Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή νομοθεσίας για ημιυπαίθριους


HORiON

Recommended Posts

Ο Νομάρχης κάνει λάθος διότι :

 

To ΦΕΚ 795 που επικαλείται , δίνει στον Νομάρχη την δυνατότητα της παράτασης του 9μήνου για την έκδοση της άδειας. Τίποτα άλλο.

 

Αντιθέτως το άρθρο 26 παρ. 1.του ισχύοντος ΓΟΚ το οποίο τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν3212/2003 που παραμένουν σε ισχύ , λέει ότι οι προισχύουσες διατάξεις εφαρμόζονται για διάστημα 6 μηνών.

 

Αλλο πράγμα η ισχύς του πρωτοκόλλου (9μηνο) άλλο η εφαρμογή προισχυουσών διατάξεων (6μηνο).

 

Έχεις δίκιο στο συλλογισμό σου όμως με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 3775/2009 ορίζεται ότι: «...οι διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 εφαρμόζονται για τα κτήρια των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου ... » Αυτονόητο λοιπόν είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού να χορηγούνται με το καθεστώς που ίσχυε τότε χωρίς να τίθεται χρονικός ορίζοντας πέραν των οριζομένων με τις οικίες διατάξεις του Π. Δ περί του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών (ΦΕΚ 795Δ/1993). Όποτε δεν τίθεται θέμα μεταβατικών διατάξεων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 477
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα συζητηθεί αύριο το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τους Η/Χ.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσης, στην αναστολή, όλου του νόμου Σουφλιά.

 

Β Ο Υ Λ Η Τ Ω Ν Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΖ’

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

 

‘Ωρα 6.00’ μ.μ.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΘ’

 

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

 

‘Ωρα 9.30’ π.μ.

 

Σ Χ Ε Δ Ι Α Ν Ο Μ Ω Ν

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

 

2. Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση και τροποποίηση της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση (ΦΕΚ 218 Α’)».

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Βασίλειος Γιουματζίδης και Ελευθέριος Αυγενάκης.

 

Σημείωση: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 28.1.2010, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 1 συνεδρίαση.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει όντως περίπτωσης συζήτησης για ολική αναστολή? Αφού στο θέμα των ειδήσεων ''Νέοι δημόσιοι χώροι με τέλη ημιυπαίθριων'' αναφέρεται ότι παραμένουν οι αλλαγές του Σουφλιά στον Γ.Ο.Κ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο site της Βουλής, το Άρθρο μόνο της από 29.10.2009 ΠΝΠ για τους ΗΧ όριζε:

Άρθρο μόνο

1. Αναστέλλεται για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 40 τμήματα Α), Β), Γ) και Δ) και της παραγράφου 5 του άρθρου 41 του ν. 3775/2009 «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδο-

ομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 122 Α΄). Η αναστολή αφορά και τηδιαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων τακτοποίησης σε ό-

ποιο στάδιο και αν βρίσκονται.

2. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της ανωτέρω παραγράφου δεν επιβάλλονται πρόστιμα και οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων.

 

και το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα ορίζει:

Άρθρο δεύτερο

Το άρθρο μόνο της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση» (ΦΕΚ 218 Α΄), τροποποιείται ως ε-

ξής:

1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 διαγράφονται οι ακόλουθες λέξεις: «τμήματα Α), Β), Γ) και Δ)».

2. Στο τέλος της διάταξης της παραγράφου 2 προστίθεται η φράση «σε όσους χώρους έχουν ήδη υπαχθεί στις διαδικασίες που προβλέπουν οι διατάξεις των οποίων η ισχύς αναστέλλεται κατά την παράγραφο 1».

 

Επομένως, επικυρώνεται, απλά, η ΠΝΠ για την αναστολή της διαδικασίας τακτοποίησης και δεν περιλαμβάνεται διάταξη για τις ρυθμίσεις ως προς τον ΓΟΚ. Το ενδεχόμενο που περιγράφει ο erling θεωρείται απίθανο έως αδύνατο, κατά τη γνώμη μου, γιατί απαιτεί νέα διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία δεν μπορεί να γίνει κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη δεν εχω προχειρα τα δυο αρθρα (αν και θα ψαξω στο downloads) Οπως αναφερεις παραπανω, καταργει ΕΠΙΠΛΕΟΝ ολη την παραγραφο 2 (καΙ οχι μονο τα Α,Β,Γ,Δ).. Ας δουμε τι λεει εκει..

 

(((Μπορει η παρατηρηση να ειναι και τελειως αχρηστη)))

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταργείται η παρ. 2 του άρθρου 40 αλλά, νομοτεχνικά, έπρεπε να αφαιρεθούν από το αρχικό κείμενο της ΠΝΠ, οι συγκεκριμένες λέξεις, που αφορούν στα δικαιολογητικά και τη διαδικασία τακτοποίησης, που προβλέπονταν στο νόμο, δεδομένου ότι, σήμερα, κατά την επικύρωση, δεν υπάρχει λόγος να αναφέρονται όλα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κύρωση και τροποποίηση της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση» (ΦΕΚ 218 Α’) Φεβ.18, 2010 σε Νομοθετικές διατάξεις.

(ΦΕΚ 18/Α’/16.2.2010)

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

Αρθρο Πρώτο



Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η από 29.10.2009 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση» (ΦΕΚ 218 Α’), η οποία έχει ως ακολούθως:

 

«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και

λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικώς επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να επαναξιολογηθεί, αφού ληφθούν υπόψη πρωτίστως περιβαλλοντικά κριτήρια, η “τακτοποίηση” των ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον και τα επόμενα οικονομικά έτη,αποφασίζουμε:

Αρθρο μονο

1. Αναστέλλεται για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 40 τμήματα Α), Β), Γ) και Δ) και της παραγράφου 5 του άρθρου 41 του ν.3775/2009 “Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 122 Α). Η αναστολή αφορά και τη διαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων τακτοποίησης σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται.

2. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της ανωτέρω παραγράφου δεν επιβάλλονται πρόστιμα και οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Αρθρο Δευτερο

Το άρθρο μόνο της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση» (ΦΕΚ 218 Α’), τροποποιείται ως εξής:

1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 διαγράφονται οι ακόλουθες λέξεις: «τμήματα Α), Β), Γ) και Δ)».

2. Στο τέλος της διάταξης της παραγράφου 2 προστίθεται η φράση «σε όσους χώρους έχουν ήδη υπαχθεί στις διαδικασίες που προβλέπουν οι διατάξεις των οποίων η ισχύς αναστέλλεται κατά την παράγραφο 1».

Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2010

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.