Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέμα από μη μηχανικό: Ιδιωτικός δρόμος


Recommended Posts

Τελικά, με την επανεμφάνιση του/ης valenthia επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχα κάνει (#6) ότι η περιοχή με το συγκεκριμένο δρόμο είναι εκτός σχεδίου και ο δήμος προβλέπει ότι θα την εντάξει στο σχέδιο στα επόμενα 2-3 χρόνια.

 

Δεν ξέρουμε, βέβαια, 1) αν πρόκειται για σχέδιο πόλης ή για οικισμό και 2) το στάδιο που βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες αλλά οπωσδήποτε τα 2-3 χρόνια θεωρούνται πολύ αισιόδοξη εκτίμηση.

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι καινούριο μέλος του φόρουμ (ζητώ κατάνοηση για πιθανά λάθη μου) και..... σε απόγνωση!!. Χρειάζομαι κάποια συμβουλή και δεν ξέρω που ν απευθυνθώ. θα το εκτιμούσα αφάνταστα αν με βοηθούσατε κι εμένα λίγο. Συγκεκριμένα:

Εχω ένα οικοπεδο από κληρονομιά, το οποίο είναι εντός σχεδίου πόλεως, άρτιο, οικοδομήσιμο και γωνιακό και θέλω να το πουλήσω. Περιβάλλεται από 2 δρόμους. Όμως ο ένας δρόμος είναι ιδιωτικός και όπως με πληροφόρησαν, όποιος θα χτίσει δεν θα μπορεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ν' ανοίξει παράθυρα σ αυτόν τον ιδωτικό δρόμο. Στην εφορία βέβαια θα το πληρώσει ως γωνιακό, αλλά θα το χτίσει ως μεσαίο. Άρα δεν νομίζω να το αγοράσει κανείς.

 

1. Ισχύει αυτό?

2. Αν ισχύει, υπάρχει περίπτωση να γίνει "κανονικός, δημόσιος" αυτός ο ιδιωτικός

δρόμος που υπάρχει έτσι κι αλλιώς εδώ και 40 χρόνια?

3. Που μπορώ ν' απευθυνθώ σχετικά?

4. Παράθυρα και είσοδοι είναι το ίδιο? Ρωτώ, γιατί υπάρχουν π.χ. κτίσματα (οικία,

σουπερ μάρκετ) με είσοδο στον δρόμο αυτό

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι καινούριο μέλος του φόρουμ (ζητώ κατάνοηση για πιθανά λάθη μου) και..... σε απόγνωση!!. Χρειάζομαι κάποια συμβουλή και δεν ξέρω που ν απευθυνθώ.

 

Μπορώ να σου πω που θα απευθυνθείς: σε Τοπογράφο ή Πολιτικό Μηχανικό. Επ' αμοιβή. Όχι γιατί είμαστε παραδόπιστοι (σαν κάτι άλλους "επαγγελματίες" σε διάφορα fora που τους ρωτάς "ποιά είναι η προθεσμία για την υποβολή Ε9;" και σου απαντάνε "πλήρωσε λογιστή να σου την πει"), αλλά γιατί δίνεις ελάχιστα στοιχεία, κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη, και χρειάζεται ψάξιμο (και άρα δαπάνη χρόνου) από αυτόν που θα σου δώσει τη συμβουλή. Δουλειά η οποία δε γίνεται δωρεάν.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα συνιστούσα και ένα δικηγόρο που ασχολείται κυρίως με θέματα αστικού δικαίου. Όλα αυτά τα ερωτήματα μου κάνουν λίγο νομικίστικα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας μηχανικός θα πρέπει να δίνει απάντηση σε όλα αυτά καθώς έχω την εντύπωση ότι μπαίνει σε ξένα χωράφια.

Link to comment
Share on other sites

lerche αν είσαι σε απόγνωση (που δεν βρίσκω το λόγο μιας και σου ρθε ένα ωραίο δίφατσο οικόπεδο από τοπουθενά) μην χάνεις τον χρόνο σου και μην ακούς τι λεέι ο ένας και ο άλλος που δεν τον ξέρεις και δεν έχει και όλα τα στοιχεία (να μην αρχίσω να απαριθμώ ποια είναι αυτά που χρειάζεται κάποιος να μελετήσεις π.χ. ΟΛΑ τα συμβόλαια του οικοπέδου) Πήγαινε σε τοπογράφο η πολ. μηχ (καλύτερα στον πρώτο) και θα βγάλεις άκρη δεν υπάρχει περίπτωση!

