Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αγκύρωση Φωτοβολταϊκών σε Δώμα


nick8

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Είμαι στην διαδικασία για να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα της πολυκατοικίας μου και θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την αγκύρωση των βάσεων. Ιδανικά θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αντίβαρα, αλλα το φωτοβολταϊκό θα βρίσκεται στον 8ο όροφο, γεγονός όπου καθιστά τη λύση με τα αντίβαρα μη εφικτή. Στην φωτογραφία φαίνεται ο χώρος που πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση και μου πρότειναν να κάνω 9cm τρύπες πάνω στις πλάκες και να τις πληρώσω με κάποιο μηχανικό ή χημικό αγκύριο. Ποιά είναι η άποψη σας?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον μιλάμε για νόμιμα φωτοβολταϊκά τότε σίγουρα συνοδεύονται από Μελέτη εγκατάστασης η οποία αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών ακόμα και τη στερέωση τους. Επίσης η Μελέτη φέρει σφραγίδα και υπογραφή αυτού που αναλαμβάνει την ευθύνη. 

Τέλος ο εγκαταστάτης θα αναλάβει εγγράφως αφενός την τήρηση της Μελέτης και αφετέρου την ευθύνη για την εγκατάσταση αυτή.

Μετά από όλα αυτά δεν μένει και πολύς χώρος για να συζητήσουμε τόσο επικίνδυνα θέματα... Απαιτείται Μελέτη!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα της θεμελίωσης της βάσης είναι θέμα στατικής μελέτης του προμηθευτή. Η ηλεκτρολογική μελέτη που κατατείθεται στα πλαίσια του φακέλου του έργου είναι αυτή που υποβάλλεται με σφραγίδα και υπογραφή, όλα τα άλλα που αναφέρεις παραπάνω είναι περιττά. Προσωπικά μου δημιουργήθηκε η παραπάνω απορία καθώς ο κατασκευαστής της βάσης μου ανέφερε για τρύπα βάθους 4cm και πλήρωση με χημικό αγκύριο ή τρύπα βάθους 9cm και πλήρωση με μηχανικό αγκύριο και θα ήθελα να ξέρω πόσο εύκολα θα γινόταν μια τρύπα σε δώμα και επίσης σε τι βάθος βρίσκεται ο οπλισμός του δώματος?

Edited by nick8
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Η πλάκα είναι μέρος του φέροντα οργανισμού, ο οποίος είναι κοινόχρηστος και κοινόκτητος

Άρα, για οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτόν, απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης

συμπλ.

σε περίπτωση που αυτό επιτραπεί, θα κάνεις τη μικρότερη δυνατή επέμβαση

με επίβλεψη από τον πολιτ. μηχανικό που θα ορίσει η γ.σ.

Edited by tetris
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το φόρουμ το γεγονός ό,τι ρωτάς ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα και ο καθένας γράφει από κάτω απλά για να γράψει αυτό που έχει στο μυαλό του είναι απίστευτο. Να ενημερώσω ότι στην περίπτωση μου έχω συμβολαιογραφικά την ιδιοκτησία και νόμιμη χρήση της συγκεκριμένες έκτασης στην ταράτσα, οπότε θεωρώ ότι αυτά που αναφέρονται μέχρι στιγμής είναι άτοπα. Επανέρχομαι λοιπόν στο αρχικό ερώτημα και ξαναλέω, σε τι βάθος μπορεί να βρίσκεται ο οπλισμός του δώματος και μέχρι πόσο βαθιά θα μπορούσα να τρυπήσω το δώμα? Ένας προμηθευτής βάσεων μου πρότεινε για το συγκεκριμένο υψόμετρο και δώμα ντίζα Μ10x150mm και βάθος αγκύρωσης τα 120mm.

  • Like 1
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, είναι forum και ο καθένας συμβάλει με την εμπειρία του. Αν θες το δεχεσαι αν θες όχι, τα σχόλια είναι περιττά ειδικά για αυτούς που ανέξοδα θα σε συμβουλέψουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις όπως και κάποιον άλλο συνάδελφο ή ιδιώτη που θα τύχει να διαβάσει το εν λόγω νήμα. 

Για να απαντήσω στο ερώτημα σου, ο οπλισμός όπως και το πάχος της πλάκας θα πρέπει να έχουν ληφθεί στα υπόψιν κατά την εκπόνηση μελέτης στήριξης/τοποθέτησης των Φ/Β. Το 15cm αν πρόκειται για παλιά πλάκα μπορεί να είναι οριακό για θέματα μόνωσης. Όπως και να έχει , υπάρχει μελέτη στήριξης/τοποθέτησης ή ζητάς εμπειρικά μόνο πως μας φαίνεται;

Δυστυχώς η δουλειά μας δεν κρίνεται από τι προτείνει ο κάθε ένας προμηθευτής αλλά από υπολογισμούς.

Αν θέλεις η hilti (προμηθευτής αγκυρίων/χημικών πακτώσεων) έχει ελευθερο λογισμικό πρόγραμμα για στηρίξης 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

37 λεπτά πριν, nick8 said:

...ο καθένας γράφει από κάτω απλά για να γράψει αυτό που έχει στο μυαλό του είναι απίστευτο. ...

οπότε κλειδώνει το θέμα ως απίστευτο, μέχρι να το δει αρμόδιος συντονιστής.

Η προσβολή συνομιλητών δεν είναι επιτρεπτή από τους κανόνες του Φόρουμ και λαμβάνεις ποινή.

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.