Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μεσοτοιχία


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

θα ήθελα παρακαλώ εάν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει να με βοηθήσει στο παρακάτω πρόβλημα.

 

Έχω βγάλει άδεια για οικοδομή εντός σχεδίου Πόλεως. Όταν πήγα για τη χάραξη εκσκαφής, εμφανίστηκε ο γείτονας λέγοντας πως περίπου 40 πόντοι κατά μήκος της οικοδομής του, που εφάπτεται με το όριο του οικοπέδου του πελάτη μου, του ανοίκουν , καθώς τότε που αυτός έχτισε, υπήρχε μεσοτοιχεία και επειδή δεν μπορούσε να την γκρεμίσει μπήκε πιο μέσα. Παρόλαυτα, η μεσοτοιχεία αργότερα γκρεμίστηκε, και εκεί δεν υπάρχει κάποιο σημάδι τώρα πια που να το αποδεικνύει ότι είχε και αυτός δικαιώματα στην μεσοτοιχεία, όπως κάποιο δόντι στην κορυφή που να μπαίνει στο οικόπεδο του πελάτη μου 40 πόντους. Το μόνο που μπορεί κανείς να δεί είναι κάποιες κακοτεχνίες στο σοβά που προεξέχουν λίγο.

Εφόσον αυτός έχει μπει μέσα και δεν φαίνεται ότι του ανοίκουν αυτοί οι 40πόντοι, είναι σαν να τους έχει χάσει; Μήπως πρέπει ο πελάτης μου να του αποζημιώσει αυτούς τους 40 πόντους;

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Πηνελόπη

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς θα ήταν καλό να γράψεις την ειδικότητά σου στο προφιλ όπως ζητούν οι συντονιστές.

 

Στο θέμα τώρα. Από τη σύγκριση των στοιχείων του συμβολαίου του πελάτη σου (διαστάσεις, τοπογραφικό) με τη διαμορφωμένη κατάσταση στο έδαφος πρέπει να προκύπτει αν πράγματι υφίσταται η διαφορά της μεσοτοιχίας. Μπορείς, παράλληλα, να ζητήσεις και από το γείτονα να σου προσκομίσει τα δικά του αντίστοιχα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Link to comment
Share on other sites

Όταν γκρεμίστηκε η μεσοτοιχία,υπήρχε κάποια γραπτή συνέναιση?Επίσης,ας ελεγχθούν κ τα 2 τοπογραφικά συμβολαίων....

Link to comment
Share on other sites

Πολιτικός Μηχανικός είμαι, το συμπλήρωσα μόλις και στα στοιχεία μου, ευχαριστώ!

 

Γραπτή συνέναιση δεν υπήρξε στο παρελθόν, και το τοπογραφικό το νέο το έχω κάνει εγώ σύμφωνα με τα όρια που μου έδειξε ο πελάτης μου που όπως είναι φυσικό περιλαμβάνουν και τους 40πόντους!!! Έχουμε ήδη πάει σε δικηγόρο, απλά ο γείτονας αρνείται να συμμετέχει. Ούτε στοιχεία έχει. Απλά όλοι ξέρουν ότι εκεί παλιά υπήρχε μεσοτοιχεία, χωρίς να διευκρινίζεται κάπου ότι όταν ο γείτονας έχτισε, μπήκε πιο μέσα αναγκαστικά, και ότι του ανοίκουν αφού γκρεμιστεί η μεσοτοιχεία 40πόντοι. Γενικά δεν αναφέρεται κάπου η μεσοτοιχεία, και στο διαμορφωμένο έδαφος δεν φαίνεται τίποτα. Εκτός αν σκαψουμε και βρούμε από κάτω την θεμελίωσή της. Ο πελάτης μου δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει, απλά μήπως είναι τελικά άδικο; Εν τω μεταξύ ο γείτονας δεν θέλει λεφτά, θέλει να τον τιμωρήσει, γιατί όταν έχτιζε το σπίτι του, ο πατέρας του πελάτη μου που δεν ζει, του έφερνε την πολεοδομία για να μην πειραχτεί η μεσοτοιχεία...!! Η κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι η μεσοτοιχεία της ανοίκει! Αυτά!

