαλλόμενος (μονομερής πράξη), αλλά η πράξη πρέπει να του κοινοποιηθεί ώστε να καταχωριστεί στην ΠΕ. Για να έχει ισχύ η παραχώρηση, θα πρέπει να μεταγραφεί

 

 

Link to comment
Share on other sites

Οπότε ο δήμος, δεδομένου ότι μπήκε η πράξη στο φάκελο της Οικοδομικής Άδειας, μάλλον θα έχει ειδοποιηθεί. Θα πρέπει να το διασταυρώσω.

Για την μεταγραφή της παραχώρησης, θα πρέπει να αναλάβει δικηγόρος / συμβολαιογράφος.

Συνεπώς, σήμερα δεν έχω την κυριότητα του τμήματος και αυτό θα είναι "πιο επίσημο" όταν καταχωρηθεί η πράξη. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω με τη σειρά μου το εξής. Σε περιοχή που δεν είχε αναρτηθεί η Π.Ε παρά μόνο η πολεοδομική μελέτη υπήρχε σε ΦΕΚ πως ενέκριναν μόνο με πράξη παραχώρησης σε κοινή χρήση την οικοδομησιμότητα; Μήπως η περιοχή ήταν πρώην προ 23 οικισμός ή πυκνοδομημένο;

Πάντως, αυτό που λέει ο tetris γνωρίζω και ο ίδιος αναφορικά με τον τίτλο της πράξης ότι αυτός συνήθως είναι "παραχώρηση σε κ.χ ρυμοτομούμενου" .

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οικισμός προ του 23 δεν ήταν. Πυκνοδομημένο δεν αναφέρεται πουθενά (ούτε είναι στην πράξη). Είναι εντός Ζ.Ο.Ε. άν έχει σημασία αυτό. Στην βεβαίωση αναφέρονται μόνο οι εγκύκλιοι 59/87 και 106/87.

Η συνέχεια της ιστορίας μου έχει ως εξής πάντως: Έγινε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και πλέον το οικόπεδο μου δεν βλέπει σε εγκεκριμένη οδό. Η ρυμοτομική μετακινήθηκε πέρα και από το τμήμα που τέθηκε σε κοινή χρήση και 99% όταν κυρωθεί η Π.Ε. θα πρέπει να μας προσκυρωθεί το κομμάτι μεταξύ της Ρ.Γ. και των ορίων της ιδιοκτησίας μου. 

Συνεπώς το τμήμα που τέθηκε σε κοινή χρήση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα το λάβουμε πίσω. Το θέμα είναι αν θα το "πληρώσουμε" ή αν θα θεωρηθεί ότι μας ανήκει ήδη, άρα θα είναι μικρότερο το μελλοντικό προσκυρωτέο (και η οφειλή που θα προκύψει).

 

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει με αυτές τις εγκυκλίους θα το έκαναν. Αναμενόμενο και μάλλον κατά την τότε διαδικασία θα πρέπει να προσδιόρισαν οφειλές σε γη και χρήμα βάσει του ν. 1337 οι οποίες θα εκπληρωθούν μετά την κύρωση της Π.Ε. Τώρα για το τμήμα που τέθηκε σε κοινή χρήση (προφανώς για να εφαρμοστεί ένα από τα κριτήρια των ανωτέρω εγκυκλίων για να υπάρχει πρόσωπο σε Κ.Χ) εκτιμώ ότι θα αναγράφεται κάπου κάποια επιφύλαξη αποζημίωσης ή συμψηφισμού με τις εισφορές (;). 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Polytexnitis said:

Οπότε ο δήμος, δεδομένου ότι μπήκε η πράξη στο φάκελο της Οικοδομικής Άδειας, μάλλον θα έχει ειδοποιηθεί.

Επειδή Υ.ΔΟΜ. και τμήμα σχεδίου πόλεως δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία, και δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αυτοματισμού, το πιο πιθανό είναι πως το αρμόδιο τμήμα του Δήμου δεν έχει λάβει γνώση. Οπότε, η πράξη θα πρέπει να του κοινοποιηθεί επίσημα.

συμπλήρωση

από την επόμενη ανάρτησή σου (δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα είπες όλα από την αρχή) είναι προφανές ότι η παραχώρηση πήγε στο βρόντο...

συνεπώς, εάν δεν έχει γίνει μεταγραφή, το τμήμα αυτό εξακολουθεί να σας ανήκει

για πληρέστερη ενημέρωση, θα τα συζητήσεις με την Υπηρεσία

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

- αφου, συμφωνα με το ιστορικο της υπόθεσης, που μας ερχεται  κομματι-κομματι....

"Έγινε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και πλέον το οικόπεδο μου δεν βλέπει σε εγκεκριμένη οδό. Η ρυμοτομική μετακινήθηκε πέρα και από το τμήμα που τέθηκε σε κοινή χρήση και 99% όταν κυρωθεί η Π.Ε. θα πρέπει να μας προσκυρωθεί το κομμάτι μεταξύ της Ρ.Γ. και των ορίων της ιδιοκτησίας μου.  "

- και αφου το 'παραχωρηθεν" τμημα, που δεν μεταγραφηκε και ούτε φαινεται να εγινε πραξη αποδοχης της παραχωρησης απο τον Δημο, 

παραμενει στην ιδιοκτησια, η οποια θα εχει  πλεον  υποχρεωση προς αποζημιωση  για  "προσκυρουμενο" τμημα,

γιατι να θεωρηθει  οτι παραμενει σε ισχυ η εκδοθεισα ΟΑ;

  Ηδη το οικοπεδο, μετα την τροποποιηση του σχεδιου,  φερει τον εξης χαρακτηρισμο:

"υπαγεται στις διαταξεις του ν 1337, ειναι αρτιο και  θα γινει οικοδομησιμο μετα την εξαγορα και μεταγραφη του προσκυρουμενου τμηματος".

Και, μαλλον, αφου του επιστρεφουντα ρυμοτομουμενα μετρα,

 θα πρεπει να εχει προσθετη υποχρεωση για αποζημιωση, λογω μειωμενης ή καθολου εισφορας σε γη.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.