Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καπνοδόχοι τζακιού μπάρμπεκιου και λέβητα σε μια καμινάδα.


bigdamage

Recommended Posts

Καλημέρα.Πριν λίγες μέρες με ρώτησε κάποιος το εξής:είχε 2 καμινάδες 1 απ'ο το τζάκι και 1 από το λέβητα και ήταν δίπλα η μία στην άλλη.πια καμινάδα πρέπει να είναι ψηλότερη και γιάτί?πόσο πάνω από την στέγη πρέπει να έιναι μία καμινάδα?από τον κανονισμό του αερίου πάντως ξέρω πως πρέπει να είναι από 1 εως 1.5 μέτρα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Φίλε bigdamage γειά σου.

Εγώ θα το σκεφτόμουν ως εξής:

Ποια από τις δύο καμινάδες βγάζει καυσαέρια με υπερπίεση? Μάλον αυτή του λέβητα. Οπότε αυτή μπορεί να μπει χαμηλότερα από την απόληξη της καμινάδας του τζακιού. Γιατί τα καυσαέρια του τζακιού συνήθως ανεβαίνουν ελεύθερα (έχουν μια μικρή θετική διαφορά πίεσης επειδή είναι πιο ζεστά) άρα καλά θα κάνουν να βγαίνουν στην απόληξη χωρίς εμπόδιο γύρω γύρω. Μετά αν θα έβαζες στην απόληξη της καμινάδας του τζακιού καπέλο που περιστρέφεται η λειτουργία του θα ήταν προβληματική αν η καμινάδα του λέβητα ήταν πιο ψηλή από αυτή του τζακιού.

Όλα αυτά αν ο λέβητας είναι υπερπιεστικός. Αν δεν είναι, είναι για παράδειγμα επιδαπέδιος τύπου Β και χωρίς ανεμιστήρα για τα καυσαέρια, αερίου, τότε... είναι καλυτερα να εξασφαλίσης ότι δεν θα εμποδίζονται τα καυσαέρια του λέβητα και θα σου έλεγα να κάνεις το ανάποδο να βάλεις πιο ψηλά την καμινάδα του λέβητα.

 

Για το ύψος της απόληξης....

ο κτιριοδομικός γράφει "Η καπνοδόχος πρέπει να καταλήγει τουλάχιστον 1μ. από το σημείο εξόδου της, 0.70 μ. από οποιαδήποτε ακμή κτιρίου που βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερη των 3μ. και 1.5μ. από καυστά υλικά.

ο τεχνικός κανονισμός αερίου (χωρίς να είμαι σίγουρος αλλά τόσα χρόνια που το εφαρμόζω δεν βρήκα κάπου πρόβλημα) θέλει για να μπορεί να δημιουργείται ελκυσμός των καυσαερίων προς τα πάνω η απόληξη της καμινάδας να απέχει τουλάχιστον 2μ. από την τελευταία συσκευή αερίου.

Τώρα αν εσύ έχεις επιδαπέδιο λέβητα στο υπόγειο και η απόληξη είναι στο δώμα το προηγούμενο υπερκαλύπτεται. Αν έχεις στο τελευταίο όροφο επιτοίχιο τότε θα φροντίσεις η απόληξη της καμινάδας να απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα από το σημείο που μπαίνουν τα καυσαέρια στην καμινάδα (εκεί που τελειώνει ο καπναγωγός).

 

Αυτά και καλημέρα. :)

Link to comment
Share on other sites

Μήπως είναι θέμα θορύβου; Αν η καμινάδα του τζακιού είναι ψηλότερα ίσως να μεταφέρει θόρυβο στο διαμέρισμα.

 

Και κάτι άλλο. Το καλοκαίρι μπορεί να δημιουργείται στο τζάκι ανάποδος ελκυσμός. Δηλαδή η καμινάδα να φέρνει προς τα μέσα φρέσκο αέρα. Καλό είναι αυτός ο αέρας να μην περιλαμβάνει και καυσαέρια από το λέβητα ο οποίος μπορεί να δουλεύει για το boiler. Άρα πρέπει να είναι χαμηλότερα... Βέβαια υπάρχει και το ντάμπερ...

Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να ρωτησω κατι αλλο βασιζομενος στην παραπανω ερωτηση αλλαζοντας λιγο ομως τα δεδομενα. Αν υποθεσουμε οτι θελουμε να κατασκευασουμε δυο καπνοδοχους τζακιων, λαμβανοντας υποψιν οτι το περισσοτερο καιρο πνεουν Βορειοι ανεμοι, πως ακριβως θα τις τοποθετουσατε ?? Πλαι-πλαι στο ιδιο υψος ή μπρος πισω οπου η πισω θα ηταν ψηλοτερη και κατα ποσο ?? Ως προς τα καπελα τι πιστευετε οτι θα ηταν η καλυτερη λυση ?