Link to comment
Share on other sites

τρελή γκόμενα αυτή η μεσοτοιχεία...σφάζονται παληκάρια στα πόδια της

 

σόρρυ πηνελόπη αλλά με αυτά που διαβάζω μονο έτσι την παλεύω...

σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν,Πηνελόπη

 

Ο μεσότοιχος είναι μία ιδιοτροπία των παλαιών σχεδίων πόλεως.Σϋνηθες πάχος:50-60 cm.Αυτός που έκτιζε πρώτος,έκτιζε το μεσότοιχο μισό στα όρια του οικοπέδου του κ μισό στα όρια του όμορου.Έτσι,αυτός που έκτιζε δεύτερος,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ να κτίσει τοίχο στην πλευρά του όμορου.Το όριο των οικοπέδων ήταν λοιπόν ακριβώς στο κέντρο του μεσότοιχου.

 

Μετά τον αντισεισμικό που προέβλεπε αρμό,έγινε της κακομοίρας με τα όρια.Κ με τον Κ.Β.Π.Ν. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η συνέναιση για την κατεδάφιση του μεσότοιχου στην πλευρά των ορίων του νεόδμητου,δηλαδή συνέναιση για το ''ξύρισμα'' του μισού πάχους του τοίχου.Επειδή οι τοίχοι αυτοί ήταν ερείπια,κανείς όμορος δεν έδινε συνέναιση.Η κατασκευαστική λύση ήταν απλή:ο νεόδμητος ''κόλλαγε'' στο μεσότοιχο,κ μόλις τον ξεπερνούσε σε ύψος τον ''καβάλαγε'' κατά το μισό του πάχος.

 

Στην περίπτωσή σου η κατάσταση έχει προχωρήσει:Ο νεόδμητος ΤΟΤΕ δεν ''καβάλησε'' όπως φαίνεται τον μεσότοιχο,κ στη συνέχεια ο όμορος πελάτης σου έκτισε εκ νέου,γκρεμίζοντας το μεσότοιχο πάνω στον οποίο είχε κολλήσει ο διπλανός του.Έτσι,χάθηκε μία για πάντα το παλαιό όριο των οικοπέδων.

 

Πάρε τα 2 τοπογραφικά συμβολαίων ΚΑΙ τα συμβόλαια κ προσπάθησε να βρεις το όριο.

 

Κ αρκετά πλέον με αυτή την ιστορία ''τα όρια υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη'',αυτό δεν ισχύει πάντα,μόνο κατά περίπτωση.....Πριν κάνεις τοπογραφικό,ΖΗΤΗΣΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ?Γιατί,ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να μπλέξεις....Τώρα,ποιός θα σου γλυτώσει το χρόνο σου αν η υπόθεση πάει δικαστικώς?Κ πού βασίστηκες για υπόδειξη ορίων?Η υπόδειξη από τον ιδιοκτήτη δεν σε καλύπτει σε αυτή την περίπτωση κατά τη γνώμη μου....

 

ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ,ΕΧΩ ΤΣΑΚΩΘΕΙ,ΕΧΩ ΦΑΕΙ BANS,ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ....

 

ΤΙΤΛΟΣ Κ ΤΕΛΟΣ!!!!!!!

 

Αυτή είναι η γνώμη μου κ μάλλον αυτή είναι που γλυτώνει από κακοτοπιές......

 

Και παρακαλώ τί σημαίνει ''ο γείτονας δεν έχει στοιχεία''?Στο συμβόλαιό του δεν αναγράφονται διαστάσεις οικοπέδου?

