Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βαφές και χρωματισμοί


GP

Recommended Posts

συνάδελφοι γεια σας.

 

Αντιμετωπίζω μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα ήθελα τις γνώμες σας.

Σε ένα μικρό κλειστό κολυμβητήριο υπάρχει πολύ έντονο το πρόβλημα της μούχλας, μιας και η συμπυκνώσεις υδρατμών είναι ατέλειωτες, κυρίως το χειμώνα. Το φαινόμενο είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο (πράσινο-κίτρινο-καφέ και μαύρες κηλίδες) και η αντιμετώπισή του, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή αφού αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανθρώπινη υγεία.

Σε έρευνα που έκανα στην αγορά, βρήκα προϊόντα, κυρίως βαφές (υγροαπωθητικές, με μυκητοκτόνα κατά της μούχλας, στεγανωτικές), τα οποία όμως επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει, είμαι επιφυλακτικός στον κάθε εμπορικό αντιπρόσωπο. Όλοι υπόσχονται άριστα αποτελέσματα για τα προϊόντα τους βέβαια.

Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της μούχλας θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Μετά από οπτικό έλεγχο διέκρινα τριχοειδής ρηγματώσεις σε αρκετά σημεία και ενώ το υπάρχον χρώμα βαφής είναι πλαστικό, εντούτοις έχει επηρεαστεί και αυτό έντονα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους κατακόρυφους εξωτερικούς τοίχους των αποδυτηρίων (υπόγειος ημιώροφος) και στους αποθηκευτικούς χώρους τόσο του ισογείου όσο και τους υπογείους και όχι τόσο στο έδαφος.

Θέλω να ρωτήσω πώς επιτυγχάνεται ένας δραστικός καθαρισμός (όχι χλωρίνη που διάβασα εδώ http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=4462) και κατάλληλη προετοιμασία του υποστρώματος ώστε να «κάτσει» όσο γίνεται καλύτερα η προστατευτική βαφή (χρώμα, γαλάκτωμα, ρητίνες) και δεύτερον ποια υλικά (εταιρείες, μάρκες) μου προτείνετε από την εμπειρία σας, όσοι έχετε ασχοληθει; Υπάρχει πρακτικός τρόπος (ποσοτικού) ελέγχου της υγρασίας σε μια επιφάνεια;

Να διευκρινίσω ότι ο χώρος είναι θερμαινόμενος και επομένως το μόνο σίγουρο είναι η συνεχής ύπαρξη της υγρασίας. Η κάλυψη είναι με χοντρή στρογγυλή τέντα με στήριξη στην κορυφή της και περιμετρικά μικρά ανοίγματα που εδράζονται στην περίμετρο του κτίσματος. Οι λεκέδες που εμφανίζει είναι πολύ έντονοι σε διάφορα σημεία της.

Γνωρίζει κάποιος να μου πει εμπειρικά, μια καλή στεγάνωση τι χρονικό ορίζοντα έχει στις συνθήκες που έχω περιγράψει;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Παλαιότερα, σε παρόμοια περίπτωση έβγαλα το συμπέρασμα πως και το ακριβότερο υλικό να εφαρμώσεις μετά από 3 - 5 χρόνια το πρόβλημα θα επαναληφθεί.

Όταν έχουμε τέτοιους χώρους:

1. Προτιμάμε υδρόχρωμα και όχι πλαστικά σπατουλαριστά

2. Εγκαθιστούμε αφυγραντές ανάλογους με τον χώρο

3. Μια καλή εσωτερική θερμομόνωση είναι ακριβή λύση αλλά θα εξαφάνιζε το πρόβλημα στους εξωτερικούς τοίχους

Link to comment
Share on other sites

Πώς γινεται ο αερισμός των αποδυτηρίων;

Παράθυρα/πόρτες προς ανοικτό χώρο υπάρχουν και πόσα;

Παράθυρα/πόρτες προς το χώρο του κολυμβητηρίου υπάρχουν και πόσα;

Αγωγοί προσαγωγής και απαγωγής αέρα υπάρχουν στα αποδυτήρια;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι,

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά όπως βλέπετε.

Δυστυχώς ο εξαερισμός είναι ελλιπής και δεν υπάρχουν απαγωγές. Μια σκέψη είναι να γίνουν τρύπες, όπου αυτό είναι εφικτό και να περαστούν αγωγοί (κατόπιν μελέτης) ώστε να εξασφαλιστεί αρχικά ο εξαερισμός. Κρίνω δε αναγκαία την σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης σε αρκετά σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση υδάτων. Στα σημεία αυτά το δάπεδο των αποδυτηρίων είναι ψηλότερα από αυτό των εξωτερικών διαδρόμων χωρίς υδροστόπ.

Παράθυρα υπάρχουν σε όλα (σχεδόν) τα αποδυτήρια (έχει και 3 τυφλά) αλλά είναι σε μεγάλο ύψος και έχω την εντύπωση ότι δεν ανοίγουν (συχνά τουλάχιστον). Επομένως ο εξαερισμός γίνεται προς το εσωτερικό.