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Είμαι αρχιτέκτονας και σε μία από τις κατασκευές μου θέλω να σχεδιάσω ένα στοιχείο χτισμένο από τούβλο/πέτρα το οποίο να ομαδοποιεί τις καπνοδόχους από τζάκι, μπάρμπεκιου και λέβητα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για τρεις ξεχωριστές καπνοδόχους μέσα σε κοινή επένδυση. Φανταστείτε ένα μεγάλο πέτρινο ορθογώνιο το οποίο στο εσωτερικό του κρύβει τις τρεις ξεχωριστές καπνοδόχους. Το ερώτημα τώρα είναι πως θα συμπεριφερθούν αυτές αν και οι τρεις τερματίζουν στο ίδιο ύψος, κάτι που θα ήθελα σαν αρχιτεκτονικό στοιχείο. Υπάρχει περίπτωση με κάποιο συνδυασμό λειτουργίας ή μη των τριών να τραβήξει η μια τα καυσαέρια της άλλης; Όσο το έχω ψάξει, έχω βρεί πληροφορίες για τη λειτουργία της κάθε μιας ξεχωριστά αλλά δεν βρήκα κάτι για τους συνδυασμούς... Για παράδειγμα όταν λειτουργεί ο λέβητας αλλά όχι το τζάκι, μπορεί το δέυτερο να τραβήξει τα καυσαέρια του πρώτου; Αν και τα δύο λειτουργούν κλπ; Τέλος αν όντως υπάρχει η πιθανότητα προβλήματος, υπάρχουν αντίστοιχα λύσεις;;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ο λέβητας υποθέτω ότι είναι πετρελαίου και 99% έχεις καυστήρα με ανεμιστήρα. Που σημαίνει ότι ωθεί τα καυσαέρια μέσα στην καμινάδα.

Το τζάκι και το μπάρμπεκιου, από την άλλη μεριά δεν έχουν ανεμιστήρα, αλλά η ροή των καυσαερίων καθορίζεται από μία λεπτή ισορροπία πίεσης ελάχιστων mbar ανάμεσα στην αρχή και στο τέλος της καμινάδας.

Είναι δυνατόν, εάν το τζάκι ή το μπάρμεκιου είναι σβηστά, να επικρατήσει χαμηλότερη πίεση στην αρχή της καπνοδόχου (του τζακιού ή του μπάρμπεκιου) από ότι στο τέλος της καπνοδόχου, που όπως λες θα είναι δίπλα στο τέλος της καπνοδόχου του λέβητα.

Αυτή η χαμηλότερη πίεση (που π.χ. μπορεί να προκληθεί από έντονους ανέμους) θα οδηγήσει ένα μέρος των καυσαερίων του λέβητα, μέσα στην καπνοδόχο του τζακιού ή του μπάρμπεκιου, με ενοχλητικά και ίσως επικίνδυνα αποτελέσματα.

 

Λύσεις

1. Απομακρύνεις τις άκρες των καπνοδόχων καθ'ύψος τουλάχιστον κατά 1,5 μέτρο (όσο περισσότερο τόσο καλύτερο) και φροντίζεις να είναι η φορά εξόδου των καυσαερίων σχεδόν οριζόντια με τους τρεις οριζόντιους άξονες εξόδου να έχουν γωνία μεταξύ τους 120 deg. Φροντίζεις η καπνοδόχος του λέβητα να βγαίνει ψηλότερα από τις άλλες

2. Tοποθετείς κλαπέτα στις καπνοδόχους του τζακιού και του μπάρμπεκιου. Οχι στον λέβητα.

 

Κάτι άλλο. Φρόντισε, οι τρεις καπνοδόχοι να έχουν καλή στεγανότητα ο κάθε ένας, ειδικά στα σημεία κοινής όδευσης, ώστε να μην υπάρχει διαρροή καυσαερίων από την μία καπνοδόχο προς την άλλη στη κοινή περιτοιχισμένη περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

... edit κανόνας Νο. 8. Δεν κάνουμε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum.

 

Κατ' αρχάς σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα ήθελα αν μπορείς να μου εξηγήσεις λιγάκι το τμήμα που αφορά την γωνία 120 που προτείνεις να έχουν μεταξύ τους γιατί δυσκολεύομαι λιγάκι να το φανταστώ πώς ακριβώς το εννοείς.

