Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μεσοτοιχία


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε, πραγματικά η βοήθειά σου είναι πολύτιμη μιας κ βρίσκομαι σε διένεξη με τον πολιτικό μηχανικό της άδειας ο οποίος υποστηρίζει να μην δείξουμε καθόλου στην πολεοδομία την μεσοτοιχία και να το χειριστούμε αναλόγως κατά την ανέγερση.

Link to comment
Share on other sites

Ελάχιστη σημασία έχει αν θα δείξεις το μεσοτοιχο η όχι.Η ιδιότητα του δεν εξαρτάται απο μια έκθεση κατεδάφισης, αλλά απο συμβόλαιο.

 

ζητήστε γραπτή συναίνεση απο τους όμορους για να τον ξυρισεις ειδάλλως τον ενσωματωνετε στην κατασκευή.Βλέπε κτιριοδομικο άρθρο 10 παράγραφο 8 όπως επίσης κ τις πρώτες σελίδες αυτού του θρεντ

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα σας! Συγνώμη εκ των προτέρων για το μακροσκελές μήνυμα αλλά χρειάζομαι τις "νομικές" σας συμβουλές γιατί λόγω απειρίας δεν ξέρω που να ψάξω και να απευθυνθώ. Ήρθε ένας πελάτης, οποίος έχει ένα σπίτι 80+ ετών σχετικά καλοσυντηρημένο. Από τη μία μεριά συνορεύει (μεσοτοιχία) με ένα ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο κτήριο (χάλασμα). Λόγω της εγκατάλειψης και της μη συντήρησης από τη μεριά του ετοιμόρροπου κτηρίου, η μεσοτοιχία είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα υγρασίας. Για να καταλάβετε την κατάσταση του τοίχου,από τη μεριά του ετοιμόρροπου έβλεπες τις σωλήνες ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του πελάτη μου!!! Η συμβουλή μου αρχικά προς τον πελάτη ήταν να βρει τους ιδιοκτήτες ώστε να μεριμνήσουν για το θέμα. Αφού το έκανε και τον αγνόησαν το επόμενο βήμα ήταν να κάνει καταγγελία στο τμήμα αυθαιρέτων της πολεοδομίας του δήμου. Πήγε η πολεοδομία, έκανε αυτοψία και έστειλε ένα έγγραφο στον ιδιοκτήτη όπου θα έπρεπε να γκρεμίσει το συγκεκριμένο κτίσμα (~15τ.μ.) εντός προθεσμίας (και ο άγιος φοβέρα θέλει!).... Μετά από αυτό πήγε και το κατεδάφισε το συγκεκριμένο κτίσμα, προκαλώντας παράλληλα ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στη μεσοτοιχία (δε χρειάζεται νομίζω να σχολιάσω τις ύβρεις και τις απειλές προς τον πελάτη μου ότι θα γκρεμίσει όλο τον τοίχο κλπ) και φράζοντας επιδεικτικά την είσοδο της αυλής ώστε να μη μπορεί ο πελάτης μου να επισκευάσει τη μεσοτοιχία. Να συμπληρώσω ότι η μεσοτοιχία από τη μεριά του πελάτη μου "βλέπει" στην κουζίνα.

Πως πρέπει να κινηθεί ο πελάτης μου από εδώ και πέρα γιατί θέλει να φτιάξει άμεσα τη μεσοτοιχία πριν μπει ο χειμώνας; τι διαδικασία ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις; Έχω πελαγώσει καθότι νέος μηχανικός και δεν είναι το αγαπημένο μου κομμάτι του μηχανικού - "δικηγόρου". Συγνώμη πολύ αν σας κούρασα και περιμένω με ανυπομονησία στις απόψεις- συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

Η επισκευή της μεσοτοιχίας επιβαρύνει τον όμορο ιδιοκτήτη διότι με την κατεδάφιση όφειλε να λάβει και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της όμορης σε αυτόν ιδιοκτησίας. Όφειλε επίσης, θα το αναφέρει και η έκθεση της Πολεοδομίας, να έχει δικό του τεχνικό (μηχανικό) για την κατεδάφιση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επέμβει εκ νέου η Πολεοδομία.