Το πρόβλημα είναι πως γίνεται η καταπολέμηση της μούχλας σε πρώτο στάδιο και τι είδους βαφές προτείνετε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Εννοείται ότι σε ένα τέτοιο χώρο δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ούτε εγγυήσεις ούτε να γίνουν θαύματα, απλά επιβάλλεται να δοθεί μια λύση που θα αντέξει όσο γίνεται περισσότερο.

Πάντως πρώτα σκέφτομαι μια λύση στο θέμα του εξαερισμού και της απομάκρυνσης του νερού όπου χρειάζεται, και στην συνέχεια να γίνει ο καθαρισμός, η προετοιμασία του υποστρώματος και τέλος το βάψιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι γεια σας.

 

Μετά απο μια μικρή έρευνα παραθέτω μερικά links και κάποιες εταιρείες που αφορούν γενικά στο παρόν θέμα.

 

http://www.greenpeace.org/greece/137368/137468/138147

http://dir.forthnet.gr/265-0-gr.html

http://www.mapei.gr/'>http://www.mapei.gr/

 

και επιπλέον

 

ATLACOLL A.B.E.E. 210 55 56 265

AURO 2310 248 148

BERLING A.B.E.E. 22620 31663

BONDEX 2310 778 350-68

CHROMOLAC 210 52 28 004

DRUCKFARBEN ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. 210 55 19 500

DUROSTICK N. XOYLHS A.B.E. 210 55 98 350

MAPEI HELLAS SA 210 74 72 983 http://www.mapei.gr/

NOVENTA 210 82 18 502

VITEX 801 1000 800

ΒΕΡΝΙΛΑΚ 210 52 38 511

ΒΕΧΡΩ Α.Ε. 210 48 16 101

ΒΙΒΕΧΡΩΜ 801 11 55 600

ΙΝΤΕΡΚΑΣ - ΑΦΟΙ Δ. ΚΑΜΠΑΡΑΚΗ Ο.Ε. 210 95 21 772

ΝΕΟΤΕΧ Α.Β.Ε.Ε. 210 52 23 534

ΧΡΥΣΗ ΙΩΛΚΟΣ Ε.Π.Ε. 210 68 20 754

ΧΡΩΤΕΧ Α.Ε. 210 52 30 116-9

 

GP

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλοί μου φίλοι θα ήθελα την συμβουλή σας γιά τον καλύτερο ( δοκιμασμένο) τρόπο να βαφτεί ο σιλικονούχος στόκος με πλαστικό και δεν θα σκάσει το χρώμα!

Ευχαριστώ πολύ!!

------------

Φίλε η μούχλα δημιουργείται σε μη αεριζόμενους χώρους!

Αν δεν σου επιτρεπει ο χώρος να αερίζεται μετά την χρήση του ,

ή μένει εν χρήση πολύ καιρό κλειστό , τότε ένα καλό σύστημα αερισμού

και κλιματισμού στο χώρο θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Όσον αφορά τη βαφή των τοίχων και κυρίως των ταβανιών εκεί θα ψάξεις υλικά διαπνέοντα , αν και η καλύτερη περίπτωση είναι καλό μίγμα ασβέστη παλιού , ( όπως παραδοσιακά κάνουμε πολλά τέτοια στο νησί , ) και κρατάνε.

Αρκεί να κάνεις σωστά το χρώμα με τα υλικά που προστίθονται στον ασβέστη.

*******

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Η μόνη λύση για το πρόβλημα σου είναι η προετοιμασια της επιφάνεια σου με ειδικές ρητίνες εμποτισμού και στην συνέχεια βαφή με χρώμα υδοτοδιάλυτο και τέλος σφράγισμα της επιφάνειας με ειδικη ρητίνη οπου αδιαβροχοποιή την επιφάνειά . *******

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Συνάδελφοι γεια σας, υπάρχει κάποιος τρόπος να διαπιστωθεί εάν έχει εφαρμοστεί πέρασμα με αστάρι σε επιφάνεια τοίχου? Η μία περίπτωση είναι εξωτερικός τοίχος, ο οποίος πλέον είναι ήδη χρωματισμένος. Η άλλη περίπτωση είναι επιφάνεια εσωτερικού τοίχου (σοβάς, ο οποίος έχει τριφτεί), χωρίς να έχει εφαρμοστεί ακόμα χρώμα.

Link to comment
Share on other sites

papac

 

Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος είναι η μέτρηση διαπερατότητας και ο δεύτερος η αντοχή συνάφειας της βαφής.

 

GP

 

το προβλημα σου το έχω αντιμετωπίσει στο κολυμβητήριο του Παν/μιου πατρών. Για να υπολογίσουμε κάποια λύση θα πρέπει να κάνουμε επιθεώρηση. Καμία βαφή δεν θα αντέξει εαν ο οπλισμός διαβρώνεται και φουσκώνει. Το πρόβλημα ειναι οχι μονο εξωραϊστικό αλλά και επιτελεστικότητας. Χρειάζεται μια πολύπλοκη μελέτη. Σε ιδιωτικό κολυμβητήριο στην Αθήνα δεν έχουν προβλημα εδώ και 11 χρόνια. Βεβαια βγαίνει μελέτη συντηρησης, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.