Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Mεταφορά συντελεστή δόμησης


HLEKTRON

Recommended Posts

Ενα ακίνητο (διαμέρισμα) στον Αγ. Ιωάννη ( επέκταση Καλαμαριάς) έχει μεταφορά συντελεστή δόμησης. Σε περίπτωση που υποθέσουμε ότι η μεταφορά έγινε νομότυπα, υπάρχει η πιθανότητα για μελλοντικη εμπλοκή του ακινήτου ( μεταβίβαση) ? Η Μ.Σ.Δ. γίνεται σε όλη την οικοδομή ή μπορεί να εξαιρεθεί από αυτή το συγκεκριμένο διαμέρισμα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σύμφωνα με τους 3 νόμους που εκδόθηκαν για τη ΜΣΔ (και ακυρώθηκαν από το ΣτΕ), στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από τη συνολική επιφάνεια που αντιστοιχούσε στο σδ ενός οικοπέδου (ρυμοτομούμενου, διατηρητέου κλπ) μεταφερόταν όλη ή τμήμα της σε ένα άλλο οικόπεδο που μπορεί να βρισκόταν και σε άλλη πόλη.

 

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις (πχ αλλαγή χρήσης ενός υπόγειου ή άλλου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης) γινόταν ΜΣΔ στο συγκεκριμένο χώρο μίας πολυκατοικίας.

 

Επομένως, εάν η ΜΣΔ έγινε στο οικόπεδο πριν από την ανέγερση της οικοδομής, όπως οι περισσότερες των περιπτώσεων, τότε τα διαμερίσματα της οικοδομής δεν έχουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό αν αντιστοιχούν στον μεταφερόμενο σδ ή όχι.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ΜΣΔ που έγινε ήταν νόμιμη (και όχι νομότυπη) αφού εκδόθηκε οικοδομική άδεια και δεν καταλαβαίνω ποιό μπορεί να είναι το πρόβλημα στη μεταβίβαση ενός διαμερίσματος οικοδομής που ανεγέρθηκε με ΜΣΔ.

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα κινήθηκε από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι η Εθνική Τράπεζα αρνείται να προχωρήσει σε έκδοση δανείου για το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική γενικά δεν εκδίδει δάνεια για ακίνητα που έχουν προκύψει με μεταφορά συντελεστή με την αιτιολογία ότι σε περίπτωση καταγγελίας υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ανάκληση της αδείας και το κτίσμα να θεωρηθεί αυθαίρετο. Αυτό επειδή με την αύξηση του κτιρίου υπερβαίνουμε τις υποδομές του τόπου οι οποίες υπολογίστηκαν για συγκεκριμένη πυκνότητα πληθυσμού. Ο εργολάβος μόλις ενημερώθηκε για την εξέλιξη , ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να "βγάλει" το συγκεκριμένο διαμέρισμα από τη μεταφορά συντελεστή, πράγμα το οποίο δε γνωρίζω εάν είναι εφικτό και νόμιμο.

Link to comment
Share on other sites

Η αιτιολογία που προβάλει η ΕΤΕ δεν στέκει σε καμία περίπτωση αλλά καταλαβαίνω ότι "έτσι είναι αφού έτσι νομίζει¨. Γιατί η απάντηση είναι ότι η οικοδομή που ανεγέρθηκε νόμιμα πριν από 10 ή 20 ή και περισσότερα χρόνια (ο πρώτος νόμος είναι ο 880/1979 του Μάνου) με ΜΣΔ και με βάση το νόμο της μεταφοράς που ίσχυε τότε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αυθαίρετη και να ανακληθεί η άδειά της.

 

Η αιτιολογία που ανέφερες (Αυτό επειδή με την αύξηση του κτιρίου υπερβαίνουμε τις υποδομές του τόπου οι οποίες υπολογίστηκαν για συγκεκριμένη πυκνότητα πληθυσμού) είναι ένας από τους λόγους που πρόβαλε το ΣτΕ για να ακυρώσει τους νόμους.

 

Πιστεύω ότι, εάν η διαδικασία της ΜΣΔ έγινε όπως την περιγράφω, και η άδεια εκδόθηκε επί του αρχικού οικοπέδου, πριν από την ανέγερση της οικοδομής, κανείς (ούτε και ο εργολάβος) δεν μπορεί να προσδιορίσει εκ των υστέρων αν ένα διαμέρισμα της οικοδομής περιλαμβάνεται στη ΜΣΔ ή όχι. Και επισημαίνω ότι αυτή η ενέργεια θα είναι η τρωτή για την περίπτωσή σου και όχι η μεταβίβαση του διαμερίσματος.

Link to comment
Share on other sites

Μετά την τελευταία ακύρωση του νόμου ΜΣΔ από το ΣτΕ, πίστευα ότι σταμάτησε το ενδιαφέρον για κατασκευή πολυκατοικίας με ΜΣΔ αλλά διαπιστώνω ότι κάποιος τολμηρός προχώρησε.

 

Στην περίπτωση αυτή, εάν δεν έχουν πουληθεί ή εάν έχουν πουληθεί λίγα διαμερίσματα και μπορεί να αλλάξει τον κανονισμό ώστε να προσδιορίσει τα διαμερίσματα που αντιστοιχούν στο μεταφερόμενο σδ είναι δυνατόν να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο. Αλλά πιστεύω ότι εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της προσβολής της άδειας από οποιονδήποτε θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του με την ανέγερση της συγκεκριμένης οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

Απο ότι φαίνεται έχει μάλλον ρίσκο η αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος , πόσο μάλλον όταν κοστίζει 400.000,00ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την αναταπόκριση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γνωρίζει κάποιος από τους συναδέλφους, εαν θα έχουμε σύντομα από το ΥΠΕΚΑ κάποιο νομοσχέδιο για την επαναφορά της μεταφοράς συντελεστή δόμησης? Απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες με απαλλοτριωμένα ακίνητα που δεν μπορούν να αποζημιωθούν λόγω έλειψης χρημάτων.

Link to comment
Share on other sites

Αφού τα παλληκάρια του στε την έχουν κηρύξει αντισυνταγματική πως θα το αλλάξουν .

Δεν ξέρω αν οι κάτοχοι τίτλων και εν' όψει του μνημονίου , μιά και έχουν εξαπατηθεί αφού το κράτος παρανόμως τους αφαίρεσε την περιουσία κάνουν ασφαλιστικά μέτρα στην περιουσία του δημοσίου και συντηρητική κατάσχεση στο κτίριο της βουλής η του στε .:rolleyes:

 

Δυστυχώς δεν μπορούν διότι σύμφωνα με τον νόμο , αναγκαστικά μέτρα κατά του δημοσίου δεν ισχύουν γιατί το δημόσιο είναι φερέγγυο .8-):rolleyes::)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.