Ρε συ Πηνελόπη,με μία κορδελιά κ μόνο σας εκθέτει κ εσένα κ τον πελάτη σου αν έχει δίκιο...............δεν χρειάζεται ΚΑΝ μηχανικό για να αποδειχθεί σωστός............

 

Πρόσεχε την αξιοπιστία σου Πηνελόπη,είναι το μόνο πράγμα που μας κρατάει ζωντανούς στην αγορά,όχι η εξυπηρέτηση του πελάτη με κάθε τρόπο.............

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

zavi, τα σέβη μου φίλε!

 

Κτιριοδομικός Κανονισμός άρθρο 10

 

3. Μεσότοιχος είναι ο εξωτερικός τοίχος κτιρίου ή ο τοίχος περιγράμματος που βρίσκεται κατά μήκος και πάνω στο κοινό όριο ομόρων οικοπέδων και καταλαμβάνει χώρο και από τα δυο οικόπεδα.

4. Η κατασκευή μεσοτοίχων στα κτίρια απαγορεύεται.

5. Μεσότοιχοι κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν τις 30.9.1955 απαγορεύεται να κατεδαφιστούν χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτιρίων.

Οι μεσότοιχοι που δεν κατεδαφίζονται ενσωματώνονται στο υπό ανέγερση κτίριο ή σε τμήμα του κτιρίου σε περίπτωση προσθήκης.

Κατά την ανέγερση κτιρίου σε επαφή με διατηρούμενο μεσότοιχο ή προσθήκη σε κτίριο που περιλαμβάνει μεσότοιχο, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση φορτίων σ΄ αυτόν με οποιοδήποτε τρόπο.

6. Κατ΄ εξαίρεση σε περίπτωση ανέγερσης κτιρίου σε επαφή με το κοινό όριο, έστω και χωρίς την συγκατάθεση του όμορου ιδιοκτήτη, αλλά με την υποχρέωση λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας επιτρέπεται η κατεδάφιση μεσότοιχων βοηθητικών παρατημάτων που δεν κατοικούνται καθώς και τοίχων περιφραγμάτων.

Η κατεδάφιση των κατασκευών αυτών αρχίζει 20 ημέρες μετά τη σχετική νόμιμη ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη τους.

Σε περίπτωση μεσότοιχου επικινδύνως ετοιμόρροπου δεν εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία αλλά οι διατάξεις περί επικινδύνων κτιρίων.

8. Σε περίπτωση που αμφισβητείται η θέση του κοινού ορίου των ιδιοκτησιών σε σχέση με τον υπάρχοντα μεσότοιχο, δεν απαγορεύεται η χορήγηση άδεια κατεδάφισης του μεσότοιχου και κατασκευή νέου τοίχου. Η επίλυση της διαφοράς ανήκει στα αρμόδια δικαστήρια.

9. Στους μεσότοιχους και τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου που ανεγείρονται σε επαφή με το κοινό όριο των ιδιοκτησιών απαγορεύεται η διάνοιξη ανοιγμάτων.

Link to comment
Share on other sites

ikarnaris την καλημέρα μου κ τα σέβη μου επίσης!!

 

Ευχαριστώ για την παράθεση του Κτιριοδομικού,βαριόμουν να την ξαναβρώ,καθώς φτάσαμε αισίως τα 4 (τέσσερα) θρεντς που λένε το ίδιο πράγμα περί μεσοτοίχων........

 

Hasta la vista!!!!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης προς ενημέρωση όλων μας :

 

Αποφάσεις δικαστηρίων αρμόδιων προς επίλυση αστικών διαφορών που έχουν να κάνουν με μεσότοιχους, συνεπικουρούμενες από εκθέσεις αυτοψίας πολεοδομικών γραφείων ορίζουν ότι σε περίπτωση που ο μεσότοιχος κατεδαφιστεί θα πρέπει να επανακατασκευαστεί ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ.

