Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καπνοδόχοι τζακιού μπάρμπεκιου και λέβητα σε μια καμινάδα.


bigdamage

Recommended Posts

Διαφωνώ.

Όταν οι καμινάδες καταλήγουν στην οροφή, καλό είναι η απαγωγή καυσαερίων να γίνεται κάθετα κι όχι οριζόντια. Άνεμοι στην ίδια κατεύθυνση με την απόληξη της καμινάδας και με αντίθετη φορά δημιουργούν προβλήματα. Αυτά όταν η απόληξη είναι ελεύθερη και δεν καλύπτεται (από πίσω) από τοίχο.

Συμφωνώ με την υψομετρική διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Aν εννοείς για το σκιτσάκι του CostaV ναι δεν πρέπει να είναι υπό γωνία, αλλά ελεύθερα προς τα πάνω

Για την δική μου πρόταση θα ήθελα να πω επίσης ότι στο ένδιάμεσο τμήμα (τζάκι) συνήθως παρατηρείται μεγαλύτερη ταχύτητα-ροή αέρα απότι στα πάνω και έτσι βοηθάει στην απαγωγή των καυσαερίων του τζακιού.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή παρατήρηση alej. Ποτέ δεν πρέπει αν έχουμε έξοδο καυσαερίων σε μία μόνο σταθερή κατεύθυνση, ακόμη χειρότερα εάν αυτή είναι οριζόντια. Η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση των καμινάδων άρα και των εγκαταστάσεων (εστίες, λέβητες, κλπ.) που τις χρησιμοποιούν σε διαφορετικές θέσεις. Η υψομετρική διαφορά δεν είναι σίγουρη λύση καθώς η μία καμινάδα μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις σε περίπτωση ανέμου και παρεμπόδιση στην ελεύθερη εξαγωγή των καυσαερίων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την παρατήρηση του alej. Δεν είναι καλή η ιδέα για οριζόντιες απολήξεις όταν οι απολήξεις είναι στην ταράτσα.

Αυτό που σκεφτόμουν είναι οτι η οριζόντιο απόληξη του λέβητα δεν θα είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στην λειτουργία του λέβητα. Αντίθετα οι οριζόντιες απολήξεις της ψησταριάς και του τζακιού είναι ... αποτυχία, διότι θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν όταν φυσά κόντρα άνεμος. Αλλά εάν δεν μπουν οριζόντιες οι απολήξεις ψησταριάς και τζακιού, δεν αξίζει να μπει οριζόντια ούτε και η απόληξη του λέβητα. Οπότε παρακαλώ διαγράψτε την ιδέα για οριζόντιες απολήξεις.

 

 

Και συμφωνώ και με τον ευπάλινο: "Η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση των καμινάδων άρα και των εγκαταστάσεων (εστίες, λέβητες, κλπ.) που τις χρησιμοποιούν σε διαφορετικές θέσεις. Η υψομετρική διαφορά δεν είναι σίγουρη λύση καθώς η μία καμινάδα μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις σε περίπτωση ανέμου και παρεμπόδιση στην ελεύθερη εξαγωγή των καυσαερίων"

Link to comment
Share on other sites

... Η υψομετρική διαφορά δεν είναι σίγουρη λύση καθώς η μία καμινάδα μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις σε περίπτωση ανέμου και παρεμπόδιση στην ελεύθερη εξαγωγή των καυσαερίων.
Υποθέτουμε σε μια κατασκευή ότι είναι άρτια. Καμινάδα και αναταράξεις δεν πάνε μαζί...
Link to comment
Share on other sites

στο ένδιάμεσο τμήμα (τζάκι) συνήθως παρατηρείται μεγαλύτερη ταχύτητα-ροή αέρα απότι στα πάνω και έτσι βοηθάει στην απαγωγή των καυσαερίων του τζακιού.

 

Κατ' αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για το χρόνο σας. Για να συγκεκριμενοποιήσω λίγο την κατάσταση επισύναψα όρισμένα σχεδιάκια για να γίνει πιο σαφές. Τώρα Fraafr η εκδοχή σου αντιστοιχεί πάνω κάτω στα chimneyV3 και chimneyV3B; Αν ναι τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αέρα της διευθύνσεως που φαίνεται στο σχήμα και αν ναί πώς αντιμετοπίζεται;

 

Τέλος θα ήθελα να συμφωνήσω οτί προφανώς από λειτουργηκής απόψεως το να τα βάλει κανείς σε ξεχωριστά σημεία είναι πιο σίγουρο. Θεωρώ όμως ότι καλό είναι να αναζητούμε ορισμένες φορές και τις πιο σύνθετες/εναλλακτικές λύσεις ακόμα και αν έχουν ένα καθαρά αισθητικό κίνητρο.

post-5756-131887225345_thumb.jpg

post-5756-131887225355_thumb.jpg

post-5756-131887225365_thumb.jpg

post-5756-131887225374_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στο chimneyV3B, όταν η φορά του ανέμου είναι όπως δείχνει το βέλος του σχήματος, τότε το τζάκι έχει αυξημένες πιθανότητες να "φέρνει" τον δικό του καπνό μέσα, όταν το τζάκι θα λειτουργεί.

Θα μπορούσες, να κάνεις κάτι σαν αυτό στο τοιχείο;

-|_|- (το είχε προτείναι και ο fraar νωρίτερα)

 

Αυτό, πιστεύω θα έλυνε το πρόβλημα στο τζάκι όταν ο άνεμος έχει την φορά του βέλους.

Link to comment
Share on other sites

CostasV είσαι πολύ γρήγορο πιστόλι :)

Σωστά το λες, στο συγκεκριμένο σχέδιο δεν βοηθά καθόλου ο αέρας, αντίθετα μάλιστα.

Εγώ σκέφτηκα την λειτουργία σαν "κανάλι" όπου ο αέρας λόγω στένωσης εμποδίου αυξάνει την ταχύτητά του για να περάσει με αποτέλεσμα να αυξάνουμε και την απαγωγή από την καπνοδώχο.

Link to comment
Share on other sites

Οντως, ο Bernouli έτσι λέει. Αλλά επειδή οι αλλαγές κατεύθυνσης και οι ριπές του ανέμου δεν είναι υπολογίσιμα μεγέθη, υποθέτω ότι ο Bernouli δεν θα έχει συνεχώς εφαρμογή και ότι μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα μερικές φορές.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσες, να κάνεις κάτι σαν αυτό στο τοιχείο;

-|_|- (το είχε προτείναι και ο fraar νωρίτερα)

 

Αυτό, πιστεύω θα έλυνε το πρόβλημα στο τζάκι όταν ο άνεμος έχει την φορά του βέλους.

 

Ενδιαφέρον έχει, αλλά προσπαθώ να φανταστώ πως θα συμπεριφερθουν οι άνεμοι όταν θα κινηθούν μεταξύ των δύο ψηλότερων καμινάδων. Πάλι βλέπω την πιθανότητα ο αέρας να κινηθεί πλευρικά προσπαθώντας να ξεπεράσει τα εμπόδια, να παγιδευτεί μεταξυ των δύο και να στείλει πάλι τον καπνό του τζακιού μέσα... Θα μπορούσε, τόσο σε αυτήν όσο και στην προηγούμενη περίπτωση το κατάλληλο καπάκι να σώσει την κατάσταση;

 

Παρεπιπτώντως και στις δύο περιπτώσεις για τι μεγέθους υψομετρική διαφορά συζητάμε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.