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι καινούριο μέλος του φόρουμ (ζητώ κατάνοηση για πιθανά λάθη μου) και..... σε απόγνωση!!. Χρειάζομαι κάποια συμβουλή και δεν ξέρω που ν απευθυνθώ. θα το εκτιμούσα αφάνταστα αν με βοηθούσατε κι εμένα λίγο. Συγκεκριμένα:

Εχω ένα οικοπεδο από κληρονομιά, το οποίο είναι εντός σχεδίου πόλεως, άρτιο, οικοδομήσιμο και γωνιακό και θέλω να το πουλήσω. Περιβάλλεται από 2 δρόμους. Όμως ο ένας δρόμος είναι ιδιωτικός και όπως με πληροφόρησαν, όποιος θα χτίσει δεν θα μπορεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ν' ανοίξει παράθυρα σ αυτόν τον ιδωτικό δρόμο. Στην εφορία βέβαια θα το πληρώσει ως γωνιακό, αλλά θα το χτίσει ως μεσαίο. Άρα δεν νομίζω να το αγοράσει κανείς.

 

1. Ισχύει αυτό?

2. Αν ισχύει, υπάρχει περίπτωση να γίνει "κανονικός, δημόσιος" αυτός ο ιδιωτικός δρόμος που υπάρχει έτσι κι αλλιώς εδώ και 40 χρόνια?

3. Που μπορώ ν' απευθυνθώ σχετικά?

4. Παράθυρα και είσοδοι είναι το ίδιο? Ρωτώ, γιατί υπάρχουν π.χ. κτίσματα (οικία, σουπερ μάρκετ) με είσοδο στον δρόμο αυτό

 

Σ' αυτό το θέμα καταγράφηκαν οι απόψεις πολλών μηχανικών (και μάλιστα διαφορετικών ειδικοτήτων) για τους ιδιωτικούς δρόμους. Στο μήνυμα 31 έχω περιγράψει το παράδειγμα των ιδιωτικών δρόμων που βρίσκονται μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά δεν εγκρίθηκαν ως κοινόχρηστοι χώροι με το σχέδιο πόλης. Σ' αυτή την κατηγορία, νομίζω ότι, περιλαμβάνεται και ο δρόμος που περιγράφετε.

 

Επομένως, το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να ερευνήσετε στο δήμο αν ο συγκεκριμένος δρόμος έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτικός με τις σχετικές διαδικασίες. Αν ΝΑΙ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αν ΟΧΙ τότε πρέπει να προωθήσετε τις διαδικασίες και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα μηχανικό που να γνωρίζει αυτά τα θέματα και θα πρότεινα τοπογράφο μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ, ευχαριστώ πολύ. Ναι διάβασα το μήνυμα 31. Ισως όντως το οικόπεδο μου ανήκει σ αυτή την περίπτωση. Αυτός ο ιδ.δρόμος είναι πολύ μακρύς και πολύ πυκνοκατοικιμένος. Και τα κτίσματα , τα περισσότερα καινούρια. Όλα όμως, μα όλα, δεξιά και αριστερά του δρόμου, έχουν μπαλκόνια και βεράντες στο δρόμο αυτό. Μίλησα και με ιδιοκτήτες που έχτισαν πρόσφατα και δε γνώριζαν τίποτε για ιδ. δρόμο κτλ. .Το τελευταίο οικοπεδο στο δρόμο αυτό είναι το δικό μου. Παρ' ολ' αυτά θα πάω στο Δήμο. Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Up το θρεντ μετά από 10 χρόνια χάρη στο φίλο μου τον @tetris

Λοιπόν tetris, επειδή είσαι ωραίος και έχεις αυτοπεποίθηση, παραθέτω με τεκμηρίωση την περίπτωση ''δημοτικών οδών μη χαρακτηρισμένων', οι οποίες αν τους αφαιρέσεις τον αριστοκρατικό τίτλο  που εφηύραν για την ύπαρξή τους, είναι ''ιδιωτικές οδοί εντός σχεδίων πόλεως'':

 

Περίπτωση ''ιδιωτικών κοινόχρηστων χώρων που σχηματίστηκαν με ιδιωτική βούληση''

Ρωμαλιάδης, ''Περί Αρτιοτήτων-Κατατμήσεων', τόμος Η-4, έκδοση 2004, σελ. 15-16:

''β.2) Εάν όμως οι ιδιωτικοί κοινόχρηστοι χώροι δημιουργήθηκαν μετά την ισχύ του άρθρου 20 του ΝΔ 1923 κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 20, τότε εφόσον καταργούνται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, εφόσον δηλαδή βρίσκονται μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα και όχι μέσα στο πλάτος εγκεκριμένων δρόμων που καθορίζει το συγκεκριμένο σχέδιο πόλης της περιοχής, τότε σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 1337/83 προσκυρώνονται κατά τις κείμενες διατάξεις, κατά τις διατάξεις δηλαδή της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν.Δ/τος 690/48 και την αποζημίωση λαμβάνει ο κύριος των εκτάσεων αυτών ή ο Δήμος ή όποιος τέλος πάντων αναδειχθεί δικαιούχος.