 

Είχα κατά νου την πιθανότητα αυτή πάντως και σκεφτόμουν να αφήσω την καπνοδόχο του τζακιού πιο χαμηλά όπως λες. Μια και το μπάρμπεκιου είναι εξωτερικό και σε ανοιχτό χώρο, θεωρείς ότι πρέπει να κάνω το ίδιο και εκεί; Αν λάβουμε την περιπτώση που το μπάρμπεκιου δεν λειτουργεί, λειτουργεί ο λέβητας, φυσάει ο κατάλληλος αέρας και πράγματι τμήμα των καυαερίων κατεβεί κάτω, θα υπάρχει πρόβλημα από την στιγμή που είμαστε έξω σε ανοιχτό χώρο; Θέλω επίσης να τονίσω ότι η καμινάδες του τζακιού και του μπάρμπεκιου έχουν καθαρό ύψος περίπου 6m καθώς ξεκινούν στο ισόγειο, ενω ο λάβητας περίπου 7m μια και ξεκινάει από το υπόγειο.

 

Τέλος θεωρείς ότι αν έβαζα κάποιο σύστημα με κλείστρα όσον αφορά το τζάκι και το μπάρμπεκιου θα βοηθούσε;

Link to comment
Share on other sites

...

Μια και το μπάρμπεκιου είναι εξωτερικό και σε ανοιχτό χώρο, θεωρείς ότι πρέπει να κάνω το ίδιο και εκεί; Αν λάβουμε την περιπτώση που το μπάρμπεκιου δεν λειτουργεί, λειτουργεί ο λέβητας, φυσάει ο κατάλληλος αέρας και πράγματι τμήμα των καυαερίων κατεβεί κάτω, θα υπάρχει πρόβλημα από την στιγμή που είμαστε έξω σε ανοιχτό χώρο;

 

Οχι, πρόβλημα δεν βλέπω να υπάρχει για την ψησταριά. Για λόγους ομοιομορφίας όμως, πρότεινα να υπάρχει κλιμάκωση στις απολήξεις των καπνοδόχων: του τζακιού χαμηλά, της ψησταριάς στην μέση και του λέβητα ψηλά. Αλλά μπορείς να το κάνεις με όποια διάταξη θέλεις, αρκεί το λέβητα η απόληξη, που θα δουλεύει συνήθως να είναι όσο μακρύτερα γίνεται από την απόληξη του τζακιού.

 

 

Θέλω επίσης να τονίσω ότι η καμινάδες του τζακιού και του μπάρμπεκιου έχουν καθαρό ύψος περίπου 6m καθώς ξεκινούν στο ισόγειο, ενω ο λάβητας περίπου 7m μια και ξεκινάει από το υπόγειο.
Οσο ψηλότερη είναι η καμινάδα του τζακιού και του μπαρμπεκιου, τόσο καλύτερα τραβά. Αλλά αυτό δεν μας απασχολεί αυτή την στιγμή. Αυτό που μας απασχολεί είναι να απομακρύνουμε την μία από την άλλη. Για τον λέβητα, επειδή έχει ανεμιστήρα ο καυστήρας δεν υπάρχει πρόβλημα με το ύψος της καπνοδόχου. Αλλά θέλουμε να βγαίνει ψηλότερα για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα επανεισόδου των καυσαερίων σε μία από τις άλλες δύο καμινάδες.

 

 

...Τέλος θεωρείς ότι αν έβαζα κάποιο σύστημα με κλείστρα όσον αφορά το τζάκι και το μπάρμπεκιου θα βοηθούσε;
Για την ψησταριά, όπως λες και σύ, δεν είναι απαραίτητα. Αλλά για το τζάκι, θα πρότεινα να μπουν αν είναι δυνατόν και δύο κλαπέτα. Και αν μάλιστα το τζάκι έχει γυάλινες πόρτες για απομόνωση από τον χώρο του δωματίου, ακόμη καλύτερα.

 

 

Ρίξε μια ματιά στο συνημμένο jpeg

post-5538-131887225316_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως στα λέει ο CostaV είναι

Το μόνο πρόβλημα αν αντιμετωπίσεις είναι το τζάκι που επικοινωνεί με το εσωτερικό του σπιτιού.

Οπωσδήποτε βάλε damber, που βοηθούν και στην λειτουργία του τζακιού ανάλογα την ανεμόπτωση.

Εγώ θα σου πρότεινα σαν πιο όμορφη λύση, να είναι σε ένα επίπεδο Λέβητα-μπάρμπεκιου και στη μέση χαμηλότερα το τζάκι ( --__-- )

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.