Στο "φράξιμο" της εισόδου δικηγόρος

Link to comment
Share on other sites

καλή σας μέρα συνάδελφοι,

έχω μία περίπτωση κατεδάφισης ενός κτίσματος στο οποίο υπάρχει το θέμα της μεσοτοιχίας στην ανατολική και βορεινή πλευρά.

Αν η κατεδάφιση πραγματοποιηθεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για τις μεσοτοιχίες αυτό που θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος είναι αν οι ευθύνες του ιδιοκτήτη του κατεδαφισμένου κτίσματος συνεχίζονται και μετά και μέχρι πότε?

Ή εφόσον η μεσοτοιχίες παραμένουν σε άριστη κατάσταση μετά τη κατεδάφιση πλέον δεν υφίσταται ευθύνη του ιδιοκτήτη αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα?

θα συμπεριλάβω ακόμη μία ερώτηση και ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός.

Στο πρωτόκολλο κατεδάφισης η τριμελής επιτροπή έχει ψευδή στοιχεία όπως "διαφορική καθίζηση του κτιρίου" η οποία όμως δεν υπάρχει τότε υπάρχει περίπτωση αναίρεσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα σε όλους,

Διάβασα το θέμα και ο τρόπος που μεταφράζω τον κανονισμό έχει ως εξής.

"ΑΡΘΡΟΝ-10 
ΤΟΙΧΟΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ - ΜΕΣΟΤΟΙΧΟΙ - ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑΤΑ.

παρ. 5: Μεσότοιχοι κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν τις 30.9.55 απαγορεύεται να κατεδαφιστούν χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτιρίων."

Η παράγραφος αναφέρεται σε κατεδάφιση και όχι αφάιρεση του τμήματος που ανήκει σε κάθε ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με την νομολογιά που παραθέτω, επιτρέπεται σε κάθε ιδιοκτήτη να αφαιρέσει το 50% (ή το μέρος του τοίχου που του ανήκει νομίμως - είτε σε όλο το μήκος του μεσότοιχου ή κάποιο μέρος του μήκους):

https://www.jgtech.gr/images/stories/projects/text_law/poleodomika/nomologia_mesotoixos_220610.pdf

"Ο τοίχος που κατά τους προαναφερόμενους τρόπους αποκτά την ιδιότητα του μεσότοιχου αποτελεί διαχώρισμα συνεχομένων ακινήτων υπό την έννοια που προσδίδει σ` αυτό ο ΑΚ (άρθρ. 1021 και 1022 ΑΚ), λογίζεται δηλαδή ως προς την χρήση κοινό πράγμα εξ αδιαιρέτου και μάλιστα αυθύπαρκτο χρησιμεύον ως παράρτημα των οικοδομών τις οποίες
διαχωρίζει και παρέχον το δικαίωμα στον καθένα από τους κυρίους των ομόρων ιδιοκτησιών να χρησιμοποιήσει αυτόν ολόκληρο ανάλογα με τον προορισμό του υπό τον μόνο περιορισμό να μην παρεμποδίζει την χρήση του γείτονα ενώ η επ` αυτού κυριότητα δεν ανήκει εξ αδιαιρέτου στους ομόρους ιδιοκτήτες αλλά στον καθένα απ` αυτούς ανήκει το
ξεχωριστό τμήμα του που αντιστοιχεί στο έδαφος του οποίου είναι κύριος."

Περιμένω τις απόψεις των μελών.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μεσότοιχος προ του '55 κατεδαφίστηκε για την ανέγερση κτιρίου και περίφραξης προ 30 ετών. Το νέο κτίριο και η νέα περίφραξη τοποθετήθηκε έτσι ώστε η ιδιοκτησία να καταλαμβάνει όλο το πάχος του μεσότοιχου και καθ΄όλο το μήκος των κοινών ορίων.