Η προσκύρωση των ιδιωτικών δρόμων, που βρίσκονται σε οικοδομικά τετράγωνα, γίνεται εφόσον δια των οδών αυτών δεν εξυπηρετούνται τυφλές ιδιοκτησίες μη δυνάμενες δια τακτοποιήσεως να αποκτήσουν πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό. Αν εξυπηρετούνται όμως τυφλές ιδιοκτησίες, τότε η προσκύρωση δεν είναι δυνατή και φυσικά δεν επιτρέπεται να γίνει. Τούτο διότι στην χρησιμοποιούμενη παράγραφο 4 του άρθρου 3 ΝΔ 690/48, για την προσκύρωση, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται προσκύρωση ιδιωτικής οδού όταν κατά την κρίση της αρχής αποκλείεται δια της προσκυρώσεως η επικοινωνία μετά των εγκεκριμένων οδών οικοδομών που έχουν ανεγερθεί βάσει αδείας της αρμόδιας αρχής ή δεν εξασφαλίζεται η επικοινωνία κατά προβλεπόμενο υπό των κειμένων διατάξεων τρόπον. Οικόπεδα με άρτιο εμβαδόν που έχουν αποκλειστικά πρόσωπο σε δρόμους που δημιουργήθηκαν μετά την ισχύ του άρθρου 20 ΝΔ 17-7/16.8.1923, (με ιδιωτική πρωτοβουλία) και που βρίσκονται μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα, οικοδομούνται σαν «τυφλά», με απόφαση Νομάρχη, σύμφωνα με την παρ. 5 του ενοποιημένου άρθρου (43- 44- 45), εφόσον όμως α) δεν είναι δυνατή η με τακτοποίηση απόκτηση προσώπου σε εγκεκριμένο (δημόσιο) κοινόχρηστο χώρο και β) εφ6οον τα οικόπεδα αυτά δεν προέρχονται από υπαίτια κατάτμηση μετά την ισχύ του ΝΔ 690/48.''

 

Επομένως συνάδελφε ΥΠΑΡΧΟΥΝ ιδιωτικές οδοί εντός σχεδίου πόλεως, που για να μην τις λέμε έτσι τις ονομάσαμε ''δημοτικές οδούς μη χαρακτηρισμένες''. Τώρα θα μου πεις πώς το ξέρω εγώ. Το ξέρω γιατί έχω προσωπική ιδιοκτησία όμορη σε τέτοιο παλτό, όπως θα έπρεπε να προσέξεις στο παρόν θρεντ προ δεκαετίας που παρέθεσες για να δοκιμάσεις να μου επιστρέψεις τους χαρακτηρισμούς περί ''απόψεως''.

Και αυτό γιατί ανεξαρτήτως της δικής μου και της δικής σου ηλικίας, εγώ είμαι Λύκος και εσύ είσαι το λυκάκι, που έβγαλε κυνόδοντα και παίζει με το μεγάλο Λύκο, νομίζοντας ότι έγινες και εσύ λύκος με τα 2 ασήμαντα χαρτάκια που παρέθεσες στο άλλο θρεντ.

Τελευταία αποφεύγω να ανοίγω τα μάτια συναδέλφων με μασημένη τροφή σαν αυτή του παρόντος, γιατί αφενός μεν αυτό είναι και το ανταγωνιστικό μου πλεονέκτημα στην αγορά, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει λόγος μιας και τέτοιες υποθέσεις πάλι σε εμένα θα καταλήξουν σε αυτή την αγορά γιατί απαιτείται υποδομή να τις δουλέψεις. Και αν χρειάζεσαι ακόμα πιο αναλυτικά ντοκουμέντα, σε προσκαλώ να βρεθούμε για τσίπουρα να σου παραθέσω χαρτούρα, αλλά το λογαριασμό τον πληρώνεις εσύ γιατί η αλήθεια είναι ότι έχασες, χωρίς καν να ορίσουμε το αντίτιμο. Επομένως το ορίζω εγώ. Σε ευχαριστώ ειλικρινά γιατί με ιντριγκάρισες και πέρασα ωραία μετά από πολύ καιρό, μικρό λυκάκι.

 

Την καλημέρα μου και τα σέβη μου.

Edited by [email protected]
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.