Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συσφίξεις κοχλιών και φλαντζών....


Samdreamth

Recommended Posts

Λοιπόν, έχω να ρωτήσω το εξής:

 

Στο εργοστάσιο που εργάζομαι, έχουμε έναν λέβητα που λειτουργεί με φυσικό αέριο και παράγει γύρω στους 6 tn ατμό την ώρα...

 

Θα ήθελα να μου πείτε, αν ξέρετε φυσικά, που μπορώ να βρω κάποιο εκπαιδευτικό υλικό (pdf, βιβλίο, σημειώσεις κλπ) το οποίο να αναφέρεται στις συσφίξεις κοχλιών και φλαντζών οι οποίες λειτουργούν σε υψηλή θερμοκρασία... Όπως καταλαβαίνεται, οι αβαρίες που συμβαίνουν στο λεβητοστάσιο οφείλονται κυρίως σε χαλαρές συναρμογές (κοχλιών) ή σε μη στεγανές φλάντζες κλπ... Οτιδήποτε υλικό έχει σχέση με αυτά, ή με συστήματα παραγωγής ατμού γενικότερα, θα ήταν πολύ χρήσιμο.

 

Αν έχετε υπόψη σας τέτοιο υλικό, θα σας ήμουν ευγνώμων... icon_smile_wink.gif

Link to comment
Share on other sites

Κάθε φλαντζωτή σύνδεση θα πρέπει να έχει υπολογιστεί και ο υπολογισμός θα πρέπει να βρίσκεται στον φάκελο του λέβητα ή τουλάχιστον να είναι διαθέσιμος στον πελάτη.

 

Ποιά είναι η μέγιστη πίεση λειτουργίας και η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να εμφανιστεί στην φλαντζωτή σύνδεση που αναφέρεσαι;

 

Θεωρία για τις φλαντζωτές συνδέσεις μπορείς να διαβάσεις στα Piping articles.

Με λίγα λόγια, υπολογίζεται ο κατάλληλος αριθμός μπουλονιών και η κατάλληλη διάσταση κάθε μπουλονιού, ώστε ανάλογα με την πίεση/θερμοκρασία και τις ιδιαίτερες συνθήκες να εξασφαλιστεί στεγανότητα.

 

Η ροπή σύσφιγξης κάθε μπουλονιού μπορεί να είναι το μέγιστο όσο η μέγιστη επιτρεπόμενη ροπή που προκύπτει από την διάμετρο του κάθε μπουλονιού.

Πρακτικά, η ροπή αυτή επιτυγχάνεται όταν έχεις καθαρά και λιπασμένα σπειρώματα, και καργάρεις με το αντίστοιχο κλειδί (χωρίς προέκταση) τα μπουλόνια.

Η θεωρία για τα μπουλόνια είναι η θεωρία κοχλιωτών συνδέσεων.

 

Προσοχή στην σειρά σύσφιγξης.

Προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου υλικού για το παρέμβυσμα (gasket).

Προσοχή στην παραλληλία των προσώπων της φλαντζωτής σύνδεσης.

Link to comment
Share on other sites

Ποιά είναι η μέγιστη πίεση λειτουργίας και η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να εμφανιστεί στην φλαντζωτή σύνδεση που αναφέρεσαι;

 

Κώστα, καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για τους 2 συνδέσμους...

 

Η σύνδεση δεν είναι σύγκεκριμένη... Δηλαδή δεν αναφέρομαι σε μία σύνδεση, αλλά ρώτησα γενικώς. Μέσα στο λεβητοστάσιο υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και αντίστοιχα υψηλές πιέσεις λειτουργίας... Από φλάντζες και βίδες έχει πάρα πολλές. Θέλουμε κατά κάποιο τρόπο να τις ρυθμίσουμε ώστε να αποφύγουμε τις μελλοντικές αβαρίες... Γιατί η κάθε αβαρία συνεπάγεται το σταμάτημα του λέβητα και κατά συνέπεια της μισής σχεδόν παραγωγής του εργοστασίου... :sad:

 

Σε ευχαριστώ και πάλι για τα links.... ;)

Link to comment
Share on other sites

Χονδρικά, μπορείς να σφίξεις κάθε μπουλόνι μέχρι την μέγιστη επιτρεπόμενη ροπή στρέψης, που προκύπτει ανάλογα με την διατομή του.

 

Μεγάλη προσοχή στο υλικό των μπουλονιών. ΜΗΝ αλλάζεις υλικό μπουλονιών ή παξιμαδιών σε διαφορετικό από αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής.

 

Tι υλικό χρησιμοποιείτε για παρέμβυσμα (gasket);

Link to comment
Share on other sites

Σε συνδυασμό με τους πίνακες που επισυνάπτονται παραπάνω, απαραίτητο εργαλείο για τον τεχνικό που κάνει την συντήρηση είναι ένα Δυναμόκλειδο για την ακριβή ροπή σύσφιξης των κοχλιών και περικοχλίων ... Τα μηχανήματα με τον ατμό ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ μπορεί να αποβουν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ!

Αυτά, που παίρνει ο μάστορας έναν σωλήνα με ένα κλειδι μέσα και πατάει επάνω για να "δηθεν" σφίξει τα μπουλόνια εκτός από καραγκιοζιλίκι του bob του μάστορα είναι και κάτι που μπορεί να προκαλέσει ΑΣΤΟΧΙΑ!

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, για το είδος των στεγανοποιητικών, θα σου απαντήσω εκτεταμένα άλλη μέρα, να διερευνήσω λίγο το θέμα... Πάντως για αυτά που λες για αλλαγή υλικού μπουλωνιών κλπ εννοείται ότι συμφωνώ...

 

YANNISATH_21, όταν "παίζεις" με 13,5 bar πίεση, δια ροπάλου πρέπει να είσαι προσεκτικός, αλλιώς θα ψάχνουν μετά τα "κομμάτια" σου, όσο άσχημο και αν ακούγεται αύτό... :sad:

 

Σας ευχαριστώ και τους 2 για τις υποδείξεις... Είναι η πρώτη μου επαφή με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και με λεβητοστάσια και θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, γιατί το απαιτεί η φύση της δουλειάς...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.