Υπάρχουν διαγράμματα εφαρμογής και τοπογραφικά ομόρων από έκδοση αδειών τα οποία αποδεικνύουν την καταπάτηση του τμήματος του μεσότοιχου.

Υφίσταται δικαίωμα χρησικτησίας εξ ολοκλήρου του μεσότοιχου?

Ο όμορος, του οποίου έχει καταπατηθεί αυτή η λωρίδα πάχους 25 cm και η οποία αντιστοιχεί στο πάχος του μεσότοιχου που του αντιστοιχούσε, θέλει να ανεγείρει οικοδομή. Έχει χάσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της λωρίδας του μεσότοιχου που του αντιστοιχούσε?   

Ο καταπατητής αποδέχεται τα διαγράμματα και επικαλείται δικαίωμα χρησικτησίας επί της λωρίδας των 25 cm. Δικαιούται κάποιος ο οποίος στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε παράνομα (καταπάτηση μεσότοιχου) να επικαλείται σήμερα τον νόμο (χρησικτησία)?

 

Link to comment
Share on other sites

κατ

 αρχάς, υπηρχε αυτος ο κοινος "μεσοτοιχος". Μεταξυ ποίων κτισματων? Τι χωριζε?

σε ποιους ανηκε?

Τι λενε τα συμβολαια?

και γιατι η "νεα" μεσοτοιχια  να μην εξακολουθει να ειναι "κοινη", αφου ακουμπα σε αυτη και η παληα οικοδομη?

[η αναφορα στην περιφραξη με μπερδεψε]

κατα τα λοιπα,  μπορεις να δεις στις διαταξεις περι θεωρητικης  μεσοτοιχιας

εδω

και σε αυτη τη συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/6979-μεσοτοιχία/

 

 

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ο μεσότοιχος (πάχους 50cm) χώριζε ιδιοκτησίες. Κατά μήκος των δύο ιδιοκτησιών τμήματα του μεσότοιχου χώριζαν είτε τα δύο όμορα κτίσματα είτε τα δύο οικόπεδα. Δηλαδή ένα τμήμα του μεσότοιχου αποτελούσε φέροντα τοίχο για τα δύο όμορα κτίρια και άλλο τμήμα μάντρα πάχους 50cm που χώριζε ακάλυπτους χώρους των δύο οικοπέδων. Όλα κατά μήκος της ίδιας ευθείας.  

Κάποια στιγμή πριν από 30 χρόνια ο ένας ιδιοκτήτης κατεδαφίζει τα δικά του παλαιά κτίσματα προκειμένου να ανεγείρει νέα οικοδομή. Ταυτόχρονα κατεδαφίζει και τμήμα από την όμορη ιδιοκτησία η οποία εφαπτόταν στον κοινό μεσότοιχο. Δηλαδή κατεδάφισε πλήρως τον μεσότοιχο και άφησε χαλάσματα στην όμορη ιδιοκτησία (πέτρινα κτίρια με 3 φέροντες τοίχους - αφού ο τέταρτος ήταν ο μεσότοιχος - και δίχως στέγη.

Η νέα του περίφραξη καθώς και η οικοδομή του κατέλαβαν πλήρως την θέση του μεσότοιχου. Τμήμα του μεσότοιχου ο οποίος εφάπτεται σε τρίτη όμορη ιδιοκτησία έχει παραμείνει στην θέση του ως μάρτυρας της προγενέστερης κατάστασης. 

Διάγραμμα ρυμοτομίας προ 50 ετών παρουσιάζει τον μεσότοιχο με αξονική διακεκομμένη γραμμή και διαστάσεις πλευρών οικοπέδων οι οποίες σήμερα είναι κατά 25 cm μικρότερες για την μία ιδιοκτησία και αντιστοίχως 25cm μεγαλύτερες για την άλλη ιδιοκτησία. 

Οι απόγονοι του ιδιοκτήτη επιστρέφουν τώρα από το εξωτερικό, επιθυμούν να αξιοποιήσουν το οικόπεδο και έρχονται αντιμέτωποι με χαλάσματα και καταπατημένο μεσότοιχο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.