 

Δλδ αν κάποιος κατεδαφίσει μεσοτοιχία τότε επιβάλλεται να τον κατασκευάσει με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση και υλικά. Δεν μπορείς δλδ να ξαναφτιάξεις μεσότοιχο με οπτόπλινθους ....άντε και κανά σενάζ.

 

Επίσης επειδή συνήθως είναι φέρουσες λιθοδομές μπορεί να επιβληθεί και ο έλεγχος στατικής επάρκειας της νέας μεσοτοιχίας.

 

Αυτά από αστικά δικαστήρια8-)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τη βοήθεια όλους, απλά ήθελα να πω στο συνάδελφο ikanaris, πριν γίνει τόσο επικριτικός να σκεφτεί ότι άλλο ρώτησα και σε άλλο απανταει. Ρώτησα τι γίνεται σε περίπτωση που βρεθεί θεμελίωση της μεσοτοιχείας και όχι τι είναι μεσοτοιχεία!!

Επιπλέον σε ένα forum, δεν μπορείς να αναλύσεις τόσο καλά μια υπόθεση, για αυτό το λόγο και η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμένη. Βεβαίως και ζήτησα συμβόλαια, και παλιά τοπογραφικά, τα οποία συμβαδίζουν με τις δικές μου μετρήσεις, όπως και στο Σχέδιο Πόλεως που φυσικά το τσέκαρα. Ως προς τις διαστάσεις του οικοπέδου μου συμβαδίζει και το επίσημο πόρισμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Τ.Α.Σ.) για την παλιά οικοδομή του πελάτη μου που είχε κριθεί κατεδαφιστέα. Έτσι με μια κορδελιά απλά αποδεικνύεται ότι έχουμε μάλλον δικιο. Δεν μπορώ όμως να είμαι και κάτω από το έδαφος!!!

To μόνο που επέβαλαν τα συμβόλαια, ήταν τακτοποίηση με έναν άλλο γείτονα που ήταν μή άρτιος την οποία μετά απο πολύ αγώνα φέραμε εις πέρας. Δεν έλεγαν τίποτα για μεσοτοιχεία απολύτως. Στο πεδίο έχει έρθει Πολεοδομία, έχουμε δεί όλοι μαζί τα όρια πρωτού βέβαια βγει η αδεια, έχουν μετρήθεί όλες οι προσόψεις της γειτονιάς, έχει έρθει αστυνομία και πολλοί δικηγόροι, καθώς ο μη άρτιος γείτονας δεν καταλάβαινε το λόγο που έπρεπε να γίνει άρτιος για να μπορούμε και εμείς να οικοδομήσουμε. Και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των γεγονότων ούτε ο πελάτης μου αλλά ουτε και ο γείτονας με τη μεσοτοιχεία είπαν το οτιδήποτε για τα μεταξύ τους προβλήματα. Ούτε τα συμβόλαια, που πίστεψέ με είναι πολλά, έλεγαν κάτι για μεσοτοιχεία. ..

 

Οσο για τα στοιχεία του γείτονα, δεν νομίζω ότι όταν βγάζεις μια άδεια ζητάς τα συμβόλαια από τους γείτονες παρά μόνο αν υπάρχει θέμα τακτοποίησης. Ούτε και θα μου τα έδινε όπως τώρα δεν μου τα δίνει. Όυτε ψάχνεις χωρίς λόγο εμφανή άδειες άλλων ανθρώπων στις Πολεοδομίες, όταν έχεις τόσα στοιχεία που δείχνουν ότι το οικόπεδό σου είναι μέχρι τον τοίχο του δίπλα και όχι 40πόντους μέσα. Ο δίπλα ήταν άρτιος, με νέα οικοδομή σχετικα.. οπότε αυτό ήταν το σημαντικό. Δεν μπορείς να είσαι μάντης.

Μάλλον το θέμα θα το λύσουν τα δικαστήρια..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.